Cateva lectii de viata de la marele filozof Platon pentru o viata mai frumoasa – „Fiecare dintre persoanele pe care le întâlnești duce o luptă interioară de care nu ai habar.”

Cateva lectii de viata de la marele filozof Platon pentru o viata mai frumoasa – „Fiecare dintre persoanele pe care le întâlnești duce o luptă interioară de care nu ai habar.”

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 April 2018 in Dezvoltare Personala

Platon a fost una din cele mai importante personalități din filosofia culturii Occidentale. Aportul lui în cultura umanității a fost profund modelatoare, care rămâne actuală și astăzi.

Iată 8 lecții de viață din partea marelui fiolosof:

1. Bunătatea este o cheie

„Fiecare dintre persoanele pe care le întâlnești duce o luptă interioară de care nu ai habar.”

Platon ne îndeamnă să privim peste aparențe și să să fim egal binevoitori cu toți din jurul nostru. Încearcă să dezvolți în tine o stare de bunătate ca să fii în stare să o răspândești în mod firesc.

2. Mai întâi gândește, apoi vorbește

„Un om înțelept va vorbi pentru că are ce spune. Un prost va vorbi pentru că simte această nevoie.”

Platon ne reamintește că o opinie exprimată este valoroasă atunci când este utilă. Nu te expune doar pentru că vrei să vorbești. Fii mai critic cu propriile idei și pune preț pe ceea ce spui.

3. Fii un jucător integru

„Poți cunoaște o persoană mai bine după o oră de joc, decât după un an de conversații.”

Concurența este cea mai bună metodă de a vedea adevărata față a unei peroane. Vei cunoaște esența unui om doar în situații de stres.

4. Începe ceea ce ai planificat

„Un început bun e deja jumătate din lucru îndeplinit bine”

Mulți procrastinează, iar acest fapt îi face să rateze multe șanse. Chiar dacă vei îndura eșec, el te va aduce mai aproape de rezultat.

5. Implică-te în rezolvarea problemelor statale

„Pedeapsa pentru refuzul de a te implica în politică constă în ceea, că în final vei fi condus de cel care cândva ți s-a subordonat.”

Platon spune că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, nu să ne plângem că situația nu e în favoarea noastră.

6. Fă fapte bune

„O faptă bună îți oferă putere și inspirație.”

Avem puterea să schimbăm această lume în bine. Contează să avem o atitudine pozitivă unul față de altul.

7. Folosește-ți puterea pentru bine

„Valoarea sufletului uman este evaluat de putere.”

Fiecare din noi are ceva ce poate împărți cu lumea. Contează ca ceea în ce investim această putere să fie util umanității.

8. Continuă să înveți

„Dacă o persoană va neglija cu educația, ea va șchiopăta toată viața.”

Studiile ne îmbunătățesc viața. Curiozitatea și dorința de a învăța zilnic ceva nou te va face mai inteligent, dar și mai fericit.

Sursa: poatenustiai.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Iată unele dintre cele mai actuale înțelepciuni care le-am moștenit de la marele gânditor:

#1. Omenirea nu va scapa niciodată de necazuri până când iubitorii înţelepciunii nu vor ajunge la frâiele puterii politice, sau până când deţinătorii puterii nu vor deveni iubitori ai înţelepciunii.

#2. Calitatea unui trup depinde de calitatea hranei administrate, la fel calitatea minţii atârnă de hrana care îi este specifică ei.

#3. Nu trebuie să se respecte omul mai mult decât adevărul.

#4. Nu de vorbele celor mulţi trebuie să ţinem seama, ci de judecata celui care cunoaşte purul adevăr.

#5. Indiferent de legile sale, nici un oraş nu poate trăi în pace dacă cetaţenii lui nu fac decât să petreacă, să bea şi să se istovească în grijile dragostei.

#6. Acela care vrea să pedepsească în mod judicios, nu pedepseşte din pricina faptei rele care este un lucru trecut, căci nu s-ar putea face ca ceea ce s-a săvârşit să nu se fi săvârşit, ci pedepseşte în vederea viitorului, pentru ca vinovatul să nu mai cadă în greşeală şi pentru ca pedeapsa lui să-i înfrâneze pe ceilalţi.

#7. Aşa cum tiranul este ascultat şi poate domina mulţimile, nu pentru că mulţimea ştie, ci tocmai pentru că e neştiutoare şi oarbă, tot astfel, retorul, cel ce se foloseşte de topoi, poate convinge mulţimea de cele ce zice, fără ca acestea să fie neapărat adevărate. Ori nu este asta oare doar o linguşire? Retorul nu face decât să rostească acele lucruri pe care mulţimea vrea să le audă pentru a se lăsa sedusă.

#8. În orice guvernământ ar fi, monarhic, oligarhic sau democratic, dacă acela care comandă are sufletul robit de o mulţime de dorinţe şi patimi, pe care se sileşte în zadar să le satisfacă, pentru că sufletul său nu se poate umple şi fiindcă răul care îl roade este nesăţios şi fără leac; un asemenea om, ori că ar conduce pe un particular sau un stat, va călca în picioare toate legile; şi nu se poate ca vreun om să fie fericit sub un asemenea conducător.

#9. Cea mai mare parte a oamenilor ajunşi la putere devin răi.

#10. Oare, nu există împrejurări în care minciuna în vorbe să-şi piardă caracterul urât, pentru că a devenit folositoare?

#11. Conducătorii devin stăpâni şi duşmani ai oamenilor în loc de aliaţi; urând şi fiind urâţi, complotând şi fiind ţinta unor comploturi, ei îşi duc viaţa temându-se mult mai mult de duşmanii din interior decât de cei din exterior.

#12. Dacă omul n-a primit decât o educaţie defectuoasă sau rea, el devine cel mai îngrozitor animal pe care l-a produs pământul. De aceea legiuitorul trebuie să facă din educaţia copiilor prima şi cea mai serioasă din preocupările sale.

#13. Un lucru, ca să fie bine judecat, trebuie judecat de cei pricepuţi, iar nu de cei mulţi.

#14. Un tiran trebuie să-i ţină sub strictă observaţie pe oamenii curajoşi, cu viziune sau inteligenţi… Curăţând oraşul de alţi potenţiali conducători, tiranul promovează mediocritatea printre cetăţeni.

#15. Filosofia este refugiul sufletelor bine dotate care n-au voit, au dispreţuit sau n-au putut să facă politică.

#16. Morala determină politica.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!