Ce puteți să faceți atunci când cei din jur nu vă apreciază

Ce puteți să faceți atunci când cei din jur nu vă apreciază

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Lipsa de apreciere este un proces sau acțiune care reduce valoarea sau importanța cuiva sau a ceva. Poate lua diverse forme, inclusiv dispreț, subestimare, umilire sau ignorare.

Devalorizarea poate provoca emoții neplăcute și poate avea un impact negativ asupra stimei de sine și a respectului de sine. Atunci când noi sau dorințele, opiniile sau realizările noastre sunt devalorizate, acest lucru poate provoca sentimente de jignire, inferioritate sau lipsă de importanță.

Dacă vă confruntați cu devalorizarea, este important să fiți mai conștienți și să învățați să vă apărați valoarea și demnitatea.

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să gestionați devalorizarea:

1. Identificați devalorizarea: Fiți conștienți de momentele și modul în care simțiți că sunteți devalorizați sau că ceva în voi este devalorizat. Fiți atenți la emoțiile și senzațiile fizice pentru a înțelege când se întâmplă acest lucru.

2. Sprijiniți-vă emoțional: Recunoașteți-vă realizările, calitățile și valorile. Identificați punctele forte și luați-le în considerare atunci când vă construiți stima de sine și respectul de sine.

3. Stabiliți limite: Învățați să spuneți „nu” celor care vă devalorizează pe voi sau dorințele voastre. Protejați-vă, stabiliți limitele personale și stabiliți reguli pentru comunicarea cu cei din jur.

4. Căutați sprijin: Discutați cu persoanele apropiate și de încredere despre situațiile de devalorizare cu care vă confruntați. Căutarea de sprijin și înțelegere vă poate ajuta să gestionați acest impact negativ.

5. Lucrați la respectul de sine: Lucrați pentru a vă întări stima de sine și sentimentul de valoare. Consolidați-vă stima de sine pozitivă.

6. Căutați susținerea pozitivă: Înconjurați-vă de oameni care vă apreciază și vă sprijină. Încercați să petreceți mai mult timp cu aceștia pentru a crea un mediu de susținere în jurul vostru.

7. Practicați compasiunea față de sine: Nu uitați importanța compasiunii față de sine în procesul de depășire a devalorizării. Fiți blânzi cu voi înșivă.

8. Căutați sprijin profesional: Dacă simțiți că problema persistă și afectează serios bunăstarea voastră emoțională, puteți lua în calcul să căutați sprijin de la un psiholog care vă poate ajuta să gestionați situația și să vă dezvoltați în mod pozitiv.

Este important să țineți minte că în situații de devalorizare, este posibil să aveți nevoie de timp pentru a vă regăsi stima de sine și respectul de sine. Fiți răbdători cu voi înșivă și căutați sprijin atunci când este necesar.

Nu uitați că că este normal să nu fiți apreciat de toată lumea și că importanța și valoarea voastră nu depind de opinia altora. În final, ceea ce contează cel mai mult este modul în care vă percepeți pe voi înșivă și cum vă tratați pe voi înșivă și pe cei din jurul vostru.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!