Ce înseamnă alunițele roșii de pe corp

Ce înseamnă alunițele roșii de pe corp

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 March 2023 in SanatateSfaturi

Angioamele, cunoscute sub numele de alunițe roșii, în practica medicală sunt considerate a fi formațiuni benigne formate din vase limfatice sau de sânge.

Apariția lor se explică prin funcționarea defectuoasă fie a sistemului circulator, fie a sistemului limfatic. Ele se formează pe întreaga perioadă a vieții unei persoane, dar numai la copiii cu vârsta de până la 7 ani angioamele pot dispărea de la sine.

Ce sunt alunițele roșii pe corp?

Potrivit experților, acestea reprezintă o legătură intermediară între o malformație și o tumoare. Există puține informații despre acest fenomen în literatura medicală. Acest lucru se datorează faptului că alunițele roșii nu prezintă un pericol deosebit pentru oameni. Se crede că au un caracter înnăscut.

Tipuri de puncte roșii (angiom)

Clasificarea lor se bazează pe factori precum cauza apariției, localizarea pe corp, tipul de vas care a determinat formarea acestuia.

În funcție de cauza apariției angiomului, de compoziția țesutului, există puncte roșii sau alunițe de mai multe soiuri:

  • în formă de con – un neoplasm convex care se ridică brusc deasupra pielii;
  • nodular – o formațiune mică sub formă de puncte care a apărut ca urmare a apariției unui vas de sânge pe suprafața pielii. Un astfel de angiom nu are o ramură capilară;
  • ramificat sau asemănător unui păianjen – o rețea de vase de sânge mici pleacă de la angiom;
  • o aluniță pe piele sub formă de sigiliu.

În funcție de vasele care stau la baza formării alunițelor roșii, acestea se numesc hemangioame – alunițe formate din cauza unor anomalii ale vaselor de sânge și limfangioame – puncte care au apărut din cauza unei defecțiuni a sistemului limfatic.

Hemangioamele diferă ca mărime. Limfangioamele sunt un fenomen rar. Aceștia sunt noduli mici care sunt moi la atingere și ușor de comprimat atunci când sunt apăsați. Se formează pe gât, în gură, în zonele axilare și inghinale.

Hemangioamele se disting prin caracteristici și dimensiuni externe:

Capilare – formațiuni care pot fi localizate oriunde pe corp, au aspectul unei pete albastru-violet sau roșu aprins. Ele se formează din cauza expansiunii unui vas capilar.

Cavernos sau inflamat – formațiuni mari care conțin mai multe vase de sânge care se contopesc în cavități mari. Astfel de hemangioame sunt situate deasupra pielii. Un loc tipic de localizare este fața. Uneori pot fi pe organe interne – uter, splină, ficat.

Branchiale – sunt o formațiune umflată, pulsatorie, care este umplută cu sânge și unește mai multe alunițe simple.

Punctate – cele mai mici hemangioame, care sunt puncte mici.

Unde sunt situate?

Astfel de pete apar pe corp în copilărie și adolescență. Apariția lor poate fi provocată de sarcină. Punctele roșii pot fi simple sau multiple. Dacă primele nu sunt periculoase, atunci apariția bruscă a angioamelor multiple semnalează probleme grave.

Angioamele simple sunt localizate pe pielea feței și a capului. Se caracterizează prin dimensiuni mici, formă sferică, culoare violet-albastru. În unele cazuri, angioamele pot ocupa zone semnificative pe pleoape, obraji, nas și organe genitale externe.

Angioamele cavernoase sunt localizate în baza subcutanată. Uneori cresc în straturi adânci – în mușchi și oase. Acest tip de formațiuni se pot dezvolta și în organele interne. 80% dintre angioame sunt localizate în partea superioară a corpului: pe piept, spate, cap, față, gât, mâini.

Locația favorabilă a angioamelor este capul. Acest lucru se explică prin posibilitatea deteriorării acestora în timpul tunsorilor, la pieptănarea sau uscarea cu un uscător de păr.

Alunițele roșii de pe piept provoacă neplăceri din punct de vedere estetic la femei. Aspectul lor unic nu prezintă niciun pericol. Cu toate acestea, dacă angioamele își schimbă culoarea, încep să crească, să doară sau să vă mănânce, ar trebui să consultați un medic.

