”Când două persoane se întâlnesc este ca și cum ai amesteca două substanțe chimice. Dacă există vreo reacție, amândoi se transformă” – Carl Jung

"Nu prea știu de ce-ți scriu. Simt că am mare nevoie de o prietenie căreia să-i încredințez nimicurile ce mi se întâmplă. Poate că-mi scriu chiar mie." – Antoine de Saint Exupery Se spune că odată, doi buni prieteni şi-au stricat prietenia doar pentru că unul dintre ei nu a avut grijă de maşina celuilalt. Se pare că o luase cu împrumut ca să-şi rezolve o problemă şi dintr-o mică neatenţie a lovit-o de un stâlp. În momentul în care acesta îi duse maşina prietenului său, cu promisiunea că o să se ocupe el de reparaţia acesteia, nu a avut parte de o reacţie pozitivă, din contră, prietenul său bun s-a comportat foarte urât cu el, jignindu-l şi strigându-i că prietenia lor nu mai există, “cum ai putut să-mi loveşti maşina, eu pentru asta ţi-am dat-o, nu ştii câţi bani am investit în ea?”. A încercat să îi explice că nu a avut această intenţie şi mai ales că a încercat să evite un copil care a ieşit brusc în stradă, însă nimic, nici o explicaţie şi nici suma de bani oferită nu l-au înduplecat pe acesta. Până într-o zi când a primit o scrisoare de la cel mai bun prieten al său, prietenul care îi lovise maşina şi pe care l-a evitat aproape un an. Uimit, dar cuprins de curiozitate, decide să citească scrisoarea. Bunul meu prieten, Dacă citeşti aceste rânduri înseamnă că eu nu mai sunt. O boală grea m-a răpus. În ziua când ţi-am lovit maşina am aflat că sufăr de cancer şi că şansele la viaţă sunt foarte mici. Eram atât de supărat atunci, încât în momentul în care acel copil mi-a sărit în faţă, am intrat uşor cu maşina în stâlp. Bine că nu aveam viteză şi că am putut să evit acel copilaş. Am fost tare mâhnit că nu m-ai lăsat să te ajut, era greşeala mea pe care eu trebuia să o repar. Îmi cer ietare dragul meu prieten pentru greşeala mea, îmi cer iertare că nu te-am mai căutat în tot acest timp dar am făcut-o din dorinţa de a-ţi respecta deciza şi de a nu te supăra mai tare. Ne ştim din copilărie şi pentru mine ai fost şi vei rămâne mai presus de prieten, vei rămâne fratele pe care nu l-am avut niciodată, de aceea îţi doresc o viaţă frumoasă şi plină de iubire, iar eu te voi veghea la fiecare pas! Cu drag, prietenul tău! Citind aceste rânduri şi-a dat seama că lacrimile deja picau una, câte una, lăsându-i urme pe obraz dar şi în suflet. Unde să se mai ducă şi cui să-i mai ceară el iertare pentru comportamentul său. Prietenul său l-a învăţat cea mai dură lecţie, cea a iertării şi a iubirii necondiţionate şi de atunci a avut grijă mai mult ca niciodată de cei din jurul său… Viaţa e imprevizibilă, nu se ştie ce aduce, însă niciodată să nu puneţi preţ pe bunurile materiale mai mult decât pe sentimentele de iubire şi recunoştinţă faţă de cei dragi vouă… Sursa: jurnalspiritual.eu "Vor exista mereu oameni care te vor răni, așa că trebuie să-ți păstrezi încrederea și doar să ai mai multă grijă în cine ai încredere și a doua oară." – Gabriel Garcia Marquez Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

Au fost făcute numeroase studii despre fericire, iar psihologii au încercat să găsească răspunsuri pentru cele mai grele întrebări legate de viață. Printre aceștia se număra și Carl Jung.

Iată 5 moduri în care vă puteți îmbunătăți fericirea, conform celebrului psiholog:

1) Ai grijă de sănătatea ta fizică și mintală.

”Nu sunt ceea ce mi s-a întâmplat, sunt ceea ce aleg să fiu”.

Nu este o surpiză pentru nimeni că a avea grijă de trupul nostru, a face sport, a mânca sănătos, a ne odihni și a avea grijă de sănătatea noastră mentală, înseamnă de fapt a avea grijă de fericirea noastră.

Efortul fizic este suficient pentru o stare de bine. Atunci când facem sport, corpul secretă endorfine care oferă o stare de satisfacție identică cu cea pe care ne-o oferă ciocolata. Așadar, în loc să devorați o ciocolată, iar apoi să vă simțiți vinovate, mai bine faceți mișcare. Corpul și mintea voastră vă vor mulțumi.

