Care sunt beneficiile consumului de dovlecei – prietenul de nădejde al pancreasului

Care sunt beneficiile consumului de dovlecei – prietenul de nădejde al pancreasului

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Sănătos, gustos, benefic, rapid de gătit – este vorba despre dovlecel. În acest articol veți afla ce vitamine conțin dovleceii, beneficiile și dezavantajele consumului și cum să-l gătești cel mai delicios.

Beneficiile dovleceilor. Iată 5 motive pentru a-l consuma:

1. Pulpa fragedă a dovleceilor, care conține fibre alimentare, este foarte benefică pentru digestie. Dovlecelul, gătit la aburi sau la cuptor, poate fi consumat chiar și în timpul exacerbării problemelor digestive (în cazurile în care este necesară o dietă medicală).

2. Dovleceii conțin potasiu, de care mușchiul inimii are nevoie ca să funcționeze normal, precum și pentru recuperarea după boală.

3. Dovlecelul conține o combinație importantă de vitamina B6 și magneziu, care este foarte benefică pentru sănătatea sistemului nervos.

4. Doar 100 g dovlecei asigură 100% din doza zilnică de siliciu. Această componentă este implicată în producerea de colagen în organism. Colagenul este responsabil pentru elasticitatea pielii și sănătatea articulațiilor.

5. Un alt beneficiu al dovlecelul este faptul că conține cobalt. Acest oligoelement face parte din sinteza metabolismului și aminoacizilor și este, de asemenea, benefic pentru sănătatea pancreasului.

Contraindicații ale consumului de dovlecei:

Ar trebui să consultați un medic și, în unele cazuri, să excludeți dovleceii din alimentație în cazul bolilor renale (deoarece această legumă are proprietăți diuretice ușoare, iar în bolile sistemului urinar, această proprietate nu este întotdeauna utilă);

Nu este bine să consumați dovlecei cruzi dacă suferiți de gastrită și ulcer, doar dovlecei gătiți.

Beneficiile dovleceilor pentru pierderea in greutate?

Dovlecelul are un conținut scăzut de zahăr, deci poate fi consumat de cei care suferă de diabet și de supraponderalitate. Conținutul caloric al acestei legume contribuie, de asemenea, la scăderea în greutate – crud sau gătit fără ulei dovleceii conțin doar 20-24 kcal la 100 g. Desigur, nu vorbim despre dovleceii prăjiți în aluat și ulei și condimentați cu maioneză. În acest caz, beneficiile dovleceilor se vor pierde, iar la 100 g din acest fel de mâncare vor fi aproximativ 200 kcal.

Dovlecei cruzi: beneficii și contraindicații

Proprietatea cheie a consumului de dovlecel crud este prevenirea edemului. Așadar, dacă vi se întâmplă des să vi se umfle picioarele, puteți consuma cu încredere dovlecel crud (dovleceii fierți au și ei această proprietate, dar cruzi au mai mult). Edemul are un efect negativ asupra greutății, volumului și bunăstării. Este contraindicat consumul de dovlecel crud dacă suferiți de boli ale vezicii urinare și ale rinichilor, în special în prezența nisipului sau pietrelor.

Cum să mâncați dovlecel crud:

Sezonul de dovlecei începe în mai și se termină în septembrie-octombrie. Legumele tinere sunt mult mai benefice și au o piele subțire, astfel încât pot fi consumate fără a fi decojite (dacă sunt fierte) sau decojite crude.

Rețetă: tăiați felii subțiri cu un decojitor sau pe o răzătoare pentru felii. Apoi marinați dovleceii cu sare, suc de lămâie sau oțet balsamic, ulei si condimente. Lăsați câteva ore în frigider într-un recipient închis și dovleceii sunt gata de mâncat.

Cum se gătesc dovleceii?

Dovleceii se prăjesc timp de aproximativ 5-10 minute (în funcție de grosime), se fierb timp de aproximativ 10 minute (dovleceii tineri se pot fierbe cu coajă), iar feliile de dovlecei la grătar de 1 cm grosime se prăjesc timp de 5 minute.  În ceea ce privește coacerea, feliile subțiri vor fi gata în 10 minute, iar jumătățile de dovlecei ar trebui să fie coapte în aproximativ 30 de minute (de la 25 la 40, în funcție de cât de mari sunt dovleceii).

Dovlecii își pierd beneficiile atunci când sunt gătiți?

În general, cele mai multe vitamine și antioxidanți (cu excepția vitaminei C) sunt rezistente la tratamentul termic. Deci, majoritatea vitaminelor se păstrează și după gătit. Cu toate acestea, depinde mult și de durata procesării. Deci, cu cât este mai scurt timpul de gătit al dovleceilor, cu atât are mai multe beneficii.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!