Care este diferența dintre CT și RMN și când trebuie făcute

Care este diferența dintre CT și RMN și când trebuie făcute

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 September 2021 in SanatateSfaturiStiinta

Care este mai bun: CT sau RMN

În lumea de astăzi, cele mai noi tehnologii sunt utilizate în toate sferele vieții umane. Medicina nu face excepție. Cele mai recente evoluții și metode inovatoare sunt utilizate pentru cercetarea diagnosticului corpului uman. Recent, în domeniul diagnosticului au început să se utilizeze pe scară largă radiațiile care sunt sigure pentru oameni. Metode precum tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică au devenit foarte populare.

Pentru o persoană care nu are cunoștințe medicale, poate părea că diferența dintre CT și RMN este nesemnificativă. Însă, acest lucru nu este adevărat. Fără îndoială, numitorul comun al acestor metode nu este doar numele – tomografia.

Acestea sunt unite de principiul de funcționare – obținerea imaginelor secțiunilor stratificate ale zonelor examinate, aspectul dispozitivului – ambele dispozitive sunt un „tunel” mare cu un pat. Ambele metode de diagnostic sunt noninvazive – nu necesită utilizarea vreunei acțiuni asupra pielii sau membranelor mucoase (folosind ace sau alte instrumente chirurgicale).

În ciuda acestui fapt, diferențele dintre CT și RMN sunt uriașe: aceste tipuri de diagnostic se bazează pe fenomene fizice complet diferite. Înainte de a alege o metodă de examinare, este necesar să înțelegem în ce fel diferă scanarea CT de un RMN.

Cum este CT diferit de RMN?

Pentru a înțelege clar diferența dintre RMN și CT, trebuie mai întâi să înțelegeți care este principiul scanării în fiecare tip de tomografie.

CT

Tomografia computerizată utilizează raze X. În timpul examinării, scanerul se rotește în jurul corpului uman, făcând fotografii în diferite unghiuri din diferite puncte. Apoi imaginile sunt procesate pe un computer și rezultatul este o imagine tridimensională a organului diagnosticat.

Principalele avantaje ale tomografiei computerizate sunt:

  • obținerea unei imagini tridimensionale a obiectului diagnosticat în corpul uman, urmată de reconstrucție;
  • capacitatea de a obține o imagine clară a tuturor oaselor și țesuturilor moi;
  • procedura nedureroasa;
  • viteza de scanare și procesare a datelor primite;
  • precizie ridicată a informațiilor;
  • capacitatea de a stoca imagini în memoria computerului;
  • doză mai mică de raze X, comparativ cu radioscopia;
  • tomografia computerizată în spirală multislice vă permite să efectuați cercetări cu expunere la radiații mai mică, ceea ce este important;
  • simplitatea cercetării;
  • vizualizare excelentă a organelor individuale.

În plus, această metodă de cercetare poate fi utilizată la pacienții care au dispozitive metalice și electronice (implanturi) în organism. Tomografia computerizată este utilizată pe scară largă pentru examinarea organelor interne, detectarea sângerărilor, tumorilor de diferite tipuri, în politraumatism. Cu toate avantajele sale, tomografia computerizată are, desigur, o serie de dezavantaje. În special, datorită utilizării razelor X, CT nu poate fi adesea utilizat și efectuat la femeile gravide și copii (contraindicații severe).

RMN

Imagistica prin rezonanță magnetică se bazează, de asemenea, pe principiul obținerii de date și modelare pe baza imaginii lor tridimensionale. Cu toate acestea, un câmp magnetic puternic este utilizat pentru a obține datele . Sub acțiunea unui câmp magnetic, atomii de hidrogen ai corpului uman se aliniază în direcția câmpului magnetic. Perpendicular de câmpul magnetic, tomograful trimite impulsuri electromagnetice către care rezonează atomi care au aceeași frecvență de oscilație. Rezonanța este capturată de echipament, semnalele sunt procesate și se obține o imagine tridimensională.

Mai mult, diferite țesuturi și organe umane au conținut diferit de atomi de hidrogen și trimit rezonanțe diferite. Utilizarea unui câmp magnetic permite studierea nu numai a stării fizice a organului, ci și – a structurii chimice și a funcțiilor organului studiat. Acest lucru explică diferența dintre RMN și CT.

