Care este beneficiul dovlecelului (dovlecelul) și cum să-l gătiți pentru a păstra toate beneficiile

Care este beneficiul dovlecelului (dovlecelul) și cum să-l gătiți pentru a păstra toate beneficiile

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Există o mulțime de motive pentru care ar trebui să introduceți dovlecelul în alimentație: în primul rând, dovlecelul este foarte gustos, iar în al doilea rând, conține foarte multe substanțe utile, așadar are un efect benefic asupra sănătății.

În acest articol vă vom spune de ce toată lumea, fără excepție, ar trebui să introducă dovleceii în alimentația lor. De asemenea, vă vom prezenta o rețetă de dovlecei simplă și foarte sănătoasă pentru micul dejun.

Beneficiile dovlecelului pentru sănătate:

1. Ajută la pierderea excesului de greutate

100 g de dovlecel conțin doar 18-27 kcal, așa că este perfect în primul rând pentru cei care vor să scape de centimetri în plus. Dovlecelul are un conținut foarte scăzut de calorii, un conținut ridicat de apă și nu conține deloc grăsimi.

În plus, dovlecelul elimină excesul de lichid din organism, așa că este foarte util și pentru cei care suferă de edem. Aceste caracteristici fac dovlecelul un produs foarte valoros

2. Scade tensiunea arterială

Dovlecelul este leguma preferată a inimii tale! Această legumă conține o cantitate imensă de potasiu și magneziu, care ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Iar acidul folic, care face parte din dovlecel, previne posibilitatea de atac de cord și accident vascular cerebral. Leguma conține și pectină, care scade nivelul de colesterol din sânge, are un efect de vindecare asupra arterelor și reduce riscul de procese inflamatorii în acestea.

3. Normalizează activitatea tractului gastro-intestinal

Dovlecelul are un efect vindecător asupra sănătății sistemului digestiv. Fibrele, care sunt prezente în coaja dovleceilor copți, ajută la normalizarea digestiei, combate perfect constipația, iar consumul regulat al acestei legume bogate în fibre alimentare este o măsură excelentă pentru prevenirea problemelor la colon. Acest beneficiu al dovleceilor pentru organism este pur și simplu neprețuit!

4. Îmbunătățește vederea

Luteina și zeaxantina, care fac parte din dovlecel, îmbunătățește vederea și luptă perfect cu bolile oftalmice legate de vârstă, de exemplu, cataracta. Dacă vei consuma dovlecel în mod constant, acest lucru va fi foarte benefic pentru sănătatea ochilor tăi!

6. Face pielea mai sănătoasă și mai frumoasă

Dacă vrei să ai o piele frumoasă și un păr sănătos, asigură-te că adaugi dovlecei în alimentația ta! Consumul de dovlecel sau folosirea pulpei ca mască de față contribuie la o hidratare excelentă a pielii, redându-i o culoare și strălucire sănătoasă.

Antioxidanții, care sunt prezenți în dovleceii copți, ajută la combaterea petelor de vârstă și a primelor modificări legate de vârstă. În plus, consumul regulat de dovlecel contribuie la producerea de colagen, care face pielea fermă și elastică.

Pe lângă faptul că dovleceii sunt foarte buni pentru sănătate, un alt avantaj este că puteți să preparați mâncăruri uimitoare din ei, foarte simplu. Așadar, în continuare vă vom prezenta un mod foarte simplu de a prepara dovleceii.

Cel mai delicat și ușor răsfăț care poate fi preparat din dovlecel îl reprezintă chifteluțele. Aceste chifteluțe moi și apetisante cu brânză îi vor atrage chiar și pe cei care nu consumă în mod deosebit legume.

Ingrediente:

  • 800 g de dovlecei
  • 2 ouă
  • 200 g de brânză
  • jumătate pahar făină
  • 2 cepe
  • jumătate legătură de pătrunjel
  • jumătate legătură de mărar
  • 3 linguri de smântână
  • 2 căței usturoi
  • o lingură praf de copt
  • 3 linguri ulei de măsline
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

1. Pentru început, se rade dovlecelul pe răzătoarea mare, se adaugă sare și se lasă 20 de minute ca să iasă apa din el. După ce a trecut timpul, stoarceți bine dovlecelul astfel încât să se scurgă toată apa din ei.

2. Tocați mărunt verdeața și ceapa, apoi adăugați-le peste dovlecel. Puneți și ouăle și amestecați bine.

3. Radeți sau sfărâmați brânza, apoi adăugați-o la amestec, împreună cu făina și praful de copt. Amestecați bine întreaga compoziție din nou.

4. Se toarnă ulei într-o tigaie încinsă și se prăjesc chifteluțele pe ambele părți timp de 3 minute.

5. Puneți chifteluțele prăjite pe un șervețel pentru a îndepărta excesul de ulei.

6. Pentru sos, amestecați smântâna cu usturoiul, cu puțin mărar și sare după gust. Puteți înlocui smântâna cu iaurt grecesc dacă vreți.

Poftă bună!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!