Când este ceaiul dăunător: 6 concluzii neașteptate ale oamenilor de știință

Când este ceaiul dăunător: 6 concluzii neașteptate ale oamenilor de știință

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 February 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiStiinta

Puțini oameni se îndoiesc de beneficiile ceaiului: miliarde de oameni din Asia care au băut această băutură fierbinte de milenii nu ar fi putut greși. Ceaiul potolește perfect setea și revigorează, scade colesterolul și normalizează sistemul cardiovascular, încetinește îmbătrânirea și chiar te face mai inteligent.

Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit și unele efecte negative:

1. Ceaiul fierbinte poate provoca sângerări

Medicul otorinolaringolog și chirurg plastic Henry Sharpe consideră că obiceiul de a bea ceai fierbinte poate avea un efect negativ asupra vaselor nazofaringelui. Aburul din ceașcă le determină să se extindă și deseori provoacă sângerări nazale.

În orice caz, temperatura optimă a băuturii este de 40-50 ° C. Pentru a atinge temperatura ideală, o ceașcă de ceai proaspăt preparat este suficientă pentru să stea timp de 5-7 minute la temperatura camerei.

2. Ceaiul prea tare distruge dinții și oasele

New England Journal of Medicine a publicat povestea mai multor pacienți care sufereau de obiceiul de a bea o băutură prea tare. Deci, un caz remarcabil al unei femei în vârstă de 47 de ani care a băut ceai preparat din 10-15 plicuri zilnic timp de 17 ani. Într-un timp relativ scurt, și-a pierdut aproape toți dinții și a dobândit o fragilitate osoasă excesivă. Acestea sunt simptome ale fluorozei scheletice. Este cauzată de acumularea în oase a fluorului, inclusiv din ceaiul puternic.

Este clar că nu toată lumea va putea bea un ceai atât de tare, totuși, trebuie să respectăm măsura. Nutriționiștii recomandă să nu consumați mai mult de 4-5 căni pe zi.

3. Ceaiul poate conține metale grele

În 2013, Canadian Journal of Toxicology a publicat rezultatele unui studiu al unui număr mare de probe de ceai ambalat din diferite regiuni ale lumii.

Toxicologii au găsit metale grele în probe, inclusiv plumb, aluminiu, arsenic și cadmiu. Se presupune că metalele intră în frunzele de ceai din cauza contaminării solului: deseori plantațiile sunt situate, de exemplu, în apropierea centralelor electrice pe cărbune care nu sunt ecologice.

Concentrația de metale din băutură depinde de timpul de preparare. Dacă plicul stă în apă timp de 15-17 minute, nivelul substanțelor toxice crește până la periculos (de exemplu, în unele probe, concentrația de aluminiu a fost de până la 11.449 μg / l, cu o maximă zilnică permisă de 7.000 μg / l) .

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, cu cât se prepară ceaiul mai mult timp, cu atât mai multe substanțe toxice din frunze ajung în apă. Prin urmare, nu infuzați băutura mai mult de 3-5 minute. Probabil veți observa că se va schimba gustul dacă ceaiul sta la infuzat mai mult timp!

O altă opțiune este să preferați ceaiul alb. Frunzele sale sunt smulse foarte tinere, ceea ce înseamnă că nu au timp să acumuleze o doză mare de metale grele.

4. Uneori ceaiul este rău pentru ficat

Ceaiurile din plante acumulează adesea alcaloizi pirolizidinici – toxine produse de unele specii de plante cu flori. Aceste toxine au un efect negativ asupra organismului în ansamblu, dar principala lor țintă este ficatul. În 2015, revista americană Food Chemistry a publicat rezultatele unui studiu pe 44 de probe de ceaiuri din plante destinate sugarilor, femeilor însărcinate și femeilor care alăptează. Cercetătorii au descoperit alcaloizi pirolizidinici în 86% din probe.

În principiu, doza de toxine care poate fi obținută efectiv din ceai (cu un consum moderat, desigur), pentru un adult este aproape sigură. La copii, precum și la femeile însărcinate și care alăptează, situația este diferită. Datorită greutății corporale reduse, bebelușii, și mai ales cei nenăscuți sunt mai vulnerabili la toxine.

5. Consumul de ceai după masă poate duce la deficit de fier

Cercetările efectuate la Universitatea din California în 2011 au dovedit că ceaiul „descompune” fierul care este conținut de alimentele pe care le consumăm, ceea ce afectează semnificativ absorbția acestuia de către organism. Dacă beți în mod regulat ceai după masă, puteți ajunge la o deficiență glandulară, care amenință consecințe neplăcute: de la deteriorarea pielii, a părului, la anemie feriprivă.

6. Ceaiul poate provoca insomnie

Cofeina și substanțele aromatice sunt vinovate de acest lucru, acesta fiind și motivul pentru care ne place, de fapt, ceaiul. Efectul revigorant al băuturii are o bază fiziologică: pulsul crește, circulația sângelui accelerează, glandele suprarenale secretă mai multă adrenalină, sistemul nervos central și creierul devin excitate … Dimineața sau în timpul zilei de lucru, ceaiul este de ajutor!

Dar seara, supraexcitația ceaiului vă poate întrerupe întregul somn. Dacă doriți un somn liniștit noaptea, este mai bine să vă limitați la băuturile pe bază de plante, al căror conținut de cofeină este redus în comparație cu ceaiul negru și, mai ales, ceaiul verde.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!