Până acum câteva decenii, alergia era o boală despre care medicii citeau în mare parte în cărți. Astăzi, aproximativ 50% dintre oamenii din lume suferă de manifestările acestei boli. Dar puțini oameni știu că majoritatea cazurilor de boală au o cauză psihologică.
Caracteristicile acestui mecanism sunt studiate de o zonă separată a psihologiei – psihosomatică, iar alergiile în acest domeniu sunt aproape pe primul loc. Care este motivul unei creșteri atât de accentuate a pacienților și cum se poate preveni?
Ce este o alergie?
Alergia este numită boala secolului XXI. Se crede că până în 2025 fiecare al doilea locuitor al planetei va avea unul sau alt tip de această boală.
În scopuri medicale, o alergie este o hiper-reacție a sistemului imunitar la efectele oricăror alergeni pe care corpul le percepe ca străine.
Sistemul imunitar are nevoie de timp pentru a înțelege și a-și aminti alergenul. Când o persoană devine sensibilă la o substanță, sistemul imunitar începe să producă anticorpi pentru a o ataca. Acest proces se numește sensibilizare. Sensibilizarea poate dura mult timp, uneori chiar decenii. Acest lucru explică faptul că alergiile se pot dezvolta la orice vârstă.
Manifestările bolii depind de alergenul cu care corpul intră în contact și de organul țintă pe care îl afectează. De exemplu, alergiile alimentare provoacă adesea erupții pe corp, care sunt însoțite de mâncărime, dureri abdominale, indigestie.
Dar cele mai periculoase reacții sunt urticaria, edemul angioneurotic și anafilaxia.
Cauzele psihologice ale alergiilor – Psihosomatica alergiilor. Mecanism
Pentru a înțelege mai bine relația dintre componentele psihologice și fiziologice ale fenomenelor alergice, trebuie să înțelegem mecanismul de protecție al sistemului imunitar.
În caz de alergii, corpul uman începe să producă activ histamină.
Aceștia sunt mediatori speciali ai reacțiilor alergice, de cele mai multe ori activate de procese critice din organism care amenință funcționarea sa normală. Și activează rapid anumite acțiuni pentru a salva funcțiile vitale ale corpului. Și, de asemenea, la acest proces este conectată adrenalina activă din sânge. Aparent, se începe procesul „militant”, care sub influența adrenalinei oferă unei persoane posibilitatea de a rezista invaziei alergenilor.
Se pare că alergiile nu sunt altceva decât un proces de lansare a unui „război” în organism împotriva unui anumit inamic – alergenul. Dar asta nu este tot, problema este că acest proces nu vizează elementul fizic al realității înconjurătoare, ci un anumit tipar de comportament, ale cărui manifestări sunt cauzate de un alergen.
Tipuri și cauze psihosomatice ale alergiilor
Deci, ce anume cauzează alergii psihosomatic? – Louise Hay în clasificarea sa interpretează alergia ca o respingere a forței interioare, a intoleranței la o situație sau persoană. Această explicație reflectă cel mai bine mecanismul descris mai sus. Dar să analizăm mai detaliat unele dintre tipurile de alergii și cauzele lor de geneză psihologică:
Alergia la polen – bazată pe faptul că înflorirea este un element al procesului de reproducere a plantelor, o alergie din punct de vedere psihosomatic – nu este altceva decât o respingere a procesului natural de reproducere. O persoană inventează, face un plan, are câteva idei despre felul său și ceea ce ar trebui să fie și nu percepe relațiile ca pe un proces normal. Dacă așteptările nu sunt îndeplinite, atunci se lansează procesul de „război” – atac și defensivă.
Alergie la miere – refuzul de a respecta regulile sociale general, disprețul față de persoanele care aderă la normele stabilite. Dar, în același timp, această alergie în psihosomatică înseamnă că persoana este un dictator care vrea să controleze modul în care trăiesc ceilalți.
Alergia la praf – apare de obicei la persoanele practice din punct de vedere patologic, care apreciază curățenia și ordinea mai presus de orice. Oricât ai încerca, praful apare periodic. Iar persoana percepe subconștient acest proces dureros.
Cauzele psihologice ale alergiilor
Psihosomatica. Alergii la copii
Determinarea cauzei psihologice a unui adult este dificilă, dar totuși posibilă. Situația este complet diferită atunci când vine vorba de copii.
Un adult este în contact activ cu mediul, dar de unde apar alergiile la sugari? – După cum sa dovedit, răspunsul constă în relația cu mama, care până la o anumită vârstă este un ghid pentru copil către lumea exterioară.
De asemenea, este demn de remarcat faptul că părinții sunt principala sursă de informații, iar bebelușul are încredere în ei. Iar copilul este protejat din cauza alergiilor la unele componente ale realității înconjurătoare. Doar așa poate arăta că nu este bun pentru el.
Unul dintre cele mai izbitoare exemple de alergii la copii este respingerea laptelui de origine animală. Psihosomatic, este un indicator al îngrijirii excesive a mamei asupra copilului. Alergia la praf la un copil este un indicator al rigidității mamei și al obsesiei pentru curățenia excesivă.
Prin urmare, părinții trebuie să fie deosebit de atenți la propriul comportament și la valorile pe care le transmit în mintea propriului copil.
Tratamentul fenomenelor alergice de tip psihosomatic
Cauzele fundamentale psihologice necesită tratamente psihoterapeutice pentru alergii. De exemplu, pentru a scăpa de alergiile la polen, trebuie să vă eliminați așteptările și tiparele, să eliminați din cap imaginea perfectă a relațiilor intime și să le percepeți așa cum sunt fără „idealurile” și cerințele de mai sus.
Alergia la miere va fi eliminată prin acceptarea societății din jur așa cum este. La urma urmei, pentru a trăi diferit, nu este necesar să tratăm pe toată lumea cu agresivitate și dispreț.
Dacă detectați manifestări alergice, uitați-vă la rădăcina problemei, acolo se află rezolvarea problemei. Crede în tine și în forța ta, fii fericit și nu percepe lumea ca pe ceva rău.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.