Care este lucrul înțelept pe care trebuie să-l faci când te enervezi? – Sfatul dat de Lev Tolstoi

Care este lucrul înțelept pe care trebuie să-l faci când te enervezi? – Sfatul dat de Lev Tolstoi

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 July 2023 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Probabil că nu există în lume om care să nu știe că trebuie să fii temperat, mai ales când te afli sub influența unor emoții puternice, precum bucuria sau furia. În astfel de momente, ne este foarte dificil să ne controlăm.

De ce nu ar trebui să luăm decizii în momente de ardoare? Totul se datorează faptului că emoțiile noastre influențează în mod semnificativ percepția noastră. În cazul în care ni se întâmplă ceva bun și suntem sub influența unor emoții pozitive, suntem tentați să supraestimăm propriile noastre capacități.

Cu alte cuvinte, am putea considera că ne putem descurca ușor cu volumul de muncă care ne-ar fi depășit în mod obișnuit și să iertăm ușor pe cineva pentru orice greșeală și să facem promisiuni incredibile. Cu toate acestea, când emoțiile se liniștesc, ne este foarte dificil să schimbăm situația creată.

Emoțiile negative nu se joacă în favoarea noastră. Sub influența gândurilor rele, suntem tentați să dramatizăm și să exagerăm totul. Cu alte cuvinte, ni se pare că totul este rău în jurul nostru. Uneori, emoțiile negative devin atât de copleșitoare încât se transformă în agresiune.

Din acest motiv, o persoană oarecare poate deveni pentru un moment sacul nostru de box. Cum ne vom simți după ce emoțiile se vor liniști și ne vom da seama de ceea ce s-a întâmplat?

Este puțin probabil că vom fi mândri de faptele noastre. Cel mai probabil, va trebui să ne cerem scuze pentru ceea ce am făcut.

Ciudat, dar cele mai eficiente metode de “normalizare” a emoțiilor sunt exercițiile de respirație și exercițiile fizice.

Respirația profundă ne permite să ne abstragem.

Aceasta ne obligă să ne distragem atenția de la problemele care ne-au înconjurat cu doar câteva minute în urmă. În general, această metodă are un efect calmant. Ne permite să eliminăm emoțiile puternice.

Exercițiile fizice au, de asemenea, un efect distractiv. În timpul efectuării exercițiilor, o persoană obține eliberare musculară și psihologică. Acest lucru este deosebit de important în cazul apariției emoțiilor negative.

Mulți psihologi recomandă implicarea în activități sportive atunci când apar furie sau mânie. Exercițiile fizice active sunt potrivite pentru descărcarea emoțională în astfel de cazuri.

Nu întotdeauna avem posibilitatea să efectuăm exerciții de respirație sau să facem sport. În acest caz, cel mai bine este să ne distrăm timp de câteva minute, să ascultăm o melodie în căști sau să privim natura pe fereastra.

Lev Tolstoi avea propriul său sfat care îi permitea să nu facă prostii atunci când simțea o stare de nervozitate. Marele clasic recomanda:

Încetează să vorbești imediat ce observi că te enervezi sau că enervezi pe cel cu care vorbești. Cuvântul nespus este de aur.’‘ – Lev Tolstoi

Potrivit scriitorului, această metodă îi permite omului să nu spună ceea ce nu trebuie, și, prin urmare, să nu rănească sau să dezamăgească fără să vrea pe altă persoană.

Ce părere aveți, acest sfat este încă valabil în zilele noastre sau ar trebui să-l considerăm ferm ca pe o poveste din trecut? Ce credeți că ar trebui să facem în situațiile în care apare starea de nervozitate și furie în timpul unei conversații cu interlocutorul nostru? Scrieți-vă opiniile în comentarii.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!