Dacă crezi că, creierul este folosit doar pentru a gândi, te înșeli. De fapt, el este responsabil pentru tot ceea ce facem. Prin urmare, este necesar să îl consolidăm, să îl protejăm și să îi îmbunătățească performanțele. Acesta ne va ajuta să ne îmbunătățim viața pe termen lung.
Deci, ce iubește creierul nostru?
1. Creativitatea.
Aceasta este o capacitate a creierului, care folosește și se bazează pe trecut, de a crea ceva nou, al său. Creativitatea este meseria preferată a creierului.
2. Emoțiile pozitive.
Emoțiile sunt reacții subiective pe termen scurt ale unei persoane față de lumea din jur (bucurie, furie, rușine etc.).
Emoțiile pot fi:
- interesante – cresc activitatea vitală a unei persoane
- deprimante – adică procesele supresive ale vieții
Emoțiile pozitive motivează o persoană să acționeze. Ele apar din satisfacție.
Sentimentele – o relație emoțională stabilă cu alte persoane, fenomene. Sentimentele sunt asociate conștiinței și pot fi dezvoltate și îmbunătățite.
3. Mișcarea și aerul proaspăt.
Atunci când respirăm aer proaspăt, circulația sângelui este mai activă și sângele mai saturat cu oxigen, transportând oxigenul și nutriția mai repede către celulele creierului. Astfel procesele de oxidare și metabolism se intensifică, și se eliberează energia de care avem nevoie atât de mult, se nasc noi compuși biochimici. „Mișcarea este viață!”
4. Mâncare simpla cu moderație.
Alimentele simple sunt mai ușor de preparat, mestecat și digerat.
Se pare că 50% din toată energia primită de organism este consumată cu vederea și auzul, 40% pentru digestie și eliminarea toxinelor alimentare și doar 10% rămâne pentru mișcare, activitatea sistemului mental și nervos și lupta împotriva miliardelor de microbi.
5. Somn, odihnă.
Creierul, la fel ca întregul corp uman, are nevoie de odihnă. Somnul este cea mai misterioasă stare a unei persoane, fără somn o persoană nu poate trăi.
În timpul somnului, conștiința se oprește, dar persoana continuă să gândească, gândirea sa se schimbă și se supune altor legi. Acest lucru se datorează faptului că într-un vis, subconștientul iese în prim plan.
Creierul analizează ceea ce s-a întâmplat în ziua trecută, îl structurează într-un mod nou și dă rezultatul cel mai probabil. Poate că acest rezultat a fost prezis cu mult timp în urmă, dar conștiința nu l-a acceptat, a fost împins în subconștient și extras de acolo prin vis.
6. Adaptare treptată.
Creierul nu se poate adapta imediat la schimbările drastice de circumstanțe: noi condiții de viață, un serviciu nou, studiu, mutarea într-un alt loc, mâncăruri noi, oameni noi. Începeți orice activitate treptat, calm, obișnuindu-vă cu schimbarea.
6. Libertate.
Libertatea, deși limitată de instinctul de autoconservare și de regulile sociale, este benefică în primul rând pentru noi înșine.
Libertatea este independența față de frici și stereotipuri. Nu vă fie teamă să gândiți în felul vostru sau într-un mod nou, să vă apărați modul de gândire, viața, înfățișarea. Și nu dați vina pe întreaga lume pentru neînțelegerea și nerecunoașterea dvs. Permiteți altora să aibă propriul lor mod de gândire, de perspectivă asupra vieții.
Iată ce nu îi place creierului nostru, ce îl împiedică să funcționeze la maxim?
1. Frica și anxietatea.
Frica este o emoție deprimantă și suprimantă în viața noastră. Când simțim frică, instinctul de autoconservare preia controlul gândirii. Astfel o persoană își pierde capacitatea de a lua decizia corectă.
Suntem în mod constant îngrijorați de ceva. Deci, ce putem face în legătură cu asta?
Trebuie să recunoaștem că problemele și necazurile sunt tovarăși inevitabili ai vieții noastre. Frica este periculoasă pentru sănătatea mintală și pentru viață. Însă o formă adaptată de frică de care avem nevoie este prudența!
2. Emoții puternice de orice fel.
Emoțiile puternice inhibă dramatic capacitatea de gândire a creierului.
O mare bucurie și o durere mare te pot lipsi temporar de capacitatea de a gândi. Atunci când stai prea mult timp într-o astfel de stare, creierul are de suferit.
3. Întuneric și singurătate.
Astfel de condiții activează instinctul de autoconservare. Întunericul ține creierul încordat din cauza fricii de neprevăzut. Singurătatea este o afecțiune mentală severă asociată cu emoții negative și disconfort.
Însă singurătatea poate avea un efect benefic asupra unei persoane dacă o percepeți ca o singurătate voluntară. Lipsa comunicării nu este un dezastru dacă o persoană are discuții și se înțelege cu cel puțin o persoană.
4. Stereotipuri.
Creierul însuși creează stereotipuri, dar suferă și din cauza lor. Creierul luptă împotriva stereotipurilor pentru autoconservare, dorind să gândească. Creierul reacționează la fiecare schimbare din mediul extern și intern.
Stereotipurile ne distrug adesea relațiile cu prietenii, colegii, copiii, părinții și iubiții atunci când se comportă contrar ideilor noastre despre viață. Nu vă fie teamă să le abandonați pe cele vechi și să vă creați noi stereotipuri. Lasă oamenii să se schimbe, schimbă-te pe tine însuți!
Să ne ajutăm creierul să funcționeze bine. Mai multe emoții pozitive! Mișcare și aer curat! Mâncare simpla cu moderație! Odihnă și somn! Creativitate și experiențe noi! Ce ar putea fi mai simplu de atât?
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.