2) Fă eforturi să îți îmbunătățești relațiile

”Când două persoane se întâlnesc este ca și cum ai amesteca două substanțe chimice. Dacă există vreo reacție, amândoi se transformă”.

Oamenii caută atenție și iubire, iar ele ne sunt oferite de prieteni, familie, căsătorie, vecini, colegi. Fiecare persoană din viața noastră ne poate face fericit. Bineînțeles că nu putem rezona cu toate persoanele din jurul nostru, dar în general, o persoană iubită, care pune relațiile cu cei din jur pe primul loc este mai fericită decât cei care nu fac lucrul acesta.

3) Descoperă frumusețea din jurul tău

”Lucrurile vor deveni clare doar atunci când vei putea privi în sufletul tău. Cei care privesc doar exteriorul – visează; cei care privesc înăuntru – se trezesc”.

Viața noastră este atât de aglomerată încât uităm adesea ceea ce intenționam să facem. Dacă vrem să fim fericiți, trebuie să încetinim ritmul. Luați o pauză pentru un prânz delicios, mirosiți trandafirii, ieșiți la un picnic într-un parc, vizitează un prieten, apreciază frumusețea de care ești înconjurat. Foarte rar facem lucrurile acestea. Întotdeauna sunt alte priorități și alte proiecte în care suntem implicați și uităm să ne bucurăm de viață.

4) Bucură-te de viață și de munca ta

”Singurul scop al ființei umane este să aprindă o lumină în întunericul existenței”.

Când ne simțim apreciați, utili și eficienți, nivelul fericirii noastre crește.

5) Crede

”Toate gândurile mele se învârt în jurul lui Dumnezeu, precum Planetele în jurul Soarelui. M-aș simți cel mai mare păcătos dacă aș opune rezistență acestei forțe”.

Mulți oameni, printre care și Jung consideră că a crede într-o forță superioară care ne veghează de Sus ne poate conduce către fericire. Idea că viața nu se termină atunci când părăsim această lume este o adevărată eliberare pentru mulți oameni și aduce resemnare și acceptare în momentele grele ale vieții.

Publicitate

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

23 de PRINCIPII ale vieţii care funcţioneză oricând. Legea bumerangului.

1. Principiul oglinzii. Înainte de a judeca pe alţii, uite-te la tine.

2. Principiul durerii. Omul suferind va provoca şuferinţă şi altora.

3. Principiul căilor superioare. Ne ridicăm la un nivel mai înalt doar când începem să ne comportăm mai bine cu cei din jur, decât se comportă ei cu noi.

4. Principiul bumerangului. Când îi ajutăm pe alţii ne jutăm pe noi înşine.

5. Principiul ciocanului. Niciodata nu folosi ciocanul pentru a ucide musca de pe obrazul conlocutorului.

6. Principiul schimbului. În loc să-i punem pe alţii la locul lor, trebuie să-i punem în locul nostru.

7. Principiul învăţării. Fiecare om care ne iese în cale s-ar putea să ne înveţe ceva.

8. Principiul carismei. Oamenii îşi arată interesul faţă de omul care are şi el interes faţă de ei.

9. Principiul nota 10. Credinţa în cele mai bune calităţi ale oamenilor îi obligă pe aceştia să-şi demonstreze calităţile lor.

10. Principiul confruntării. Iniţial trebuie să ai grijă de oameni, abia după aceea să te contrazici cu ei.

11. Principiul stâncii de piatră. Încrederea este temelia tuturor relaţiilor interumane.

12. Principiul liftului. În procesul relaţionării putem urca în slăvi sau coborî oamenii în iad.

13. Principiul situaţiei. Nu permite ca situaţia să aibă mai mare importanţă decât relaţiile umane.

14. Principiul lui Bob. Când Bob are probleme cu toţi, principala problemă e în Bob.

15. Principiul accesibilităţii. Uşurinţa în relaţiile cu tine însuţi îi va ajuta pe alţii să se simtă descătuşaţi cu tine.

16. Principiul adăpostului. Când te pregăteşti de luptă, săpă-ţi o tranşee în care să încapă şi un prieten.

17. Principiul agriculturii. Toate relaţiile cu oamenii trebuie cultivate.

18. Principiul 101 procente. A căuta 1% cu care suntem de acord şi a redirecţiona spre el 100% din efortul nostru.

19. Principiul răbdării. Călătoria împreună cu cineva o faci întotdeauna mai lent decât dacă ai fi călătorit singur.

20. Principiul jubilării. Verificarea veridicităţii relaţiilor noastre nu constă doar în faptul cât de devotaţi suntem prietenilor noştri, dar şi în felul cât de mult ne bucurăm de reuşitele lor.

