Cateva metode care te vor ajuta sa scapi de amintirile neplacute

Cateva metode care te vor ajuta sa scapi de amintirile neplacute

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 June 2018 in Sfaturi

Experiențele traumatice au puterea de a te afecta la nivel neurologic și să lase urme psihice, care-ți pot influența comportamentul pe o perioadă mare de timp. De aceea, există câteva metode de a scăpa de amintirile neplăcute.

De-a lungul vieții ne confruntăm cu multe experiențe,unele bune,în timp ce altele pot fi foarte traumatizante. Pentru că amintirile neplăcute provoacă durere și suferință,trebuie să încercăm să scăpăm de ele.

Recunoaște semnele fizice ale traumei emoționale

Uneori,anumite experiențe neplăcute pot lăsa urme fizice vizibile ale traumei emoționale. Nu există doi oameni care să se exprime la fel cu privire la trauma lor. Simptomele fizice comune ale traumei emoționale sunt problemele cu somnul din cauza insomniei sau a coșmarurilor,dureri în tot corpul,oboseală,probleme de concentrare,agitație. Acestea pot fi semne ale anxietății,care apare din cauza amintirilor dureroase din trecut.

Identifică trauma emoțională

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți dai seama ce amintiri dureroase ar putea avea un impact în viața ta curentă. De exemplu,este posibil să te confrunți cu anxietate când te afli în jurul lacurilor din cauza unei experiențe neplăcute ce are legătură cu apa,sau ai putea,inconștient,evita anumite activități sau locuri care-ți amintesc de cineva drag,care nu mai este în viață. Indiferent de caz,gândește-te la cum ar putea să-ți afecteze viața aceste amintiri dureroase.

Alungă stările de anxietate

Psihologii spun că există mai multe tehnici prin care cei care se confruntă cu această problemă pot scăpa de ea. Unele dintre acestea presupune controlarea respirației.

Concentrează-te pe viitor

Să te gândești mereu la trecut nu-ți va face bine. Nu vei putea să mergi mai departe și să te bucuri de lucrurile noi,dacă mintea ta este blocată în trecut. Această stare poate duce la depresie,stres traumatic,anxietate și multe alte probleme. Pentru a stopa amintirile neplăcute,implică-te în activități care să te ajute să te concentrezi pe prezent sau pe viitor. Pune la cale ieșiri în weekend cu prietenii sau stabilește obiective,atât în carieră,cât și în viața personală. Orice gând pozitivte va ajuta să te concentrezi pe lucrurile viitoare,iar amintirile dureroase nu-și vor mai face simțită prezența.

Caută să-ți faci noi amintiri

Pentru a da uitării amintirile dureroase,încearcă să-ți faci noi amintiri. Ai grijă să fii înconjurată de oameni și de activități care îți aduc bucurie. Implicarea în relațiile interpersonale cu alte persoane te va ajuta ca experiențele neplăcute să fie doar o amintire.

De ce nu putem scapa de amintirile dureroase

Amintirile dureroase pe care oamenii ar dori cel mai tare sa scape sunt cel mai dificil de inlaturat, in special cand amintirile sunt declansate de stimuli vizuali, potrivit unui studiu al Universitatii Carolina de Nord

Cand te uiti la stiri la televizor si vezi cate tragedii se intampla in lume, acest lucru are asupra ta un efect mai mare decat titlul dintr-un ziar, spune autorul studiului Keith Payne, profesor de psihologie la Colegiul de Arta si Stiinte.

Capacitatea de adaptare ne ajuta sa uitam intentionat anumite lucruri, cum ar fi directiile gresite sau numarul de telefon vechi sau gresit al unui prieten. Uitarea intentionata ne ajuta memoria sa se actualizeze cu informatii noi.

Studiile au demonstrat ca evenimentele emotionante,negative , ca picarea unui examen, sau o critica la adresa noastra sunt greu de uitat.

Cand oamenii isi propun sa uite anumite informatii, ei trebuie sa o izoleze mental iar apoi sa o blocheze. Dar emotia submineaza, ingreuneaza ambii pasi, atat izolarea cat si blocarea. Oamenii fac o multitudine de conexiuni intre evenimentele incarcate emotional si alte parti ale vietii.

Aceasta contrasteaza cu studiile anterioare referitoare la intamplarile emotionante si uitarea intentionata, dar acele studii au folosit ca stimuli cuvinte cu incarcatura emotionala, ca « moarte » si « sex ».

Un studiu le-a cerut celor 218 de participanti sa reactioneze la fotografii in loc de text.

Cuvantul « crima », de exemplu, poate sau nu poate sa-ti faca frica, dar daca vezi o imagine violenta este posibil ca efectul sa fie altul.

Cercetarile in domeniu au demonstrat ca subiectii nu pot uita intentionat evenimente emotionante asa de usor cum ar fi firesc sa se intample. Au mai descoperit, de asemenea, ca ambele tipuri de evenimente placute sau neplacute sunt rezistente la uitarea intentionata.

Studiile efectuate de Universitatea din California au contribuit la intelegerea felului in care emotia constrange controlul mental si la gasirea raspunsului la intrebarea daca uitarea intentionata poate fi de folos in experientele dureroase si traumatizante.

Descoperirile au aratat ca locurile incarcate emotional limiteaza abilitatea de control a mintii. Chiar si cele mai usoare emotii pot submineaza uitarea intentionata. Dar aceasta nu inseamna ca amintirile emotionante nu pot fi uitate niciodata intentionat. Daca motivatia de a le uita este suficient de puternica, acest lucru poate combate efectele emotiei prin strategii de coping.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!