Care sunt principalele beneficii ale cătinei pentru imunitatea și sănătatea organismului nostru

Care sunt principalele beneficii ale cătinei pentru imunitatea și sănătatea organismului nostru

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Cătina, acele boabe aurii cu un gust ușor acrișor, foarte puțin amărui, greu de recoltat și ușor de preparat, sunt un dar minunat al naturii.

Datorită valorii sale nutritive și a conținutului ridicat de substanțe biologic active, cătina poate fi consumată atât pentru prevenirea cât și pentru tratarea multor boli.

Cătina este o plantă al cărei extract este utilizat pe scară largă ca aditiv alimentar, în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică. Proprietățile cătinii erau cunoscute încă din Grecia antică, fiind folosită în medicina populară timp de multe secole.

Compoziția chimică unică îi oferă cătinii capacitatea de a îmbunătăți multe funcții ale organismului. Atât fructele, semințele cât și frunzele de cătină pot fi folosite în prepararea tratamentelor naturiste. Cătina se caracterizează printr-un conținut ridicat de vitamine solubile în apă.

Fructele conțin caroten, zaharuri, vitamine din grupa B, A, C, E, K și niacină dar și un conținut ridicat de acid ascorbic. Însă pe lângă vitamine, fructele de cătină mai conțin și minerale precum: calciu, fosfor, sodiu, bor, titan și siliciu. Acești acizi vindecători mononesaturați și substanțe biologic active fac din această plantă un produs care nu are egal.

În plus, coaja fructelor de cătină conține „hormonul bucuriei” – serotonina.

Compușii fenolici dau fructelor un gust acidulat, participă la formarea coloranților și protejează împotriva dezvoltării microflorei nedorite. Cea mai mare garanție a proprietăților antioxidante sunt compușii fenolici care se regăsesc în frunzele și fructele de cătină.

Beneficiile cătinii pentru sănătate sunt un dar de la natură pentru organismul nostru: ajută în caz de gripă și răceală, deoarece întărește sistemul imunitar, luptă cu bolile de inimă, ajută în tratamentul ulcerului și gastritei, stomatitei, bolilor ginecologice, hipertensiunii arteriale, este folosită pentru normalizarea sistemului digestiv, metabolismului, inflamației ochilor, elimina toxinele din sistemul nervos, oferă un efect de intinerire, îmbunătățește starea pielii și a părului, iar lista poate continua.

Cătina poate fi consumată și de pacienții care doresc să facă față depresiei, deoarece ridică starea de spirit. Într-un cuvânt, este mult mai ușor să spui ce nu vindecă cătina.

Activitatea biologică a antioxidanților constă în principal în inhibarea radicalilor liberi, reducerea procentului de colesterol „rău” și creșterea conținutului de colesterol „bun”, și încetinirea procesului de îmbătrânire celulară.

Valoarea nutritivă unică a fructelor, semințelor și frunzelor de cătină vă permite să preparați multe produse din acesta. Cel mai important produs obținut din cătină este uleiul.

Sucul de cătină are un efect benefic asupra sistemului digestiv, stimulând peristaltismul intestinal, reglează activitatea duodenului, crește secreția de enzime și, de asemenea, stimulează secreția de suc gastric și puterea digestivă a stomacului.

Cine nu ar trebui să consume cătină

Fructele de cătină au un efect laxativ. Prin urmare, cei care au tendință de diaree sau au avut recent stomacul deranjat nu ar trebui să consume preparate pe bază de cătină până când stomacul nu revine la normal.

Uleiul de cătină ajută în cazul ulcerului, însă ceaiul, sucul și fructele sunt strict interzise. Acizii pot crește foarte mult secreția de suc gastric, ceea ce poate provoca o exacerbare a bolii. Din acelasi motiv, catina este contraindicata persoanelor care suferă de gastrita sau aciditate ridicată.

De asemenea, fructele sunt interzise persoanelor cu boli ale ficatului și pancreasului. Dacă aveți pietre la rinichi sau la vezica biliară, nu ar trebui să consumați preparate medicinale pe bază de cătină.

Articolul are doar scop informativ și educațional și nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!