Ce să plantezi anul viitor după ceapă

Ce să plantezi anul viitor după ceapă

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 July 2023 in LifeStyleSfaturi si Trucuri

Probabil că nu există om care să nu cunoască expresia „omul gospodar își pregătește sania de vara”. Această zicală este deosebit de familiară grădinarilor. De fapt, unul dintre elementele cheie ale unei gospodării de succes este planificarea și redistribuirea inteligentă.

Dacă vă schimbați în mod regulat locurile de plantare, fiecare plantă va absorbi microelemente și va produce roade bogate. În acest articol vă vom prezenta în detaliu ce să plantați după ce ați recoltat ceapa, astfel încât grădina să fie mereu productivă și solul să rămână fertil.

Ce este rotația culturilor

De-a lungul timpului, fiecare cultură extrage din sol substanțele de care are nevoie. Dacă cultivați aceeași plantă pe aceeași parcelă pentru o perioadă lungă de timp, solul se va epuiza inevitabil.

De exemplu, varza are nevoie de o cantitate mare de fosfor. De asemenea, roșiile au nevoie de fosfor. Prin urmare, chiar și o cultură de doi ani a acestor plante pe aceeași parcelă va duce la degradarea solului (chiar și dacă a fost bine fertilizat). Solul devine practic nepotrivit pentru cultivarea legumelor.

Într-un astfel de sol, bacteriile patogene se acumulează, precum și larvele dăunătorilor. Sporii de fitoforă, de exemplu, vor fi activi în sol timp de mai mulți ani. Plantarea de culturi în același loc care au fost afectate de fitoforă va stimula infectarea solului. Prin urmare, este extrem de important să aveți un ciclu adecvat al culturilor în grădina dvs.

De asemenea, culturile se influențează reciproc prin exudatele lor radiculare și frunzișul. Acestea pot stimula sau inhiba dezvoltarea celorlalte plante. De exemplu, dacă plantați secară în aceeași grădină timp de trei ani, va fi dificil să scăpați ulterior de buruienile puternice, cum ar fi pirul. Pe de altă parte, plantarea de țelină lângă varză albă va proteja varza de molii.

Ce să plantați după ceapă pentru anul următor: 

Stabilirea unei tranziții corecte a plantelor dintr-un loc în altul este foarte importantă. Pentru asta, trebuie să știți ce culturi tolerează bine prezența cepei ca plantă anterioară. Pentru a nu lăsa grădinile să rămână goale după recoltarea cepei, ele trebuie să fie imediat replantate. Câteva dintre plantele care se potrivesc cel mai bine în acest scop sunt următoarele.

Dacă vorbim despre o rotație de cultură anuală, atunci după ceapă, cele mai bune plante sunt morcovii, sfecla, castraveții, roșiile și dovleceii.

Morcovii: Dacă plantați morcovi după ceapă, veți avea în general o recoltă bună.

Usturoiul: Fiind rudă apropiată a cepei, usturoiul extrage din sol aceleași substanțe utile ca și ceapa. Prin urmare, poate nu veți obține o recoltă bogată pe aceeași parcelă, dar cu aplicarea îngrășămintelor potrivite, este posibilă o recoltă de usturoi bună.

Roșiile: Tomatele sunt adesea plantate în locul unde a crescut anterior ceapă, precum și dovleceii, fasolea, varza sau mazărea. În plus, după ceapă puteți recolta o cantitate considerabilă de vinete și ardei gras.

Căpșunile: Pentru această cultură de grădină, ceapa este o predecesoare favorabilă. Căpșunile nu se dezvoltă bine după floarea soarelui și alte soiuri de plante compozite, precum și plantele din familia Solanaceae.

Varza și castraveții: În general, solul după ceapă sau usturoi este potrivit pentru varză. Același lucru se aplică și castraveților. Aceste legume necesită sol nou în fiecare an, astfel încât să tolereze bine solul pe care a crescut anterior ceapa sau usturoiul.

O altă soluție bună este să plantați urzici și ierburi aromatice după ceapă, precum și țelină și revent.

Recomandări și reguli privind rotația culturilor

Ideal ar fi să faceți un plan pentru grădină, făcând notițe despre plantările culturilor dvs. Regulile rotației culturilor sunt foarte simple. Nu trebuie să plantați culturi din aceeași familie sau specie pe aceeași parcelă, deoarece sunt afectate de dăunători comuni.

De asemenea, culturile timpurii nu ar trebui să fie plantate după culturile care necesită o recoltă târzie. Aceasta se datorează faptului că, într-un timp scurt, solul nu se recuperează complet. De asemenea, nu ar trebui să plantați legume cu compoziție minerală similară în același loc.

Plantele pot fi alternante atât prin ciclul complet anual al rotației culturilor, cât și prin combinarea cu culturi cu perioade scurte de dezvoltare. Acestea pot fi plantate în același an (după recoltarea culturii principală).

De exemplu, după recoltarea cepei în august, puteți să însămânțați varză chinezească, salată și spanac, iar în septembrie, ridichi. Acestea din urmă nu sunt iubitoare de “ziua lungă” și vor reuși să producă o nouă recoltă.

De asemenea, frunzele de salată și spanac sunt culturi destul de prietenoase care nu cauzează epuizarea solului.

Dacă parcela cu ceapă a fost mare și nu aveți nevoie de o cantitate mare de salată sau ridichi, totuși nu ar trebui să lăsați grădina goală. În acest caz, puteți să sădiți flori anuale sau anumite tipuri de plante de acoperire (secară, ovăz). Acestea vor proteja grădina de influența negativă a razelor solare și vor structura solul.

Important: nimic nu dezinfectează solul de bolile rădăcinilor la fel de bine ca muștarul și rapița proaspăt plantate. Deasupra, semințele de îngrășăminte verzi ar trebui să fie presărate cu compost matur sau cu un amestec de turbă cu nisip.

Resturile de rădăcini de ceapă nu trebuie să fie îndepărtate, ele se descompun foarte bine până la primăvară. Voi mai cunoașteți și alte secrete de grădinărit? Împărtășiți-le în comentarii!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!