Bananele sunt unul dintre cele mai populare fructe din lume deoarece, pe lângă faptul că sunt delicioase, sunt și ieftine și sănătoase. Mulți oameni i-au scos din dietă, crezând din greșeală că duc la creșterea în greutate. Cu toate acestea, s-a dovedit că, consumul de banane cu moderare, dimpotrivă, promovează o dietă echilibrată și pierderea în greutate.
Care sunt proprietățile bananelor?
Bananele sunt o sursă bogată de carbohidrați, motiv pentru care sunt una dintre cele mai bune surse vegetale de energie pentru organism. Nivelul zahărului este reglat de un conținut scăzut de grăsimi și un conținut ridicat de fibre, care ajută la reglarea absorbției zahărului.
Acest fruct aduce o senzație de sațietate și este o sursă importantă de potasiu. Potasiul stimulează îndepărtarea lichidului reținut în organism iar acest lucru este important pentru tratamentul bolilor precum hipertensiunea, guta și reumatismul.
Fiecare 100 de grame de banană are 90 de calorii, deci este un fruct foarte bogat în calorii. Cu toate acestea, consumul moderat vă va permite să profitați de toate beneficiile lor. Bananele nu numai că au un gust bun, dar conțin și vitamine importante, precum vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar, și vitamina B6, care este esențială pentru crearea de celule noi în organism.
Bananele îmbunătățesc circulația sângelui, previn spasmele musculare, ajută la combaterea depresiei, reduc colesterolul rău, îmbunătățesc sănătatea pielii și a părului. Există multe motive pentru a adăuga banane în dieta ta.
Cu toate acestea, există adesea o întrebare: care banane sunt cele mai benefice: coapte sau verzi?
Alege bananele verzi sau coapte în funcție de nevoile tale
Preferința față de cât de coapte sunt bananele depinde de gustul fiecărei persoane, deoarece unii oameni preferă bananele verzi, în timp ce alții le preferă pe cele coapte. Dar este important să știm că valoarea nutritivă a bananelor se schimbă odată cu starea de maturitate.
Știm cu toții că, cu cât bananele sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci. Acest lucru se datorează faptului că enzimele din compoziția lor sunt transformate în amidon, când fructul se coace, acest amidon este transformat în mono și dizaharide, cum ar fi zaharoza, glucoza și fructoza (zaharuri simple).
Atunci când amidonul se transformă în zaharuri simple, banana se coace și este mai ușor de digerat. Cu toate acestea, diverse studii au arătat că, atunci când bananele se coc, își pierd unele dintre vitaminele și mineralele.
Pe de altă parte, un studiu recent a arătat că, atunci când o banană se coace, produce și diferite proprietăți antioxidante și anticancerigene care pot aduce beneficii organismului în multe feluri. Când o banană este complet galbenă și are pete întunecate, produce o substanță cunoscută sub numele de factor de necroză tumorală, care are capacitatea de a combate celulele maligne.
Cercetările au arătat că, cu cât bananele sunt mai coapte, cu atât sunt mai eficiente și mai benefice în combaterea bolilor. În plus, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că bananele coapte au fost de 8 ori mai eficiente în stimularea sistemului imunitar decât cele verzi.
Astfel, este mai ușor pentru majoritatea oamenilor să mănânce o banană atunci când este complet coaptă, mai ales atunci când este galben intens și are pete pe coajă. Cu toate acestea, persoanele cu diabet, cei care sunt expuși riscului de boală sau cei care doresc pur și simplu să evite o creștere rapidă a nivelului de zahăr pot mânca bananele atunci când sunt încă puțin verzi.
Când să nu mănânci banane?
Experții recomandă eliminarea bananelor din dietă dacă aveți insuficiență hepatică sau renală. În aceste cazuri, cel mai bine este să consultați un medic înainte de a mânca banane.
Tine minte…
Datorită gustului de neegalat, bananele pot fi folosite în diverse rețete. Dar cel mai bine este să le consumați crude pentru a profita de toate beneficiile lor.
Nu este nevoie să depozitați banane în frigider, deoarece acolo își pot pierde aroma și majoritatea proprietăților.
După ce le curățați de coajă, mâncați imediat banana pentru că se strică rapid.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.