Care ouă sunt mai sănătoase – cele de pui sau de prepeliță și de ce

Care ouă sunt mai sănătoase – cele de pui sau de prepeliță și de ce

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiViata

Ouăle sunt unul dintre cele mai sănătoase și populare alimente din lume. Acest lucru se datorează unui set bogat de nutrienți și unui conținut ridicat de proteine. Omul a consumat ouă de păsări de-a lungul evoluției sale, astfel încât corpul său este bine adaptat la absorbția acizilor grași, aminoacizilor, vitaminelor și oligoelementelor conținute în ouă.

Alături de pui, ouăle de prepeliță devin din ce în ce mai populare. Astăzi vom analiza diferențele și avantajele acestor două tipuri de ouă.

Ce sunt ouăle de prepeliță

Ouăle de prepeliță sunt de 3-5 ori mai mici decât ouăle de găină. Au o culoare cenușie, coaja lor este acoperită neuniform cu pete maronii închis – negre.

Potrivit multor nutriționiști, aceste mini ouă se numără printre primele cinci dintre cele mai consumate alimente din lume.

Sunt preparate și consumate în același mod ca ouăle de pui. Ouăle de prepeliță au un gust foarte asemănător cu ouăle de găină, diferențele sunt minime.

Există o mică diferență de consistență între cele două tipuri de ouă. În compoziția ouălor de pui proteinele reprezintă aproximativ 2/3 din întregul ou, iar în cazul ouălor de prepeliță cantitatea de gălbenuș este mai mare decât albușul în care se regăsesc proteine.

Când sunt folosite la gătit sau la copt, ouăle de prepeliță produc o textură mai cremoasă și mai groasă decât ouăle de pui.

Sunt ouăle de prepeliță mai hrănitoare decât ouăle de găină?

Studiile arată că ouăle de pui și de prepeliță conțin aproximativ aceeași cantitate de nutrienți și au aproape aceleași beneficii. Ouăle de pui și de prepeliță sunt bogate în antioxidanți, minerale (calciu, fier, potasiu, seleniu, folat, mangan și zinc), aminoacizi și proteine, grăsimi sănătoase și vitaminele A, D, E, K, B2, B5 și B12.

Diferențele dintre ouăle de pui și cele de prepeliță:

Ouăle de prepeliță conțin mai multe proteine, grăsimi, minerale și vitamine. Diferențele sunt minore, cu excepția câtorva.

Ouăle de prepeliță au de 2 ori mai mult fier decât ouăle de găină. De asemenea, conțin cu 77% mai multă vitamina B12 decât ouăle de găină.

Pe de altă parte, gălbenușul conține mai multe grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3 și -6.

Atât ouăle de pui, cât și cele de prepeliță conțin proteine ​​de înaltă calitate și un profil ideal de aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur. Deci, acestea reprezintă elemente de bază, foarte importante pentru noi, care ajută la crearea a tot felul de țesuturi și molecule în organism.

Consumul suficient de albuș de ou are un efect pozitiv asupra mușchilor și forței și are potențialul de a scădea tensiunea arterială, precum și de a îmbunătăți sănătatea oaselor.

Ca parte a unei diete sănătoase, OMS recomandă unei persoane sănătoase să mănânce 1 (maximum 2) ouă de găină în fiecare zi sau 4-6 ouă de prepeliță.

Important: Un studiu realizat de OMS în 2021 a arătat că, consumul regulat moderat de ouă reduce rata mortalității înainte de 85 de ani cu 14%. Un alt studiu (2019) a arătat că, consumul zilnic de ouă a redus rezistența la insulină și a crescut nivelul de colesterol bun la persoanele cu sindrom metabolic.

Ouăle protejează și îmbunătățesc vederea.

Atat ouale de gaina cat si ouale de prepelita contin luteina si zeaxantina. Aceștia antioxidanți puternici sunt necesari pentru ochi și se regăsesc în gălbenușul de ou. Antioxidanții tind să se acumuleze în jurul retinei și să protejeze ochii de daunele solare.

Cercetările în oftalmologie și științe vizuale au descoperit că luteina și zeaxantina reduc probabilitatea degenerării țesutului ocular cauzat de înaintarea în vârstă. Lipsa celor doi antioxidanți este cauza principală a deficienței vizuale și a orbirii la persoanele mature și în vârstă.

Un studiu din 2019 a constatat că nivelurile din sânge de luteină și zeaxantină au crescut semnificativ după consumul de gălbenușuri de ou.

În plus, atât ouăle de pui, cât și ouăle de prepeliță sunt bogate în vitamina A, care este importantă pentru sănătatea ochilor. S-a descoperit că ouăle conțin forma retinol a vitaminei A, care este ușor absorbită de organism.

Ouăle sunt recunoscute ca una dintre cele mai bune surse de vitamina A.

Ouăle îmbunătățesc sănătatea creierului și memoria

Ouăle sunt bogate în colină, un nutrient vital pentru creier. Este folosit pentru a produce neurotransmițătorul acetilcolină și pentru a construi membranele celulare. Colina este de obicei combinată cu vitaminele B și este folosită în multe procese din organism.

Studii recente au arătat că aportul de colină are efecte benefice pe termen lung asupra funcției creierului și memoriei.

Aportul scăzut de colină duce la problemele hepatice ,ale inimii și neurologice.

Ajută la pierderea în greutate

Ouăle sunt bogate în proteine, ceea ce te face să te simți sătul mai mult timp. Acest lucru vă permite să controlați mai bine aportul de calorii pe parcursul zilei.

Un studiu din 2021 a constatat că o dietă bogată în proteine ​​este o strategie eficientă de slăbire. Îmbunătățește termogeneza și ajută la menținerea masei slabe și slabe.

La ce să fii atent când mănânci ouă

În comparație cu ouăle de găină, ouăle de prepeliță conțin de două ori mai mult colesterol.

2 ouă de prepeliță conțin la fel de mult colesterol ca 1 ou de găină mic, deși 2 ouă de prepeliță cântăresc în jumătate față de oul de găină.

Aceasta înseamnă că 1 porție de ouă de prepeliță, care include de obicei 4 până la 6 ouă, poate depăși doza zilnică recomandată pentru anumite condiții de sănătate.

Gânduri finale: Ce tip de ou este mai sănătos?

În timp ce ouăle de prepeliță conțin puțin mai mulți nutrienți, cu greu pot fi numite mai benefice decât ouăle de găină.

De fapt, valoarea nutritivă atât a ouălor de prepeliță, cât și a ouălor de pui este aproape aceeași.

Dacă doriți să profitați la maximum de o dietă sănătoasă, atunci ar trebui să includeți în alimentație ambele tipuri de ouă cu moderație.

Țineți cont de faptul că ouăle de prepeliță pot să nu fie alegerea ideală pentru persoanele care încearcă să reducă nivelul de colesterol.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!