Carl Jung spunea: “Eu sunt ceea ce am hotărât să devin”.

Carl Jung spunea: “Eu sunt ceea ce am hotărât să devin”.

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 July 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Omul își creează singur destinul, chiar dacă nu este conștient de acest lucru. De cele mai multe ori, oamenii se întreabă care este destinul și menirea lor în viață. Nu întotdeauna reușesc să-și îndeplinească ceea ce și-au propus și uneori simt că nu sunt în locul potrivit.

Acest lucru se întâmplă adesea cu persoanele cărora circumstanțele vieții le-au împiedicat să-și atingă scopurile dorite. Cu toate acestea, nu doar destinul este de vină, ci și familia în care s-au născut, apoi propriii lor copii și familia în care trăiesc.

Nimic nu este așa cum trebuie

Facultatea absolvită nu este cea dorită, dar nu au reușit să se înscrie în altă parte. Profesia aleasă nu le place, dar a fost singurul loc de muncă disponibil în domeniul facultății sale.

Pe parcursul vieții, omul caută motivul propriei sale nereușite, dând vina pe toți cei din jur. La fiecare colț, povestește despre ce i s-a întâmplat și de ce este viața așa cum este.

Cu privire la acest lucru, faimosul psihiatru Carl Jung a scris: “Eu sunt ceea ce am hotărât să devin“.

La fel este și în cazul altor oameni. Viața nu se întâmplă pur și simplu, iar destinul fiecăruia nu poate fi doar o combinație de evenimente întâmplătoare. Noi suntem astăzi într-un anumit loc datorită alegerilor pe care le-am făcut pe tot parcursul vieții.

Uneori, circumstanțele lasă o amprentă asupra destinului ulterior. Anumite momente din viață pot fi deosebit de dificile și pot juca un rol important în formarea viziunii asupra lumii și în determinarea acțiunilor viitoare.

Dar acest lucru nu este valabil pentru toți oamenii. Într-un fel sau altul, omul însuși controlează circumstanțele vieții sale, chiar dacă nu este conștient de acest lucru în întregime.

Atunci când cineva își leagă viața de o anumită profesie, o face de unul singur. Nici mama, nici tatăl, nici oamenii din jur nu pot influența alegerea unei persoane care are voință. Nimeni nu te ia de mână și te duce într-un anumit loc obligat, forțat.

Aici este vorba de voință. În acest caz, omul devine controlat de circumstanțe, pentru că nu poate lua decizii importante independent. Astfel, se lasă condus de cei din jur. Dar și această poziție este tot o alegere. Omul a ales să nu-și asume responsabilitatea pentru propria viață.

Această cale este destul de ușoară. Cel mai simplu este să renunți la propriile convingeri și preferințe în favoarea avantajului și apoi să povestești despre cum s-au înfăptuit aceste circumstanțe, cum este destinul.

Dar în realitate, aceasta este o mare înșelătorie, deoarece omul nu este “ceea ce i s-a întâmplat, ci ceea ce a hotărât să devină”. Cei care spun că numai destinul este de vină, sunt cei care nu vor să își asume responsabilitatea pentru viața lor.

Ei au intrat în rolul de victimă și continuă să-l joace pentru a stârni simpatia oamenilor. Doar capacitatea de a alege și de a-și asuma responsabilitatea pentru propria viață determină drumul unei persoane. Nimeni nu poate face nimic în locul cuiva altcuiva. Numai noi suntem responsabili pentru propria viață.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!