Ce fel de oameni trebuie șterși din viața ta? – Poate cel mai înțelept proverb chinezesc

Ce fel de oameni trebuie șterși din viața ta? – Poate cel mai înțelept proverb chinezesc

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 October 2021 in De SufletDezvoltare PersonalaPsihologieSfaturiViata

Cât de des te susțin oamenii din jurul tău? Ești gata să îi numești prieteni adevărați pe cei pe care tu îi ajuți în orice situație, dar nu vezi același lucru de la ei? În general ne agățăm atât de mult de oameni, deoarece ne este frică să nu-i pierdem, pentru că nu vrem să fim singuri și astfel nu ne mai gândim la acest aspect.

De ce este atât de mare frica de a fi singur? Sunt oamenii atât de intimidați de ea încât sunt gata să se țină de oamenii din jur ca un scai?

Când faci ceva pentru o persoană, te simți bine, ai o satisfacție interioară. Acest lucru se datorează faptului că acea persoană primește energie pozitivă de la tine, îți absoarbe capacitatea de reacție. Se simte minunat, pentru că acțiunile sunt întreprinse gratuit în direcția sa.

Dar tu ce obții din aceste acțiuni? Să presupunem că îți place să îi ajuți pe ceilalți. I-ai ajutat o dată, de două ori, de trei ori, dar ei ți-au fost vreodată recunoscători din inimă? Te-au ajutat în schimb măcar o dată?

Ar trebui să analizezi puțin situația. Când îi faci o favoare unei persoane, ar trebui să ții mereu cont de legea bumerangului. Aceasta spune că tot ceea ce faci se va întoarce la tine, așadar, dacă faci o faptă bună, ar trebui să primești același lucru în schimb. Dar dacă persoana pe care o ajuți este iresponsabilă, cum poți să te aștepți la ajutor de la ea.

Imaginați-vă o situație în care doi colegi de școală stau în aceeași bancă. Unul este un elev excelent, iar al doilea nu învață chiar așa de bine. Firește, cel care învață mai bine își va ajuta colegul de bancă la materiile la care nu se descurcă.

Într-adevăr, nu ne putem gândi ca elevul mai bun așteaptă să primească ceva în schimbul ajutorului său, o face din simplă bunătate. În cel mai bun caz elevul mai puțin priceput va primi niște note bune și în cele din urmă își va da seama cât de recunoscător trebuie să-i fie colegului său. Dar dacă nu se întâmplă acest lucru?

Trebuie să înțelegi că, dacă ajuți constant o persoană, dacă încerci să te apropii de ea, dar de la ea nu simți o reciprocitate, atunci o astfel de persoană nu merită să facă parte din viața ta. Nu ai nevoie de ea în viața ta. Ea este interesată doar de beneficiile pe care i le ajuți, dar atunci când vine momentul să-i ceri ajutorul, ea nu se va grăbi să te servească așa cum ai făcut-o tu pentru ea.

Asta nu înseamnă că acum trebuie să-ți faci ,,curățenie” printre prieteni și să-i păstrezi doar pe cei care crezi că îți vor întoarce favoarea în viitor. Până în momentul adevărului, este imposibil să presupui cine te va ajuta și cine nu, în unele cazuri s-ar putea să rămâi surprins. E posibil ca persoanele pe nu credeai că te poți baza, să te ajute, iar persoanele care credeai că te vor ajuta, să te refuze.

Aruncă o privire atentă la modul în care te tratează oamenii care nu vor să fie în preajmă. Și gândește-te bine după aceea dacă ai nevoie de o persoană cu o astfel de atitudine în viața ta. Dacă, chiar și după ce realizezi care e adevărata lor intenție, continui să îi păstrezi lângă tine, atunci în mod clar nu înțelegi ceva despre viață.

Există o zicală chineză care îți va deschide ochii și care îți va răspunde la întrebările de mai sus:

„Întotdeauna există exact zece pași între tine și o altă persoană. Dacă ai făcut mai mult de cinci pași și încă nu ai ajuns la acea persoană, întoarce-te și pleacă! “

Mai concret, dacă lucrurile între voi nu sunt reciproce și persoana respectivă nu face aceleași eforturi ca și tine pentru a menține prietenia, atunci acea persoană nu se numește prieten și nu merită să facă parte din viața ta.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!