Cauzele apariției alunițelor roșii pe piele

Potrivit experților, în majoritatea cazurilor astfel de semne de naștere sunt congenitale. Sursele dezvoltării lor sunt patologiile vaselor sistemului limfatic și sanguin. Angioamele pot apărea la orice vârstă. Alunițele roșii sunt adesea observate la copii. Din punctul de vedere al medicilor, acest lucru se explică prin procesele de transformare caracteristice acestei vârste.

Angioamele se formează mai des la fete. Formațiunile mici trec singure, fără intervenție medicală. Bolile infecțioase transmise de mamă în timpul sarcinii sunt considerate unul dintre motivele apariției angioamelor la nou-născuți.

La adulți, formarea angioamelor are loc sub influența modificărilor hormonale și a diferitelor disfuncționalități din organism, cum ar fi:

  • boli ale tractului gastrointestinal,
  • patologii ale pancreasului,
  • exacerbarea infecțiilor cronice,
  • pielonefrită,
  • deteriorarea microcirculației sanguine,
  • disfuncția celulelor pigmentare,
  • sarcina,
  • factor ereditar
  • modificări ale fondului hormonal,
  • tulburări ale metabolismului lipidelor,
  • boli cardiovasculare.

Medicii cred că apariția alunițelor roșii este facilitată de statul excesiv la plajă sau la solar. Se presupune că angioamele pot însoți boli precum boala Schönlein-Henoch, artrita reumatoidă și lupusul eritematos.

Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul imunitar vede celulele corpului ca fiind străine și încearcă să le suprime din cauza patologiilor apărute. Potrivit medicilor, apariția angioamelor poate semnala o tulburare de coagulare a sângelui.

Sunt angioamele periculoase?

În cele mai multe cazuri, angioamele nu sunt periculoase. Cu toate acestea, în unele cazuri (foarte rar) sub influența unor factori nefavorabili, are loc transformarea lor în formațiuni maligne.

Printre astfel de motive, experții evidențiază: deteriorarea îmbrăcămintei, expunerea la razele ultraviolete. Pe lângă pericolul de renaștere, pot apărea sângerări severe din cauza leziunii angiomului.

Angioamele localizate în locurile de contact cu îmbrăcămintea – în zona abdomenului, umerilor, gâtului, pieptului – necesită o atenție specială. Până la semnele de naștere agățate, care sunt cel mai ușor de deteriorat, și angioamele de pe cap sunt predispuse la un traumatism crescut.

Pieptănarea constantă, folosirea unui uscător de păr, agrafe, clame, tunsori le pot deteriora. Pericolul este cauzat de angioamele localizate în gură, pe buze și în apropierea organelor vederii și auzului. În cavitatea bucală, semnele din naștere pot fi expuse la o influență mecanică constantă, care va contribui la creșterea lor.

Ce să faci dacă o aluniță roșie te mănâncă?

Dacă o aluniță roșie începe să te mănânce, acesta este un semnal al începutului creșterii sale, care poate fi asociat cu transformarea sa într-o tumoare malignă. Cu toate acestea, în unele cazuri, angiomul începe să te mănânce atunci când orice sistem al corpului este perturbat sau se modifică fondul hormonal.

Mâncărimea și exfolierea alunițelor roșii sunt adesea observate la femeile însărcinate. Nu veți putea determina singur cauza comportamentului aluniței, așa că pentru a clarifica situația, ar trebui să consultați un dermatolog sau o clinică oncologică. .

Puteți face plajă sau duce un stil de viață activ?

Prezența alunițelor roșii nu este o contraindicație pentru un stil de viață activ. Singura limitare poate fi legată de posibilele modalități de influențare a angiomului. Dacă interferează și se află în locuri cu posibil contact cu suprafețe și obiecte – pe mâini, picioare, trebuie îndepărtat pentru a evita rănirea.

În ceea ce privește bronzatul, la fel ca și în absența alunițelor roșii, medicii sfătuiesc să nu stăm prea mult la soare și să folosim întotdeauna cremă cu protecție solară, mai ales pe alunițe.

Dacă pe corp există orice fel de alunițe, inclusiv roșii, este permis să stai la plajă până la ora 10 dimineața și după ora 6 seara. Datorită activității crescute a razelor ultraviolete în apropierea corpurilor de apă, ar trebui să stați departe de apă.

Ai grijă de sănătatea ta, pentru că banii nu o pot cumpăra!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!