Abordarea lui Osho asupra concepției de păcat pentru om este fundamental diferită de cea religioasă și obișnuită. Osho nu separă acțiunile omului în corecte și greșite și nu indică ce este permis și ce nu.
El oferă doar un criteriu, o direcție, astfel încât fiecare individ să poată descoperi pentru el însuși ce i se potrivește. Acest tip de abordare este benefic, deoarece omul învață să se asculte pe sine, și nu doar să urmeze în mod orb dogme impuse.
Astfel că, dacă mi-ai cere să-ți spun ce este păcatul, aș spune că există doar un singur păcat: a fi nefericit, asta înseamnă a fi păcătos. A fi fericit, extraordinar de fericit, înseamnă a fi sfânt.
Una dintre trăsăturile distincte ale oamenilor cu adevărat mari a fost că starea lor interioară nu depindea de cauzele exterioare. Ei nu-și pierdeau prezența spirituală în cele mai complicate situații și rămâneau plini de bucurie în orice circumstanțe. Povești despre astfel de învățători spirituali se pot găsi în orice religie.
De asemenea, aduceți-vă aminte de cuvintele lui Iisus, care spunea să fim mereu bucuroși și că Împărăția este înăuntrul fiecărui om. Astfel de lucruri nu au fost rostite doar de el. Cu alte cuvinte, viața nu a fost creată pentru suferință, iar dacă cineva se plânge de viață, se urăște și se disprețuiește pe sine, el se opune Creatorului și tulbură armonia vieții însăși.
Probabil, ați observat că omul nefericit involuntar aduce nefericire celor din jurul său. În schimb, oamenii fericiți nu fac niciun rău nimănui.
Iată ce spune Osho despre acest lucru:
,,De aceea, tot ce vă aduce bucurie – este virtute, tot ce vă face trist, nefericit – este păcat. Să lăsați asta să devină ideologia voastră. Trăiți după acest principiu și cu siguranță veți putea găsi fericirea supremă.
După cum vedeți, nu putem stabili reguli stricte, deoarece fiecare individ este unic și trebuie să găsească singur ce este fericirea pentru el. Singurul lucru pe care-l putem adăuga aici este că nu are sens să renunți la a găsi motive de fericire și să te limitezi. Acest drum nu duce nicăieri.
Trebuie să vezi mereu partea bună în orice situație și să fii bun cu cei din jur. Ni s-au dat 5 simțuri, o viață abundentă și diversă și trebuie să folosim toate acestea în totalitate. Nu vorbim aici despre libertate, ci despre a trăi fiecare moment al vieții conștient și total, și a trăi în armonie cu disciplina interioară.”