Carlo Cipolla: 5 legi ale prostiei umane și consecințele ei

Carlo Cipolla: 5 legi ale prostiei umane și consecințele ei

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 February 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

De-a lungul vieții sale, istoricul economic italian Carlo Cipolla a fost curios cu privire la natura prostiei umane. După un studiu îndelungat, el a stabilit că există anumite legi universale pentru toți prin care acționează proștii.

Iată care sunt cele 5 legi ale prostiei umane

1. Oamenii nu sunt capabili să evalueze în mod obiectiv câți proști sunt în jur.

La prima vedere, acest aspect pare banal și pompos, dar în practică totul se dovedește a fi foarte corect și precis. Indiferent de relația cu ceilalți, vom avea situații similare:

  1. un cunoscut, pe care l-am considerat rațional și înțelept, se arată de fapt ca un mare prost.
  2. proștii apar în mod constant acolo unde nimeni nu se așteaptă să-i găsească și, desigur, distrug toate planurile.

2. Prostia unei persoane nu are nimic de-a face cu restul calităților sale.

Anii de cercetare au dovedit că toți oamenii sunt diferiți. O persoană poate fi proastă din fire și niciun alt factor nu poate schimba acest lucru. Prostia este la fel ca celelalte semne cu care suntem obișnuiți. De exemplu, culoarea părului sau a ochilor.

3. Acțiunile unui prost rănesc întotdeauna alte persoane și, uneori, chiar și grupuri de oameni. În același timp, prostul însuși nu primește niciun beneficiu și, cel mai adesea, reușește să-și facă rău.

Conform celei de-a treia legi, toți oamenii pot fi împărțiți în patru categorii: idiot (I), bandit (B), inteligent (Y) și prost (P).

  • Când Andrei face ceva, provocându-și daune, iar Mihai este câștigătorul, atunci Andrei este idiot.
  • Când Andrei face ceea ce îi este benefic, dar îi dăunează lui Mihail, atunci Andrei este în mod clar inteligent.
  • Când Andrei face ceea ce este benefic atât pentru el, cât și pentru Mihai, atunci Andrei este deștept.
  • Iar când Andrei își creează probleme și pierderi, devine un prost.

Se poate ghici ce pierderi pot provoca proștii când puterea cade în mâinile lor. Prostii reprezintă un pericol pentru o persoană inteligentă prin faptul că o persoană gânditoare este incapabilă să înțeleagă de ce logică este ghidat prostul.

O persoană inteligentă este capabilă să înțeleagă logica bandiților, deoarece acționează rațional. Există o logică în acțiunile lor: să obțină beneficii. Acțiunile banditului pot fi prezise. Dar este imposibil să înțelegi ce este ghidat și cum va acționa un prost. El face rău fără un plan sau motiv anterior. Pur și simplu nu există nicio șansă de a prevedea și preveni acțiunile unui prost.

Acțiunile proștilor ne iau prin surprindere.

4. Oamenii rezonabili de multe ori nu cred în puterea distructivă a oamenilor proști.

De regulă, o persoană rezonabilă uită că nu trebuie să nu facă afaceri cu proștii în niciun caz. În viitor, o astfel de cooperare va aduce multe probleme.

5. Cea mai periculoasă persoană dintre toate este prostul.

Se pare că proștii sunt mult mai periculoși decât bandiții. Întrucât acțiunile banditului vizează propriul lor beneficiu, ele nu cauzează probleme uriașe altora. Societatea însăși nu suferă de astfel de acțiuni. Dacă toată lumea s-ar transforma brusc în bandiți, atunci ar exista un transfer constant de bunuri către cel care a avut idei de îmbogățire mai reușite. Însă lumea în ansamblu nu se va prăbuși. Se vor înșela unii pe alții în continuu!

Dar acțiunile proștilor schimbă complet imaginea. Astfel de oameni fac rău fără niciun beneficiu. În același timp, societatea suferă pierderi.

Lecțiile istoriei arată că progresul este posibil numai atunci când puterea aparține celor deștepți, deoarece ei sunt capabili să împiedice acțiunile proștilor. Dacă numărul de proști este același cu cel al deștepților, atunci țara se va degrada.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!