Acest lucru se datorează unei blocări temporare a circulației sângelui și a inervației membrului, deoarece vasele și nervii sunt comprimați. Trebuie să vă schimbați poziția și ei își vor reveni.
Cu toate acestea, postura incomodă nu este singurul motiv pentru amorțirea mâinilor. De ce să ne temem dacă membrele sunt amorțite și sensibilitatea nu revine mult timp?
Compresia nervilor poate apărea din cauza unui edem tisular. Puteți verifica dacă mâna este umflată apăsând pe încheietura mâinii cu degetul arătător și ținând-o timp de câteva secunde. Gropița rămasă indică prezența edemului. În acest caz, ar trebui să consultați cu siguranță un specialist, deoarece umflarea extremităților poate fi rezultatul unei defecțiuni a sistemului cardiovascular sau a rinichilor. De asemenea, cu o astfel de problemă se confruntă uneori cu femeile la care sarcina este deosebit de dificilă.
Compresia nervilor responsabili de senzația în mâini poate apărea la nivelul ieșirii din canalul spinal. Acest lucru se observă, de exemplu, în osteocondroză, atunci când o vertebră deplasată sau un disc intervertebral deformat ciupesc un nerv. Va trebui să începeți să vă monitorizați postura, să faceți exerciții speciale și, bineînțeles, să vizitați un medic. El va face examinări adecvate pentru a identifica patologia.
O situație similară apare în timpul somnului la cei care dorm pe o pernă prea înaltă care pune gâtul într-o poziție greșită. Din această cauză, poate apărea și compresia nervilor, așa că de multe ori oamenii se plâng de amorțeala mâinilor în somn. Ar trebui schimbată perna.
Dacă simțiți amorțeală și furnicături neplăcute în mâini noaptea sau dimineața devreme, este posibil să aveți așa-numitul sindrom de tunel. Se observă mai ales printre cei ale căror activități profesionale sunt legate de munca mâinilor (croitorese, muzicieni, informaticieni, artiști). Prin mișcări prelungite și monotone ale degetelor mâinii, apare umflarea tendoanelor, care trec printr-un canal îngust. Din această cauză, nervul dintre tendon și os este comprimat în canal. În acest caz, ar trebui să consultați un neurolog, deoarece dacă activați această boală, se pot dezvolta complicații, până la moartea mușchilor degetului.
Deformarea articulațiilor poate duce, de asemenea, la comprimarea nervilor care trec prin ele. Prin urmare, amorțeala în mână poate fi simțită la diferite niveluri: după cot, în palmă sau într-un deget, în funcție de ce articulație este afectată.
Un alt motiv pentru amorțeală la nivelul mâinilor este afectarea circulației sângelui. Puteți suferi de tromboză venoasă la nivelul membrelor. Trombul încetinește scurgerea de sânge, prin urmare, livrarea către membru a substanțelor necesare menținerii funcției (oxigen, glucoză) este întreruptă. De asemenea, datorită stagnării lungi, plasma sanguină poate transpira prin peretele vasului, provocând edem. În acest caz, apare compresia nervului provocată de către țesuturi, datorită creșterii în volum. În cazul trombozei venelor extremităților, este necesar un diagnostic și un tratament adecvat. În caz contrar, se pot dezvolta complicații grave de la gangrena membrului până la separarea unui tromb și blocarea unei artere mari de către acesta.
Diabetul zaharat este, de asemenea, însoțit de afectarea circulației sângelui. Atât vasele mari, cât și cele mici sunt afectate (angiopatie diabetică). În ele, creșterea depunerilor aterosclerotice este accelerată, ceea ce perturbă fluxul sanguin. Prin urmare, dacă suspectați amorțeală a mâinilor din cauza diabetului zaharat, în primul rând, ar trebui să faceți un test biochimic de sânge. Dacă nivelul de glucoză este crescut, specialistul va prescrie un tratament care ar trebui să-l readucă la normal.
Una dintre cele mai periculoase cauze ale amorțirii mâinilor poate fi considerată un accident cerebrovascular sau un accident vascular cerebral. Pe lângă faptul că mâinile nu simt atingeri, furnicături, ele nu pot face mișcări arbitrare, adică o persoană nu poate ridica mâna sau mișca degetele. Cu toate acestea, simptomele nu sunt întotdeauna atât de evidente, deoarece totul depinde de gradul de deteriorare a zonei creierului. Prin urmare, adesea sensibilitatea scade pur și simplu, iar puterea mâinilor slăbește.
De multe ori, disfuncția extremităților inferioare, confuzie, cefalee, tulburări de vorbire și de vedere se adaugă amorțirii mâinilor. În astfel de cazuri, trebuie să apelați imediat o ambulanță. În primul rând, trebuie efectuată o terapie intensivă, apoi un tratament de reabilitare. Tratamentul de calitate și reabilitarea pot restabili uneori sensibilitatea și mișcarea mâinilor.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.