Care sunt motivele crampelor picioarelor din timpul somnului sau în perioadele de odihnă

Care sunt motivele crampelor picioarelor din timpul somnului sau în perioadele de odihnă

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 December 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi si Trucuri

Crampele la picioare sunt extrem de dureroase și pot fi un adevărat coșmar, mai ales când te trezesc din somn noaptea. Crampele picioarelor din timpul somnului sunt contracții bruște involuntare ale mușchilor gambei în timpul nopții sau în perioadele de odihnă.

Este posibil să simțiți un nodul dur de țesut muscular la locul crampei. Durata poate fi de la câteva secunde la câteva minute. Deși durerea severă poate dispărea, durerea musculară poate persista o perioadă de timp.

Orice persoană poate avea aceste tipuri de convulsii, însă sunt mai frecvente la persoanele de vârstă mijlocie sau în vârstă. De asemenea, pot fi destul de frecvente chiar și la adolescenți sau la persoanele care fac exerciții seara. Cauza exactă a crampelor la picioare noaptea este neclară. Cu toate acestea, există mulți factori care contribuie la această problemă dureroasă.

Iată câteva motive pentru care ați putea avea crampe la picioare noaptea.

1. Nu consumi suficientă apă sau lichide zilnic

Hidratarea adecvată este cheia unui corp și a unei minți sănătoase. De asemenea, aportul de influențează performanța mușchilor tăi. Apa reprezintă 75% din țesutul muscular și îl ajută să se contracte și să se relaxeze cu ușurință. Astfel, nemenținerea nivelurilor normale de hidratare în timpul zilei poate fi una dintre principalele cauze ale crampelor la picioare noaptea.

2. Deficiențe nutriționale din cauza alimentației

Orice dezechilibru al electroliților minerali – sodiu, potasiu, calciu și magneziu – din organism poate duce la crampe pe timp de noapte și crampe atunci când facem efort. Aceste minerale sunt responsabile atât pentru impulsurile nervoase, cât și pentru contracția musculară și asigură funcționarea normală a mușchilor.

Sodiul, unul dintre principalii ioni minerali încărcați pozitiv sau electroliți din fluidele corpului, care ajută la menținerea echilibrului normal al fluidelor corporale și este esențial pentru generarea impulsului nervos și contracția musculară.

Potasiul este un electrolit esențial care se găsește în toate celulele corpului, inclusiv în celulele musculare și nervoase.

Calciul este implicat în contracția musculară, precum și în producerea impulsurilor nervoase.

Magneziul ajută la stabilizarea trifosfatului de adenozină (ATP), o sursă de energie pentru contracția musculară și, de asemenea, servește ca electrolit în fluidele corpului.

O deficiență a oricăruia dintre aceste minerale poate duce la crampe și alte probleme legate de mușchi. În plus, unele vitamine B afectează funcția musculară, în special vitamina B12.

3. Efortul excesiv sau statul în picioare pentru perioade lungi

Expunerea prelungită la suprafețe dure sau tocuri înalte poate duce la oboseală musculară sau la suprasolicitare. Acest lucru, la rândul său, poate provoca crampe la picioare noaptea.

4. Sarcina

Femeile însărcinate au adesea crampe la picioare noaptea, de obicei începând în al doilea trimestru al sarcinii și continuând în al treilea trimestru. Aceste crampe pot varia ca intensitate, de la ușoare la extrem de dureroase. Crampele la picioare în timpul sarcinii se pot datora presiunii uterine crescute asupra anumitor nervi, oboselii sau scăderii circulației la nivelul picioarelor din cauza presiunii copilului asupra vaselor de sânge. În timpul sarcinii, dacă suferiți adesea de crampe la picioare ziua sau noaptea, este important să discutați această problemă cu medicul dumneavoastră.

5. Hipotiroidismul

Nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni pot contribui indirect la slăbiciune musculară, precum și la crampe pe timp de noapte. Hormonii tiroidieni pot afecta absorbția și utilizarea calciului. Deficiența de calciu este asociată cu slăbiciune musculară, amorțeală, durere și crampe. În plus, nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni duc la o scădere a metabolismului.

6. Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 provoacă adesea crampe nocturne la oameni. Dacă, pe lângă crampe, observați urinare frecventă, sete constantă și oboseală crescută, atunci ar trebui să vă faceți analizele pentru diabet.

Te-ai confruntat cu astfel de crampe în timpul somnului sau în timpul activităților fizice? Ce metode te-au ajutat să faci față acestora? Spune-ne în comentarii experiența ta!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!