  • cea mai mare acuratețe a informațiilor;
  • informativitate ridicată la inspecțiile creierului și măduvei spinării;
  • precizia diagnosticului tumorilor spinale și a herniilor;
  • siguranța pentru copii și femeile însărcinate;
  • posibilitatea utilizării frecvente a acestei metode, în special în oncologie pediatrică;
  • absența durerii la diagnostic;
  • studiul organului studiat în orice proiecții și obținerea unei imagini tridimensionale.

În ciuda tuturor avantajelor, RMN nu diagnostizează focare mici în plămâni, nu poate fi utilizat în prezența diferitelor implanturi metalice.

RMN și CT sunt DIFERITE

Fiecare tip de diagnostic are propriile sale indicații (precum și contraindicații) și fiecare dintre metodele de cercetare are propriile capacități datorită utilizării diferitelor tipuri de radiații. Desigur, înainte de a alege o examinare, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră, care va prescrie cea mai optimă metodă de diagnostic pentru o anumită boală, ținând cont de costul studiului.

Foarte des CT este utilizat pentru a studia leziunile oaselor craniului, oaselor temporale, sinusurilor paranasale, leziunilor scheletului facial, maxilarelor, dinților, anevrismelor, leziunilor vasculare aterosclerotice. CT oferă foarte multe detalii pentru detectarea bolilor și patologiilor cavității toracice (pneumonie, tuberculoză etc.), studiul organelor goale (stomac, intestine etc.), diagnosticul leziunilor și bolilor articulațiilor și oaselor, bolile coloanei vertebrale ( scolioză, leziuni osoase secundare etc.). Astfel, tomografia computerizată este o metodă universală de studiere a corpului. Cu toate acestea, pentru studiul țesuturilor moi, articulațiilor, vaselor de sânge, o metodă mai informativă de diagnostic este încă imagistica prin rezonanță magnetică.

De obicei RMN este indicat pentru detectarea tumorilor și a neoplasmelor în țesuturile moi, examinarea nervilor intracranieni, a glandei pituitare, a patologiilor meningelor și a măduvei spinării, a leziunilor țesuturilor spinale și cerebrale, examinarea ligamentelor, a suprafețelor articulare, a țesuturilor moi. Diagnostic IRM indispensabil pentru a detecta accidentele vasculare cerebrale în primele ore, cu inflamații sau modificări metabolice ale țesutului cerebral, precum și pacienții cu scleroză multiplă. RMN este de o mare importanță pentru diagnosticul bolilor de prostată, uter, rect, vezică urinară, can cer: determinarea stadiului de dezvoltare, localizare, interacțiune cu structurile învecinate.

Cu ajutorul RMN, se efectuează un diagnostic extrem de exact al stării tractului biliar, vezicii biliare, pancreasului, sunt detectate procese inflamatorii, abcese, chisturi etc. Bineînțeles, RMN face posibilă obținerea unei „imagini” complete a diferitelor procese tumorale (utilizate adesea ca control în timpul tratamentului).

Pentru a obține imagini mai clare, un agent de contrast este uneori utilizat atât în ​​scanările CT, cât și în cele RMN. Ca timp, procedura RMN durează 20-30 de minute, care diferă de tomografia computerizată – CT durează de obicei 10-15 minute. În ciuda diferențelor, avantajelor și dezavantajelor, ambele metode de cercetare oferă cea mai completă „imagine” a stării organelor și sistemelor corpului uman.

În unele cazuri, mai multe informații va oferi examenul RMN, care vizualizează mai bine țesuturile moi (mușchi, nervi, creier, vase de sânge etc.), iar CT va oferi o imagine precisă și detaliată a problemelor cu țesutul osos (leziuni, fracturi), precum și a bolilor pulmonare. Problema eficienței unei anumite metode de cercetare este decisă de medic. Pentru a obține rezultate fiabile și a stabili un diagnostic precis în oncologie, ambele tipuri de diagnostic sunt prescrise pentru leziunile craniului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!