Trauma psihologică este o reacție mentală la stres sever. Pentru psihic, șocul, prea multă tensiune, sentimentul de pericol sunt distructive. Cel mai mult depinde și de puterea forței mentale. De exemplu, există oameni care sunt capabili să supraviețuiască unor evenimente teribile și să rămână sănătoși din punct de vedere mental, și sunt cei care, după un eveniment traumatic, nu au suficientă forță și rezerve mentale pentru a reveni la normal.
Ce se întâmplă cu psihicul ca urmare a unei supărări sau a stresului
Psihicul traumatizat se confruntă cu un șoc electric, iar funcțiile sale îngheață pentru o perioadă. După un șoc, psihicul are nevoie de recuperare.
De obicei, reacția la traumele psihologice este însoțită de o situație acută de stres, care poate dura de la câteva minute până la câteva zile. În acest timp, un psihic sănătos și stabil este capabil să se recupereze. Însă, din fericire, creierul știe să uite, iar emoțiile se pot echilibra. Are nevoie doar de timp.
Dar se poate întâmpla ca un eveniment traumatic să blocheze procesele de autoreglare naturală.
Situația scapă de sub control și PTSD (sindromul de stres posttraumatic) se dezvoltă. În cazul sindromului de stres posttraumatic sunt tipice sentimentele de anxietate, panică, amintirile obsesive ale experienței, pierderea forței, indiferența față de activitățile normale, tulburarea atenției, tulburările de somn, singurătatea și senzația de amorțeală interioară.
În același timp, trecutul continuă să influențeze în mod activ prezentul și viitorul persoanei vătămate, continuând să-l distrugă. Iar dacă nu se ia nicio măsură, trauma psihologică poate duce la dezvoltarea unor complicații formidabile și probleme de sănătate.
Ce se întâmplă cu creierul în acest moment
Natura activității bioelectrice a creierului se schimbă. Centrii emoționali devin supraexcitați. Funcția amigdalei, care este responsabilă în mod evolutiv pentru răspunsul de luptă sau fugă, este afectată. Acest lucru crește sentimentul de frică și adesea face persoana anxioasă-agresivă.
În etapa următoare, activitatea talamusului, care este responsabil pentru concentrarea atenției, și zonele cortexului care oferă percepția informației și sentimentul de sine, scad.
PTSD (Sindromul de stres posttraumatic) pe termen lung duce la o scădere a dimensiunii hipocampului, care este responsabil pentru memorie și formarea emoțiilor. Acest lucru face o persoană să fie iritabilă.
Cum poți ajuta un psihic traumatizat
Pasul nr. 1. Restabilirea sentimentului de securitate.
Trebuie să vă recreați zona de confort. La fel cum fac furnicile după ce casa lor este distrusă. Nu vă puneți întrebări despre dorințe, despre ce ați vrea acum: în această stare, creierul vă va da cel mai probabil un răspuns greșit, deoarece există un blocaj în analizarea lucrurilor. Trebuie să acționezi diferit.
Este important pentru cei care au trecut printr-un soc emoțional să-și dea seama că are dreptul la prezent și viitor, asupra căruia trecutul nu ar trebui să domine. Când va accepta acest lucru, va avea un scop pe care îl va putea realiza.
Pasul nr. 2. Restabilirea capacității de a controla psihicul.
Pentru a face acest lucru, trebuie să acceptați adevărul și să găsiți problema. Încercați să vă înțelegeți emoțiile, rostindu-le în minte. Este important. De asemenea, trebuie să contestați gândurile negative și să încercați să vă oferiți cât mai multă compasiune.
Și, de asemenea – aveți grija în mod regulat de igiena mintală – depuneți eforturi pentru a dormi suficient, a alterna activitatea și a vă odihni, a monitoriza echilibrul emoțional, a recupera și a elibera în mod activ mintea de tot ceea ce dăunează stării mentale.
Pasul nr. 3. Îmbunătățiți concentrația.
Cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin meditație. În plus, meditația este, de asemenea, un mijloc puternic de normalizare a ritmurilor creierului. Pentru asta, meditația Vipassana este potrivită – o concentrare conștientă asupra respirației. După o săptămână de meditație, primele semne de recuperare mintală devin vizibile. Principalul lucru este să ai răbdare.
Pasul nr. 4. Schimbați natura activității creierului.
Pentru a pune în ordine activitatea creierului și a ameliora stresul mental crescut, psihoterapeuții recomandă relaxarea musculară progresivă. După ce stăpânești această tehnică, este important să o faci în mod regulat. Relaxarea întregului corp va duce la o scădere vizibilă a stresului mental.
Pasul nr. 5. Restabiliți mecanismul normal de procesare a informațiilor primite de creier.
Pentru a face acest lucru, psihoterapeuții ne recomandă să aplicăm metoda desensibilizării și focusării prin mișcarea ochilor. S-a dovedit că mișcările rapide ale ochilor de la stânga la dreapta și invers permit deblocarea proceselor de autoreglare a psihicului și sincronizarea ritmurilor emisferelor dreapta și stângă ale creierului.
Drept urmare, amintirile neplăcute încetează să mai domine. Odată deblocat, creierul va face restul singur. Într-un anumit mod, această metodă este similară cu defragmentarea și repornirea unui computer.
Și cel mai important lucru. Este important să vă pregătiți pentru o recuperare treptată. În primul rând, procesul ar trebui să se stabilizeze, apoi treptat, sentimentele și senzațiile obișnuite se vor întoarce și, în cele din urmă, veți putea să vă gestionați propria viață așa cum ați făcut înainte. Poate chiar mult mai bine.
La urma urmei, lecțiile de viață, oricât de dificile ar fi uneori, duc la dezvoltare. Orice lucru care nu ne omoară ne face mai puternici.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.