Cateva sfaturi pentru cei care au ticuri nervoase, iata cum puteti scapa de acestea

Cateva sfaturi pentru cei care au ticuri nervoase, iata cum puteti scapa de acestea

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 August 2018 in Dezvoltare Personala

Unii oameni îşi rod unghiile, alţii îşi răsucesc mereu o şuviţă de păr pe deget sau mişcă nervos din picior, dar majoritatea oamenilor au câte un tic. Chiar dacă sunt gesturi reflexe, ele pot fi controlate.

Apariţia ticurilor este legată de trăirea unei stări tensionate, deranjantă sau dificilă din punct de vedere emoţional. Specialiştii susţin că ticurile, indiferent de natură, devin mai dese în situaţii tensionate. Tratarea lor se face prin psihoterapie.

Majoritatea oamenilor au avut perioade în care sau dezvoltat ticuri, iar stresul este, de regulă, cauza principală de apariţie. Aceste gesturi nu sunt neapărat nocive, pentru că reprezintă un mod de a gestiona situaţiile stresante emoţional, iar uneori şi disconfortul fizic. Problema este că ticurile pot fi supărătoare şi pun uneori persoana în cauză într-o situaţie jenantă. Rosul unghiilor, de exemplu, nu este privit cu ochi buni de cei din jur.

Deşi sunt gesturi reflexe, ele pot fi învinse, iar cel mai important pas în această direcţie este să le conştientizăm şi să identificăm motivele pentru care le avem. „Ar fi bine să cântărim avantajele, dezavantajele, motivele pentru care trebuie să scăpăm de ele şi argumentele în favoarea lor“, recomandă psihologul american James Claiborn, citat de „The Huffington Post“.

Apoi, trebuie să ne gândim o activitate prin care să le înlocuim, dar care să nu fie la fel de supărătoare ca ticurile, mai spune specialistul. Cea mai bună metodă de a scăpa de obiceiurile proaste este să eliminăm stresul din viaţa noastră, dar cum acest lucru este, în cele mai multe cazuri, imposibil, trebuie să găsim alte soluţii. Psihologul James Claiborn recomandă câteva trucuri pentru a ne învinge ticurile:

Rosul unghiilor. Activitatea care ar trebui să înlocuiască acest tic trebuie să ne ţină mâinile ocupate. James Claiborn recomandă încleştarea pumnului ori de câte ori avem tendinţa de a duce mâna la gură. „Nu îţi poţi încleşta pumnul şi roade unghiile în acelaşi timp“, spune psihologul. Alte soluţii pot fi purtarea unor mănuşi sau acoperirea degetelor cu bandă adezivă dacă suntem acasă şi nu avem activităţi care necesită folosirea mâinilor – „orice pentru a afce acest gest reflex mai dificil“, mai spune psihologul.

Răsucirea părului. O soluţie la îndemână pentru a scăpa de acest tic este prinderea părului în coadă sau în coc. După o vreme, începem să ne dezobişnuim de gestul reflex şi vom scăpa de el, ne asigură psihologul american.

Datul din picioare. Claiborn recomandă menţinerea unei poziţii rigide, pentru ca muşchii să fie tensionaţi. Dacă vom face lucrul acesta suficient de mult timp, sunt şanse mari să scăpăm de obicei, spune el.

Încleştarea maxilarului. Multe persoane au tendinţa să facă acest lucru când sutn stresate. Guma de mestecat poate s ajute la relaxarea maxilarului. Psihologul mai recomandă celor care au acest tic să-şi formeze obiceiul de a-şi ţine gura întredeschisă.

Dresul vocii. Expiratul lent poate fi o soluţie pentru acest obicei enervant. „Este imposibil să faci asta şi să-ţi dregi vocea în acelaşi timp“, spune Claiborn, care precizează că rezultatele acestei metode se vor vedea în doar câteva zile.

Majoritatea ticurilor cu cauze emoţionale, fie că sunt motorii sau verbale, se tratează la terapeut. Cum cele mai întâlnite ticuri sunt cele determinate de factori emoţionali, terapia la psihoterapeut este prima sugestie pentru cei care au ticuri. În spatele ticurilor se poate ascunde stresul, anxietatea sau agorofobia şi toate acestea pot fi tratate prin terapie, până la eliminarea totală a ticului.

”Psihoterapia este prima opţiune în tratamentul ticurilor. Dacă se constată că ticul este asociat cu o boală psihiatrică, atunci va fi nevoie şi de tratament medicamentos, sub observaţia unui medic psihiatru. Dacă ticul este generat şi de alte cauza somatice, atunci tratamentul ţine de competenţa unui medic specialist”, mai precizează psihoterapeutul.

Sursa: adevarul.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!