Carne – da – nu – poate sau ce înseamnă carnea pentru sănătatea ta?

Carne – da – nu – poate sau ce înseamnă carnea pentru sănătatea ta?

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 June 2023 in SanatateSfaturi

Unii spun că, carnea este bogată în substanțe nutritive, în timp ce alții consideră că ne îmbolnăvim din cauza cărnii. Este bine să continuăm să consumăm carne dacă există îndoieli cu privire la necesitatea ei sau ar fi suficient să reducem consumul? Aceasta este întrebarea la care încerc să găsesc un răspuns astăzi pentru a vă oferi material de reflecție.

În ultimii ani, carnea a fost tot mai criticată. În special, mulți cercetători consideră că cel mai mare impact negativ asupra sănătății este cel avut de carnea industrial prelucrată, cum ar fi cârnații și delicatesele.

Problema este că, carnea contribuie la inflamații. Inflamația cronică este un inamic ascuns în organism. Consumul excesiv de carne poate agrava procesele inflamatorii latente. Drept rezultat, crește numărul unor afecțiuni, cum ar fi ateroscleroza, reumatismul, artrita și chiar, conform ultimelor cercetări, depresia. Se știe că, carnea agravează simptomele la persoanele cu artrită, deoarece conține purine, care cresc nivelul acidului uric din sânge și pot provoca gută.

Prepararea cărnii este cel mai important aspect de luat în considerare în alegere.

Carnea prelucrată conține multă grăsime și sare, zahăr și aditivi artificiali, ceea ce crește riscul dezvoltării diabetului. În produsele din carne se adaugă adesea nitrați și nitriți, ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare. Prin urmare, o bucată naturală de carne este oricum mai benefică decât una afumată, uscată sau conservată.

Modul în care carnea afectează sănătatea noastră depinde în mare măsură de modul în care animalele sunt crescute și hrănite. Hrana naturală a animalelor mari, cum ar fi bovinele și oile, este iarba, nu soia sau porumbul. Dacă li se permite animalelor să pască pe pajiște, acestea mănâncă iarbă proaspătă și în plus pot fi active. În acest caz, carnea are o calitate mai bună, conține mai multe grăsimi nesaturate Omega-3 și nu provoacă inflamații atât de puternice.

Este într-adevăr necesară carnea pentru noi?

Astăzi se știe că oamenii sunt capabili să funcționeze la capacitate maximă chiar și fără carne. Tot mai mulți sportivi profesioniști vegetarieni demonstrează acest lucru. Carnea conține substanțe nutritive importante, cum ar fi proteinele de înaltă calitate, fierul, zincul și diverse vitamine din grupul B. În plus, organismul nostru absoarbe cu ușurință proteinele și fierul din carne. Aceasta poate fi un avantaj pentru persoanele în vârstă, care mănâncă mai puțin odată cu înaintarea în vârstă.

Cu toate acestea, substanțele nutritive conținute în carne se găsesc și în alte alimente. Fulgii de ovăz, leguminoasele, nucile și semințele ne furnizează substanțe nutritive într-o formă mai sănătoasă. Din alimentele vegetale obținem fibre alimentare importante și vitamine. Singura excepție este, probabil, vitamina B12, care se găsește într-o măsură mai mare în produsele de origine animală și în produsele lactate.

Despre ce vorbesc? Despre faptul că nu este neapărat să deveniți vegetarian, dar puteți reduce consumul de carne la o dată sau de două ori pe săptămână.

Aflați dacă în zona dvs. există furnizori de carne de calitate. Desigur, va costa mai mult la piață, dar este mai bine să gătiți supă dintr-o bucată mică de carne de vită bună decât să cumpărați carne congelată din supermarket, știind că este plină de substanțe nocive.

Dacă știți de unde provine carnea pe care o cumpărați, puteți cumpăra, de asemenea, ficat de vită de la același furnizor, deoarece subprodusele sunt, de asemenea, benefice să le consumați cel puțin de două ori pe lună. Acestea conțin vitamine, fier, cupru, mangan, zinc, seleniu și contribuie la formarea sângelui, ceea ce are un impact pozitiv asupra organismului.

Carne – da, nu sau ocazional… Indiferent de varianta pentru care optați, aceasta trebuie să fie acceptabilă pentru voi personal și pentru organismul vostru, iar, desigur, plăcerea joacă și ea un rol important aici. Nu este necesar să renunțați complet la carne, cel puțin pentru că avem nevoie de anumite substanțe nutritive pe care le obținem doar din carne.

Învață să te descurci cu o cantitate mică de carne înțelegând că renunțarea completă la carne, în cazul în care ulterior decizi să nu mai mănânci carne deloc, nu aduce beneficii.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!