Când iubesti pe cineva, nu te căzni să-l schimbi, căci nu vei putea. Roagă-te pentru el, dă-i un sfat, o carte, şi mai departe rămâne lupta lui cu el însuşi. Eu pot să-ţi pun în farfurie, dar nu pot să mănânc în locul tău, îţi arăt drumul, dar nu pot să merg în locul tău.

Publicitate

“Viaţa este o curgere, este un fluviu, este o mişcare continuă. Dar oamenii au impresia că ei înşişi reprezintă ceva static. Numai obiectele sunt statice, numai moartea este încremenită; viaţa este o continuă schimbare. Cu cât există mai multă schimbare, cu atât viaţa este mai abundentă. Iar o viaţă abundentă aduce cu sine extraordinare schimbări, clipă de clipă.” – Osho

Una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastră este aceea că în viaţă trebuie să-ţi cauţi jumătatea. Ni se inoculează această minciună, prin literatură, presă, filme, încă de când suntem copii. Ni se spune că nu putem fi fericiţi decât dacă ne găsim jumătatea. De ce spun ca e o minciună?

Pentru că fiecare om e chip al lui Dumnezeu, nu jumătate de chip. Şi nu relația mea cu alt om mă împlineşte, ci relaţia cu Dumnezeu. Dacă stau mereu în legatură cu Dumnezeu simt pace, bucurie, mângâiere, echilibru. Abia atunci relaţia mea cu alţi oameni poate deveni relaxată, neposesivă, iar gelozia, controlul, invidia şi toate celelalte care ne chinuie cad de la sine.

Doi oameni care trăiesc în Dumnezeu nu pot avea decât o relaţie foarte bună. Altminteri, eu n-am fericirea şi o aştept de la celălalt şi el o aşteaptă de la mine. De aici vin atâtea dezamăgiri, nefericiri şi drame.

Omul crede că şi-a ales partenerul greşit şi de asta nu e fericit. Îşi caută alt partener şi, după un timp, simte același gol şi aceeaşi neîmplinire. Dar problema nu este acel partener, ci raportarea greşită la viaţă, că tu crezi că există o jumătate cu care poţi să formezi un întreg.

Publicitate

Noi, de fapt, ne avem rădăcinile în Dumnezeu, nu în alt om, iar seva, puterea noastră de viaţă vine de la Dumnezeu şi nu de la om. E clar atunci că împlinirea nu poate să fie decât în El. Nu de la alt om trebuie să aştept fericirea, ci de la Dumnezeu. Dacă am acea împlinire profundă în Dumnezeu, pot să am şi împlinirea familială, socială…

Şi mai e ceva: noi nu putem schimba pe nimeni, fiecare se schimbă numai dacă vrea. Mulți sunt nefericiţi pentru că încearcă să-şi schimbe “jumătatea”. Femeile, de exemplu, ştiu că bărbaţii cu care se căsătoresc au anumite defecte, vicii, neîmpliniri. Dar se însoțesc cu ei, sperând să-i schimbe.

Când iubesti pe cineva, nu te căzni să-l schimbi, căci nu vei putea. Roagă-te pentru el, dă-i un sfat, o carte, şi mai departe rămâne lupta lui cu el însuşi. Eu pot să-ţi pun în farfurie, dar nu pot să mănânc în locul tău, îţi arăt drumul, dar nu pot să merg în locul tău.

Nu trebuie să încercăm să schimbăm lumea din jurul nostru, ci încetul cu încetul să ne schimbăm pe noi înşine, pentru a se putea produce schimbarea.

Părintele Dan Popovici, Schitul „Invierea Sf. Lazar”

Poate fi greu pentru un ou sa se transforme într-o pasare, dar cu siguranta ar fi ceva mai greu sa învete sa zboare ramanand un ou. În prezent si noi suntem ca niste oua. Si nu putem continua la infinit sa fim doar niste oua obisnuite si de treaba. Trebuie sa iesim din gaoace sau o sa ne stricam. – C. S. Lewis

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet
Relatii

Intalnirea cu anumite persoane in viata noastra nu va fi intamplatoare, ele vin ca o lectie pentru noi!

