Cateva istorioare despre traditiile de Craciun pe care ar fi frumos sa le stim toti!

Cateva istorioare despre traditiile de Craciun pe care ar fi frumos sa le stim toti!

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2019 in CuriozitățiIstorie

Craciunul este incomplet fara brad, colinde si delicioasele prajituri. Traditiile de Craciun isi au inceputurile acum sute de ani in urma, acesta fiind motivul pentru care ele sunt respectate si astazi in intreaga lume.

De ce se sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie

Motivul pentru care se sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie este putin invaluit in mister. Biblia nu specifica data nasterii lui Iisus, iar primii crestini au discutat acest subiect ani de zile. Ei au crezut mai intai ca a fost pe 6 ianuarie, deoarece 6 aprilie era considerata ziua in care a murit Iisus si a existat o credinta care spunea ca profetii au murit in aceeasi zi ca si credinta lor.

Dar pana in secolul a IV-lea, s-a ajuns la concluzia ca Iisus s-a nascut pe 25 decembrie. Unele surse spun ca aceasta noua data a fost aleasa in mod intentionat pentru a atrage atentia de la un ritual pagan de solstitiu de iarna care avea loc in aceeasi zi. Indiferent de ce s-a spus de-a lungul anului, Craciunul a ramas sa se sarbatoreasca pe 25, din ultima luna din an.

De ce se fac prajituri de Craciun

Daca putem invata un lucru din istorie, este ca oamenii au sarbatorit intotdeauna sarbatorile de iarna cu mancare buna. Vechile popoare s-au strans in seara de Solstitiu de iarna (21 decembrie spre 22 decembrie), pentru a bea vin. Craciunul a inlocuit aceste sarbatori de solstitiu in Evul Mediu, dar a continuat sarbatorirea prin adaugarea desertului. Au inceput sa se foloseasca alimente ca unt, untura si zahar pentru astfel de ocazii festive si au inceput sa foloseasca mirodenii ca nucsoara si scortisoara. Rezultatul? Delicioasele prajiturele de Craciun, pe care le impartasim familiei si celor dragi.

De ce facem brad de Craciun

Romanii au pus brazi in jurul templelor pentru a-l onora pe Saturn, zeul agriculturii. Dar, pentru prima data, bradul a fost folosit ca pom de Craciun fie in Tallinn, Estonia, fie in Riga, Letonia (fiecare oras spune ca este adevarata casa a primului pom de Craciun). In secolul al XVI-lea, crestinii din Germania au adus brazii verzi in casele lor ca simbol al vietii vesice. Cand s-a aflat vestea, regina Victoria si sotul ei, Printul Albert, a facut un pom de Craciun in palatul lor, practica devenita brusc la inaltimea designului interior in Anglia si America.

De ce punem luminite in brad

Se spune ca Martin Luther este prima persoana care a pus luminite intr-un brad de Craciun. Legenda spune ca se plimba intr-o padure intr-o seara si a fost uimit de frumusetea stelelor care stralucesc printre crengile brazilor. Cand a ajuns acasa, a recreat ceea ce a vazut pentru familia sa, punand un pom verde in sufragerie si plasand lumanari aprinse pe ramuri.

De ce cantam colinde

Cand crestinii au inceput sa inlocuiasca sarbatorile pagane cu Craciunul, episcopii din Europa au cerut ca anumite cantece sa fie cantate la slujbele de Craciun. Multi compozitori si-au dorit sa compuna propriile colinde, dar din moment ce erau in latina, nu erau extrem de populare. Apoi, in 1233, Sfantul Francisc de Assisi a inceput sa puna la dispozitie cantece de nastere, care includeau povestea nasterii Domnului Iisus Hristos. Acestea erau, de obicei, intr-o limba pe care poporul nu ar fi putut s-o inteleaga, asa ca le-au cantat. De atunci, colindele de Craciun au inceput sa fie cantate si ascultate intotdeauna inainte si in timpul Sarbatorilor.

De ce facem oameni de zapada

Primul om de zapada documentat a aparut in 1380, dar probabil ca oamenii s-au jucat cu zapada inca de cand exista ea. Oamenii de zapada au fost deosebit de populari in timpul Evului Mediu, cand multi dintre acestia nu aveau resurse sau locuri special amenajate pentru a-si exprima talentul artistic. Michelangelo a fost insarcinat sa realizeze un om de zapada pentru conducatorul Florentei. Insa, nu toti oamenii de zapada au fost fericiti. In conformitate cu aceasta istorie fascinanta a omului de zapada, el a jucat, de asemenea, un rol in revoltele politice si militare.Craciunul este incomplet fara brad, colinde si delicioasele prajituri. Traditiile de Craciun isi au inceputurile acum sute de ani in urma, acesta fiind motivul pentru care ele sunt respectate si astazi in intreaga lume.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!