Ce putem invata din gandurile noastre negative

Ce putem invata din gandurile noastre negative

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 September 2018 in Dezvoltare Personala

Gândirea pozitivă ne învață să ne analizăm mintea cu antenție, clasificându-ne gândurile în două categorii: folositoare și nefolositoare. Uneori avem tendința să gândim prea mult și să ajungem la părțile negative ale vieții noastre.

Dacă am sta să ne măsuram gândurile, am fi suprinși câte gânduri nefolositoare avem. Mulți dintre noi avem tendința să ne subestimăm, să ne considerăm incapabili și că lucrurile nu se vor rezolva.

Un ajutor enorm ne poate oferi psihologul, care ne poate face să vedem partea plină a paharului. Psihologii sunt persoanele perfecte pentru a ne ajuta să ne descarcăm și ne învață să ne diferențiem gândurile bune de cele rele.

Însă, cu puțin efort, le putem diferenția și singuri. Iată câteva moduri prin care ne putem lipsi de gândurile negative și din care putem învăța:

1. Analizează-ți emoțiile fără să judeci

Este IMPORTANT să nu ignori ceea ce simți și să nu te simți deranjat de sentimentele tale. Emoțiile au nevoie de atenția ta, iar mintea le folosește pentru a te ajuta să îți observi gândurile. De cele mai multe ori, asta se potrivește în cazul în care nu te simți bine. Când îți este frică, ești nervoasă sau fără speranță.

2. Observă-ți gândurile din spatele emoțiilor

Sentimentele sunt cauzate de gânduri. Poți accesa aceste gânduri prin întrebarea “de ce?”, De ce îți este frică? De ce ești lipsită de speranță? De ce ești nervoasă? Gândurile din spatele emoției îți pot arăta greșelile minții tale, pentru că orice gând care cauzează un sentiment neplăcut este de obicei cauzat de o presupunere. Iar presupunerile pot fi redefinite.

3. Dovedește ceea ce crezi

Mintea poate vedea dovezile lucrurilor pe care le și crede. Deci, ce experiențe, conversații etc. folosește mintea ta pentru a-și dovedi că “gândurile negative” sunt adevărate? Fă o listă cu acestea și apoi întreabă-te de ce sunt adevărate.

4. Găsește alte opțiuni

Ce alte explicații mai există? De exemplu, dacă un alt coleg de la birou țipă la tine, iar tu presupui că o face pentru că ești leneșă, ce alte motive ar mai putea fi? Poate este stresat acasă sau poate are alte probleme. Fă o listă cu toate variantele posibile.

5. Dovedește cel puțin una dintre aceste optiuni

Mintea caută, în subconștientul ei, dovezi pentru presupunerile noastre, iar tu acum te vei lupta cu focul. De ce este obligatoriu ca aceste opțiuni să fie adevărate? Dovedește-ți acest lucru!

6. Repetă

Repetiția este modul prin care mintea învață. Va trebui să repeți acest proces, chiar dacă pare greu. Vei avea nevoie să variezi formularea atunci când mintea ți-o prezintă. Într-un final, subconștientul tău va accepta redefinirile, iar tu vei vedea un sfârșit NATURAL al gândurilor tale negative.

Care este morala acestei povești? Nu-ți lăsa gândurile și fricile să te limiteze. Pot părea adevărate, dar nimic nu este în totalitate așa. Poți fi nesigur de tot ce simți și gândești. Dacă gândurile și sentimentele nu fac sens, pot fi redefinite.

„Vezi partea pozitiva, potentialul si fa un efort”, spune Dalai Lama. Gandurile negative te lasa fara energie si te impiedica sa fii prezent. Cu cat ,,oferi” mai mult gandurilor tale negative, cu atat devin mai puternice. Acestea sunt asemenea unui bulgar de zapada mic, care se rostogoleste repede si creste tot mai tare.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!