În articolul nostru veți afla ce este saturația de oxigen din sânge și ce indică aceasta, cum poate fi măsurată.
Un nivel adecvat de oxigen din sânge este vital. O afecțiune în care concentrația de oxigen scade sub normal se numește hipoxie. Hipoxia prelungită este o amenințare directă pentru viața omului. Un nivel scăzut de concentrație de oxigen în sânge afectează în primul rând creierul, inima și rinichii.
Semnele vizibile de hipoxemie (nivel scăzut de oxigen în sânge), adică cianoza pielii, apare la un nivel de saturație (concentrație) de oxigen în sânge de 75%, ceea ce reprezintă un risc ridicat de efecte adverse asupra sănătății.
Care reprezintă saturația de oxigen din sânge
Saturația de oxigen este procentul de hemoglobină saturată cu oxigen (oxihemoglobină) față de concentrația totală de hemoglobină din sânge. Dacă saturația de oxigen din sânge scade, înseamnă că organismul suferă de hipoxie (lipsa de oxigen), care, la rândul său, amenință să afecteze capacitatea funcțională a organelor și sistemelor importante ale corpului, cum ar fi creierul, inima, rinichi.
Hemoglobina este componenta principală a eritrocitelor (globule roșii). O afecțiune în care cantitatea sau calitatea hemoglobinei este insuficientă se numește anemie.
În general, se crede că creierul este cel mai sensibil la deficiența de oxigen, de exemplu, o scădere a nivelurilor de oxihemoglobină sub 80-85% provoacă modificări vizibile pe electroencefalogramă (EEG).
Instrumente de măsurare a saturației în oxigen
Saturația de oxigen din sânge se măsoară în două moduri: prin determinarea compoziției gazului și a stării acido-bazice a sângelui (testul de gaze din sângele arterial (ABG)) sau folosind un pulsoximetru.
Testarea gazelor din sângele arterial (ABG).
Determinarea compoziției gazelor și a stării acido-bazice (pH) a sângelui arterial este standardul de aur pentru evaluarea schimbului de gaze umane. Cu toate acestea, acest test necesită prelevarea de sânge din arteră, personal calificat, echipament special și poate fi efectuat doar într-o unitate medicală.
Pulsoximetru
În schimb, un puls oximetru este un dispozitiv care măsoară cantitatea de oxigen din sânge prin pielea unui deget sau a unei urechi. Rezultatele măsurării pulsoximetrului arată procentul de saturație de oxigen din sânge sau nivelul de SpO2. În comparație cu testul pentru compoziția gazului și starea acido-bazică a sângelui, această metodă este mai puțin precisă, dar disponibilitatea, viteza, precum și capacitatea de a determina nivelul de saturație la domiciliu – este cheia utilizării cu succes a unui pulsoximetru.
Pulsoximetru și principiul funcționării acestuia
Principiul de funcționare al pulsoximetrului este că dispozitivul direcționează razele infraroșii către capilarele pielii și măsoară cantitatea de lumină reflectată, care, la rândul său, depinde de compoziția sângelui arterial, de cantitatea de hemoglobină oxidată.
Cum să măsurați corect saturația de oxigen acasă?
Citește continuarea pe pagina 2 >Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.