Ce sa faci atunci cand ai persoane toxice in familie, care de cele mai multe ori reactioneaza agresiv

Ce sa faci atunci cand ai persoane toxice in familie, care de cele mai multe ori reactioneaza agresiv

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 May 2018 in Dezvoltare Personala

Despartirea sau renunatarea la un prieten toxic este un lucru si exista multe sfaturi care te pot ajuta sa faci acest lucru, dar cum ramane cu renuntarea la un membru toxic al familiei?

Cei mai multi dintre noi nu putem sa ne indepartam pur si simplu de o persoana care face parte din familia noastra sau nu consideram ca este cel mai potrivit lucru pe care-l putem face. Cu toate acestea, ce facem atunci cand un membru al familiei noastre reuseste sa ne distruga viata cu toxicitatea sa? Care este atitudinea corecta in fata sentimentelor noastre de confuzie, de tradare, de durere si de obligatie?

In primul rand, trebuie sa accepti faptul ca nu toate familiile sunt sanatoase. Nu toate familiile sunt construite pe premisa de respect, dragoste si sprijin reciproc. Uneori “familie” inseamna pur si simplu impartasirea unei linii genealogice.

In al doilea rand, trebuie sa intelegi ca un membru toxic al familiei poate trece printr-o etapa dificila din viata sa. Acesta poate fi bolnav, cronic ingrijorat sau lipsit de ceea ce are cu adevarat nevoie din punctul de vedere al iubirii si al sprijinului emotional. Astfel de oameni trebuie sa fie ascultati, sprijiniti si ingrijiti. Cu toate acestea, indiferent de cauza necazurilor lor, tot ar putea fi necesar sa te protejezi in continuare de comportamentul toxic al persoanei respective.

Ceea ce ar trebui sa retinem din asta este ca fiecare caz este un pic diferit, dar in orice caz de acest gen exista anumite principii universale pe care ar trebui sa ni le amintim de dragul nostru.

1. Persoana respectiva nu este neaparat o persoana rea, dar nu este persoana potrivita alaturi de care sa-ti petreci timpul zi de zi.

Nu toate persoanele toxice sunt chinuitoare si nepasatoare dintr-un motiv anume. Unele dintre aceste relatii implica oameni carora le pasa de tine – oameni care au intentii bune, dar care sunt toxici pentru ca nevoile si modul lor de a trai te forteaza pe tine sa-ti compromiti fericirea. Si, cu toate ca este dificil, trebuie sa ne distantam indeajuns pentru a reusi sa traim cu adevarat. Pur si simplu nu te poti distruge pe tine insuti zi de zi de dragul altcuiva. Trebuie sa faci din bunastarea ta o prioritate. Indiferent daca asta inseamna in cazul tau sa petreci mai putin timp alaturi de persoana respectiva, sa iubesti un membru al familiei de la distanta sau sa renunti complet la relatia respectiva. Ai tot dreptul sa creezi un spatiu sanatos pentru tine.

2. Oamenii toxici se ascund in mod ingenios in spatele agresivitatii pasive.

Comportamentul pasiv agresiv poate lua multe forme, dar poate fi in general descris ca fiind o forma de agresiune non-verbala, care se manifesta sub forma unui comportament negativ. In loc sa exprime cu adevarat ceea ce simte, persoana respectiva face gesturi subtile, enervante, indreptate catre tine. In loc sa spuna in mod deschis ceea ce ii supara, acestia gasesc modalitati mici si meschine de a te intepa pana in momentul in care te superi. Aceasta este, in mod evident, o situatie caracteristica relatiilor toxice. Aceasta arata ca persoana respectiva este setata pe o comunicare lipsita de onestitate si de deschidere fata de tine. Aminteste-ti, fiintele umane normale nu vor simti nici macar un singur motiv sa afiseze un comportament pasiv-agresiv fata de tine, in cazul in care se simt in siguranta pentru a se exprima.

Cu alte cuvinte, ei nu vor simti nevoia sa se ascunda in spatele agresiunii pasive in cazul in care simt ca nu vor fi criticati si judecati pentru ceea ce gandesc. Asa ca, explica-le in mod clar membrilor familiei faptul ca ii accepti asa cum sunt si ca nu este obligatoriu ca acestia sa adere la opiniile si ideile tale, dar ca ti-ar placea sa ai parte de sprijinul lor. In cazul in care acestora le pasa de tine, cu siguranta ti-l vor oferi sau cel putin vor face un mic compromis. In cazul in care refuza si agresivitatea lor pasiva continua, va trebui sa aplici sfaturile oferite la punctul #1 si anume sa creezi un spatiu sanatos pentru tine.

3. Acestia vor incerca sa te intimideze daca le permiti.

Fiecare dintre noi am auzit despre batausii din curtea scolii, dar cel mai adesea cei mai mari “batausi din curtea scolii” sunt chiar membrii familiei. “Bullying” este un fenomen intalnit in randul celor mici, dar asta nu inseamna ca ii ocoleste pe adulti. Acest tip de hartuire nu este in regula. Nimeni nu are dreptul sa asalteze cine esti ca persoana. Din pacate, unii oameni nu vor fi fericiti pana in momentul in care nu ti-au pus ego-ul la pamant si pana nu au calcat pe el. Nu le da oamenilor aceasta libertate. Nimeni nu are puterea de a face asta decat daca le oferi tu aceasta putere. Este nevoie de o doza mare de curaj pentru a le tine piept vrasmasilor, dar si de mult mai mult pentru a le tine piept familiei si prietenilor. Constientizeaza modul in care esti tratat de oamenii apropiati din jurul tau si de loviturile subtile pe care le arunca. Atunci cand este necesar, confrunta-te cu ei.

4. Nu ar trebui sa te negijezi pe tine insuti doar pentru ca ei o fac.

Practica auto-ingrijirea in fiecare zi. Serios, daca esti fortat sa traiesti sau sa lucrezi cu o persoana toxica, atunci asigura-te ca petreci indeajuns de mult timp singur pentru a te odihni si recupera. Necesitatea de a juca rolul “adultului concentrat si rational” in fata toanelor toxice te poate obosi enorm, iar daca nu esti atent, toxicitatea te poate infecta. Membrii toxici ai familiei te pot tine treaz noaptea pana tarziu in timp ce te intrebi “Oare fac ceea ce este corect? Oare chiar exista un motiv real pentru care ma dispretuiesc atat de mult? Nu pot sa cred ca a facut asta! Ma simt atat de ranit!”. Ganduri ca acestea te pot chinui saptamani, luni sau chiar ani. Uneori, acesta este scopul unui membru toxic al familiei, acela de a te aduce in pragul nebuniei si de a te face sa pari ca tu esti cel care este nebun. Cu toate acestea, deseori nu au nici o idee cu privire la motivul pentru care se comporta astfel si nu pot vedea dincolo de propriile lor nevoi emotionale. Si din moment ce nu poti controla comportamentul acestor persoane, este foarte important sa ai grija de tine, asfel incat sa ramai centrat, sanatos si gata sa traiesti pozitiv in fata negativitatii atunci cand esti nevoit sa faci asta.

5. Desi pare dificil, nu lua comportamentul lor toxic in nume personal.

Ei sunt, nu tu! Este important sa intelegi foarte bine acest lucru. Membrii toxici ai familiei vor incerca probabil sa sugereze faptul ca ai facut ceva gresit. Si pentru ca butonul vinovatiei este destul de mare pentru multi dintre noi, chiar si implicand ca am fi facut ceva gresit acestia ne pot rani increderea in noi insine si in hotararile noastre. Nu le permite sa faca asta. Aminteste-ti ca in viata ta isi face aparitia o mare libertate atunci cand iei decizia de a nu lua comportamentul celorlalti in nume personal. Cei mai multi oameni toxici afiseaza un comportament toxic nu numai fata de tine ci fata de majoritatea oamenilor cu care interactioneaza. Chiar si in momentele in care situatia pare personala – chiar daca te simti insultat in mod direct – de obicei nu are nimic de-a face cu tine. Ceea ce spun si ce fac ceilalti oameni, opiniile pe care le au acestia, se bazeaza in intregime pe propria lor auto-reflectie.

Sursa: e-dimineata.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!