Care este principala cauză a apariției nevrozelor la oameni? Opinia psihiatrului Carl Jung.

Care este principala cauză a apariției nevrozelor la oameni? Opinia psihiatrului Carl Jung.

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 July 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Tema apariției și tratării nevrozelor este una dintre cele mai importante în psihologia modernă. Este dificil să găsim oameni complet sănătoși din punct de vedere psihologic în lumea noastră.

Există mai multe teorii cu privire la cauzele nevrozelor.

Psihologul Mihail Labkovski susține că nevrozele apar din cauza faptului că oamenii nu trăiesc așa cum le dictează sufletul. Fac ceea ce nu doresc să facă, trăiesc cu un partener pe care nu îl iubesc, lucrează într-un loc care nu le place.

În principiu, această teorie este foarte bună, deoarece o astfel de persoană este divizată în două: esența sa cere una, dar el este obligat să trăiască conform regulilor impuse de alții. Astfel de vieți nu sunt niciodată fericite.

Sigmund Freud spunea că toate cauzele nevrozelor se reduc la suprimarea nevoilor “primei chakra”. Și această ipoteză are, de asemenea, sens.

Religia și societatea au condamnat întotdeauna și au reprimat instinctul uman de bază, dar viața își are originea în această energie. Dacă nu i se permite să se manifeste, înseamnă că merge împotriva vieții. Cum poate fi vorba despre normalitate psihologică în acest caz?

În schimb, concluzia lui Carl Gustav Jung, în opinia mea, a fost mai profundă decât versiunile lui Labkovski și Freud.

Psihanalistul elvețian Carl Gustav Jung considera că majoritatea problemelor provin din copilărie. Mai exact, părinții au cea mai mare influență asupra copilului în perioada de formare a personalității sale.

Jung a scris de multe ori despre metoda “vindecării” – care ajută la înțelegerea de sine și la găsirea fericirii. Această metodă este potrivită pentru toți, chiar și în cazul în care aveți o relație excelentă cu părinții voștri!

În mod obișnuit, copilul își formează convingeri false despre diferite lucruri încă din copilărie, în mare măsură datorită părinților. Gustav Jung credea că părinții încearcă prea des să le impună punctul lor de vedere copiilor – să arate că doar opinia și viziunile lor despre viață sunt adevărate!

Carl Jung recomandă să te conectezi periodic cu propriul tău ,,Sine profund” și să analizezi situațiile dificile din viață. Această practică dă rezultate în viitor.

Persoanele bogate și celebre au libertatea și posibilitatea de a-și îndeplini dorințele și nevoile. Atunci de ce apar și la ei depresia și gândurile negative?

Concluzia lui Jung răspunde la această întrebare:

Lipsa de sens în viață joacă un rol critic în etiologia nevrozei. În cele din urmă, nevroza trebuie înțeleasă ca o suferință a sufletului care nu își găsește sensul pe acest pământ. Aproximativ o treime dintre cazurile existente nu sunt suferințe cauzate de nevroze clinic definibile, ci cauzate de lipsă de sens și lipsă de scop în propria lor viață.

Poți satisface toate dorințele unei persoane și îi poți oferi libertate deplină în toate, dar dacă nu înțelege de ce are nevoie de toate acestea și care este motivul pentru care trăiește, tot va suferi și nu va găsi un loc pentru el însuși în această lume.

Deoarece nevoia profundă a fiecărei persoane este autorealizarea. Adică să își îndeplinească scopul pentru care a venit în această lume.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!