Ce este un atac de panică și cum să supraviețuiești

Ce este un atac de panică și cum să supraviețuiești

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 March 2021 in SanatateSfaturi

Oricine s-a confruntat vreodată cu un atac de panică nu va uita niciodată acele sentimente. Este imposibil să gândești rațional, frica de moarte te învălui brusc, nu ai suficient aer, ai un sentiment de panică, vrei să fugi, inima ta bate sălbatic, apare tahicardia.

Atacul de panică și cauzele sale

Un atac de panică apare brusc și adesea fără niciun motiv obiectiv. Adică nu este acea frică rațională, care este susținută de circumstanțe obiective și nu este altceva decât o reacție defensivă. Un atac de panică nu are motive întemeiate și poate apărea în orice moment.

Oamenii de știință și medicii nu pot determina pe deplin motivele pentru care unele persoane au atacuri de panică. Femeile sunt mai des predispuse la atacuri, declanșatorul poate fi stresul, epuizarea generală a corpului, alte anomalii neurologice, efort fizic mare, modificări hormonale, sarcină, depresie.

Această afecțiune neurologică se caracterizează printr-o serie de simptome psihologice și somatice:

  • ritm cardiac crescut, aritmie, tahicardie;
  • respirație accelerată;
  • transpirație rece;
  • creșterea tensiunii arteriale;
  • amorțeală a mâinilor și picioarelor, degetelor;
  • ameţeală;
  • senzația că nu te mai poți ține pe picioare;
  • lipsa aerului;
  • respiratie dificila;
  • senzație de frică bruscă, foarte puternică, nerezonabilă;
  • teama de moarte.

Durata și frecvența atacurilor de panică pot varia foarte mult de la persoană la persoană. Durata unui atac poate fi de câteva ore, dar de multe ori variază de la câteva minute la jumătate de oră.

Pentru a trata în mod eficient atacurile de panică, este important să le înțelegem cauzele. Medicul trebuie să excludă cauzele organice ale convulsiilor – tulburări neurologice, cardiologice, endocrine.

Dacă nu există leziuni organice, totul este în regulă în ceea ce privește hormonii, o persoană poate avea o consultație cu un psiholog și psihiatru. În cazurile severe, poate fi prescrisă o rețetă medicală.

Este important ca medicul să explice persoanei ce este un atac de panică și ce i se întâmplă. Cunoașterea exactă a ceea ce i se întâmplă, a ceea ce este un astfel de atac de panică, că se desfășoară în același mod la mulți oameni și se va termina cu siguranță, devine deja un instrument terapeutic puternic, deoarece o persoană nu mai crede că este pe cale să aibă un infarct, ci își dă seama de ceea ce se întâmplă și încearcă să se calmeze.

Există diverse metode psihoterapeutice, cum ar fi practicile de respirație, care pot fi de un bun ajutor în acest sens. Trebuie să vă informați cu privire la metodele de calmare și să găsiți cea mai bună variantă pentru voi.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!