Publicitate

“Dacă îi permiţi, trecutul îţi va dirija viitorul.” – Chuck Palahniuk

În această lume minunată în care trăim, de fiecare dată când avem șansa să ne intersectăm cu cineva, există un scop superior pentru această întâlnire. Absolut nimic nu este un accident.

Există un fenomen misterios care apare adesea în viețile noastre și care nu poate fi explicat științific sau prin alte mijloace ”normale”. Pare un clișeu să spunem că nu există coincidențe și totul se întâmplă cu un motiv, dar exact acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine situația.

De-a lungul acestei călătorii care este viața noastră, ne intersectăm cu multe tipuri de ființe, dintr-o varietate de culturi și educații, și fiecare intre ele servesc unor scopuri diferite pentru dezvoltarea noastră ulterioară. Unii oameni rămân alături de noi pentru totdeauna, și au un impact imens asupra vieții noastre, impact pe care nu ni l-am fi putut imagina atunci când ne-am întâlnit prima oară, aparent întâmplător.

Alții, însă, sunt atât de nesemnificativi pentru noi încât abia îi observăm. Fiecare dintre aceste ființe, cu conexiunile pe care le reprezintă fiecare, servesc unui țel, fie că este unul dureros sau plin de bucurie, și ele ne învață anumite lecții care ne ajută în dezvoltarea personală.

Unele căi pe care o luăm câteodată sunt mai neplăcute, dar și asta face parte din viață. Atât părțile bune cât și cele rele ale acestei aventuri sunt importante, pentru că ele ne construiesc călătoria și este cu adevărat un mister magic cu cine urmează să ne întâlnim și ce experiențe ni se vor deschide în față prin acea persoană.

Iată care sunt cele cinci tipuri de întâlniri prin sincronicitate pe care le putem avea pe calea vieții:

1 Ființe care ne trezesc

Sunt multe ființe care trec prin viața noastră fără să rămână prea mult. Ele doar ne reamintesc care ne sunt scopurile, visele, după care dispar la fel cum au apărut. Universul ne trimite în cale asemenea persoane, astfel încât să rămânem focalizați asupra țelurilor noastre și să facem pași în direcția îndeplinirii lor.

Publicitate

2 Ființe care ne reamintesc de noi înșine

În viață ne întâlnim uneori cu ființe care ne ajută să nu ne rătăcim. Ele ne fac să rămânem pe calea care ne conduce către succes și fericire. Chiar dacă adesea rămân doar temporar pe lângă noi, au asupra sufletului nostru un impact puternic.

3 Cei care ne obligă să evoluăm

Unii oameni ne sunt profesori care vin să ne arate lecții dificile, care ne ajută să ne dezvoltăm. Ei ne învață lucruri pe care ne-ar fi mult mai greu să le învățăm singuri.

4 Cei care stau la distanță

Unii oameni pe care îi întâlnim sunt prezenți atât de puțin alături de noi încât par nesemnificativi. Uneori dăm peste ei într-o cafenea sau în autobuz, sau pur și simplu trecem pe lângă ei pe stradă. Putem să avem un mic dialog, dar niciodată mai mult.

5 Cei care rămân

Un foarte mic procent din ființele pe care le întâlnim într-o viață vor rămâne într-adevăr cu noi pentru totdeauna. Aceste persoane sunt rare și, de obicei, dificil de găsit, dar ele sunt, de departe, cele mai valoroase ființe pe care le vom întâlni. Indiferent dacă este vorba despre prieteni apropiați, partenerul de viață sau membri de familie, ei vor avea cel mai mare impact asupra vieții noastre. Aceste ființe ne ridică atunci când cădem și ne ajută să creștem. Simpla lor prezență este de ajuns pentru a ne împinge să facem lucruri pe care le credeam imposibile.

Pentru a ajunge să întâlnim aceste rare ființe, trebuie să avem răbdare, Universul ni le va trimite cu siguranță, mai devreme sau mai târziu. Atunci când întâlnim o asemenea ființă, ea va rămâne alături de noi pentru totdeauna.

Aceste ființe împărtășesc cu noi aceleași vise și aspirații și doresc din tot sufletul ca noi să reușim.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala