Ce să alegi pentru beneficii mai mari – busuioc verde sau mov

Ce să alegi pentru beneficii mai mari – busuioc verde sau mov

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 August 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Care este diferența dintre busuiocul verde și cel mov. Știați că în India busuiocul este considerat o plantă sacră? Pentru ghivecele cu ierburi aromatice se alocă un loc special în fiecare locuință. Femeile efectuează ritualuri în fața busuiocului dimineața și aprind lămpi în fața lui seara.

Frunzele de busuioc nu doar că transformă gustul mâncărurilor obișnuite, ci aduc și beneficii incontestabile organismului. S-au dezvoltat zeci de soiuri din această plantă. Dar toate acestea se grupează în două tipuri, care diferă prin culoare. Așa că ce busuioc să alegeți – cel verde sau cel mov? Aceasta este o întrebare atât de controversată încât nu se poate da un răspuns simplu.

Preferatul Europei

În Italia, Franța, Spania și alte țări mediteraneene, busuiocul verde este mai respectat. Are un gust ușor, putem spune, rafinat. Din acest motiv, busuiocul verde este adăugat în preparatele calde la finalul gătitului lor, deoarece tratamentul termic distruge aroma sa. În schimb, este neprețuit în salate, în special în combinație cu menta, cimbru și pătrunjel.

Acest buchet aromat de ierburi este adesea folosit în Europa pentru preparatele cu pește și pui. Busuiocul verde este ingredientul principal al pesto-ului – celebrul sos italian. Chiar și faimoasa “salată grecească” include, de asemenea, această plantă în rețeta sa. Busuiocul verde subliniază delicat, fără a acoperi gustul roșiilor și al brânzei “Feta”.

Plantă cu temperament caucazian

Gustul și aroma busuiocului mov sunt mai puternice și mai distincte. Cunoscătorii pretențioși pot considera că acestea sunt mai grobi. Însă locuitorilor din Caucaz le place. În piețele din Georgia, este dificil să găsești busuioc verde – doar cel mov este vândut peste tot. Acolo este depozitat și adăugat la preparatele calde în formă uscată.

În bucătăria asiatică, planta cu frunze mov este folosită în preparatele cu pui, carne, brânzeturi și legume. În Uzbekistan și Azerbaidjan, se bea chiar ceai de busuioc. Frunzele sunt pur și simplu infuzate cu apă clocotită, apoi li se adaugă o felie de lămâie. Băutura capătă o nuanță delicat rozalie. Recunoașteți, busuiocul verde nu poate oferi o nuanță atât de frumoasă. Și aroma sa nu este atât de bogată.

Beneficiile busuiocului

Dar, în ciuda culorii frunzelor, compoziția chimică a tuturor tipurilor de busuioc este aproape identică. Această plantă este o sursă de vitamine, în special C și A. Dieteticienii apreciază în special busuiocul pentru conținutul său de vitamina K. Aceasta susține funcția de coagulare a sângelui și normalizează metabolismul.

Planta întărește imunitatea, distruge bacteriile și ciupercile, stimulează procesul de digestie și chiar elimină viermii. Încă din antichitate, oamenii au apreciat abilitatea busuiocului de a împrospăta respirația. Planta poate fi utilizată în tratamentul bolilor cavității bucale, cum ar fi parodontoza, angina, sângerările gingiilor, amigdalele umflate.

Ce fel de busuioc să alegeți?

Totuși, busuiocul mov este mai benefic. Frunzele sale întunecate sunt colorate cu antociani. Aceste substanțe sunt antioxidanți care întârzie îmbătrânirea și reduc riscul de boli oncologice.

Deci, mâncați mai mult busuioc mov, dar să nu uitați de cel verde!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!