Când ne este oferit Îngerul păzitor

Când ne este oferit Îngerul păzitor

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 June 2023 in CredințăSpiritualitate

În rândul ortodocșilor, avem obișnuința să credem că fiecărei persoane după botez îi este trimis de Dumnezeu un înger păzitor. Unii consideră că orice persoană (chiar și cei necredincioși) are cel puțin un înger încă de la naștere, care îl ajută, iar la botez i se dăruiește un al doilea înger.

În această chestiune, ne putem baza doar pe Noul și Vechiul Testament. Conform cuvintelor Lui Hristos (Matei 18:10):

“Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.”

Astfel, putem trage concluzia că într-adevăr fiecare persoană are un înger primit în dar. Menționarea îngerilor Lui Dumnezeu o găsim în Psalmi și în Cartea Deuteronomului. Există și învățături despre ierarhia lumii îngerești (printre cei mai înalți se numără Serafimii, Heruvimii și Tronurile; apoi urmează Stăpânirile, Puterile și Domniile; și în final, Principatele, Arhanghelii și Îngerii).

În timpul răscoalei lui Lucifer, o parte din îngeri au fost coborâți și au devenit demoni – probabil, cu propria lor ierarhie internă. Este dificil să spunem câți îngeri sunt oferiți fiecărei persoane, dar în general acest lucru nu este atât de important. În ortodoxie există chiar și o rugăciune către îngerul păzitor. În schimb, evreii consideră că putem să ne rugăm doar Lui Dumnezeu. Dar noi, ortodocșii, ne rugăm și sfinților, și Maicii Domnului, și îngerului păzitor.

Rolurile acestui ajutor invizibil sunt de protejare, îndrumarea către gânduri bune și fapte bune, intervenția în favoarea noastră în fața Lui Dumnezeu și însoțirea sufletului după moarte în ceruri. Se pot găsi în literatură, precum și pe Internet, numeroase relatări despre momentele în care îngerii au venit în ajutorul oamenilor, i-au salvat în situații periculoase, i-au scăpat de nenorociri și i-au avertizat cu privire la pericol.

Mulți oameni se întreabă de ce are nevoie Dumnezeu de îngeri dacă El este omnipotent? Putem răspunde la aceasta cu o altă întrebare: de ce are nevoie Dumnezeu de Univers și de oameni? Domnul a creat lumea îngerească cu mult înainte de al crea pe om. A creat-o pentru că El este Iubire și, din iubire, a oferit existența atât îngerilor, cât și lumii noastre și nouă. Îngerii îndeplinesc voia Lui Dumnezeu, care, de asemenea, este străbătută de iubire. Îngerii își fac slujba din dragoste față de Dumnezeu și față de om.

Îngerul păzitor ocupă un loc extrem de important în viața noastră, ne protejează, se roagă pentru noi în fața Lui Dumnezeu. Așadar, să nu uităm să ne rugăm cu asiduitate îngerului păzitor și să fim mereu conștienți de prezența sa.

Rugăciunea către Îngerul Păzitor

Troparul, glasul 6:

Îngerul Lui Dumnezeu, / sfântul meu păzitor, / păzește-mi viața cu frică de Hristos Dumnezeu, / întărește-mi mintea pe calea cea adevărată, / și acoperă-mi sufletul cu iubirea cerească / pentru a fi călăuzit de tine / și să dobândesc mare milă de la Hristos Dumnezeu.

Condacul, glasul 4:

Arată-mi milă, / sfânt înger al Domnului, păzitorul meu, / și nu te depărta de mine, păcătosul, / ci luminează-mă cu lumina neprihănită / și fă-mă vrednic de Împărăția cerească.

Din rugăciunea de dimineață:

Sfânt înger, stând lângă sufletul meu păcătos și viața mea pasională, nu mă părăsi, pe mine păcătosul, și nu te depărta de mine din pricina păcatelor mele. Nu permite duhului rău să mă stăpânească în această trup muritor; întărește-mi mâna chinuită și reorientează-mă pe calea mântuirii. O, sfânt înger al Lui Dumnezeu, păzitor și ocrotitor al sufletului și trupului meu păcătos, iartă-mi toate greșelile pe care ți le-am adus în toate zilele vieții mele, și acoperă-mă în ziua de azi dacă am păcătuit în noaptea trecută și păzește-mă de orice ispită potrivnică, ca să nu mă mânie în vreun păcat pe Dumnezeu și roagă-te pentru mine Domnului să mă întărească în frica Sa și să mă arate vrednic de bunătatea Sa. Amin.

Din rugăciunea de seară:

Înger al Lui Hristos, sfânt și ocrotitor al sufletului și trupului meu, iartă-mi toate greșelile pe care le-am săvârșit în ziua de astăzi și izbăvește-mă de orice vicleșug al vrăjmașului meu. Să nu se mânie Dumnezeul meu de niciun păcat, ci roagă-te pentru mine, păcătosul și nedemnul rob, astfel încât să-mi arăți vrednicia bunătății și milostivirii Preasfintei Treimi și Maicii Domnului meu Iisus Hristos și a tuturor sfinților, Amin.

Ajută-ne, Doamne!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!