21. Principiul prieteniei. În condiţii egale, oamenii vor tinde să lucreze cu cei pe care îi empatizează, în condiţii inegale ei oricum o vor face.

22. Principiul colaborării. Colaborarea în muncă măreşte probabilitatea unei victorii comune.

23. Principiul satisfacţiei. În relaţiile perfecte, părţilor, pentru a simţi satisfacţie, le este suficient să se afle împreună.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet
Iubesc oamenii simpli si deschisi. Oamenii care inteleg sa primeasca la fel de frumos cum daruiesc. Fara sa se intrebe de ce. Doar sa se bucure de insemnatatea gestului. Doar sa zambeasca si sa multumeasca. Sa inteleaga ca o lectie nu poate fi socotita invatata fara reversul ei: tot ce daruiesti se intoarce! Iubesc oamenii care inteleg sa pastreze in inimile lor iubirea si caldura si care, astfel, stiu ca pot reusi in viata mult mai usor. Adunand in tine doar amaraciune, ganduri negre si neputinte. Asa vei si sfarsi. Tras in jos de propriile pietre de moara. Adunand in inima ta lumina, nu vei face altceva decat sa devii farul altor oameni. Si punctul tau de sprijin in propriile caderi. Iubesc oamenii care stiu a zambi larg. Oricui, oricand si la orice. Stiati ca pana si copacii iubesc sa li se zambeasca? Li se simte fericirea in frunze si adieri. Iubesc oamenii care inteleg ca doar cu o inima puternica, o minte clara si multa credinta se poate inainta in viata fara sa existe vreo piedica pe care nu o poti trece. Iubesc oamenii care inteleg importanta fiecarui fapt marunt si care isi pun sufletul in tot ce fac. Ei stiu. Stiu ca pasii mici si lucrurile aparent neimportante cresc inimile mari. Si mai stiu ceva. Un lucru dupa care si eu ma ghidez mereu. Stiu ca inima este o busola sofisticata. Ea nu doar ca stie unde sa ne duca. Ea simte si bunatatea. Si, mai ales, vede! Vede tot ceea ce noi nu reusim sa distingem. Vede alte inimi. In tot ce faceti, lasati un strop din voi, multa bunatate, o bataie de inima si gandul cel bun. Uneori, oamenii cad in abisuri adanci, iar de acolo numai lumina faptelor noastre bune si iubirea ne pot arata calea inapoi, catre noi. Straluciti oameni frumosi, oriunde va veti afla, orice veti face. Doar asa iubirea va gasi calea catre voi si voi catre ea. Presarand lumina! de Ramona Sandrina Puterea curajului. Niciodata nu trebuie sa renuntam fara sa incercam. Dante Gabriel Rossetti, celebrul poet si artist al secolului al 19-lea, a fost intr-o zi abordat de un barbat in varsta. Batranul avea cateva schite si tablouri si dorea ca Rossetti sa se uite peste ele si sa ii spuna sincer daca el le-ar cumpara sau, in cel mai rau caz, daca observa vreun potential talent. Rossetti s-a uitat cu mare atentie peste ele. Dupa ce a analizat doar cateva, el stia ca nu valoreaza nimic, insa el era un om foarte bun... si i-a spus omului in varsta cat mai bland posibil ca acele schite si tablouri nu sunt foarte valoroase. S-a simtit rau, dar nu putea minti un om bun. Barbatul a fost dezamagit, insa oarecum se astepta la un asemenea raspuns. El si-a cerut scuze pentru ca ii lua din timpul pretios, insa i-a cerut sa se mai uite la cateva. Rossetti s-a uitat la numeroase schite.. si imediat pe fata lui a aparut un zambet larg. "Astea... astea sunt foarte bune." "Acest tanar are un mare talent. Ar trebui sa ii venim in ajutor si sa il incurajam. Va avea un viitor minunat." Artistul a observat ca batranului i-au dat lacrimile, asa ca a intrebat: "Cine este acest tanar artist? Fiul tau?" "Nu..." - a raspuns batranul cu tristete. "Sunt eu... acum 40 de ani. Daca as fi auzit aceste cuvinte atunci... Nimeni nu m-a sustinut, m-am simtit descurajat si am renuntat... prea repede."