Când doi oameni se iubesc cu adevărat, este mare sărbătoare. Sărbătoare pe pământ şi sărbătoare în cer.

Publicitate

Când doi oameni se întâlnesc cu adevărat, este sărbătoare. Întâl­nirile adevărate, depline, sunt atât de rare! Numai Dumnezeu poate să ţi le dăruiască. Tu trebuie numai să fii treaz, să fii într-o aşteptare activă, să ai urechi de auzit şi ochi de văzut, minte de străvăzut şi, mai ales, inimă curată. Fiecare om întâlnit este pentru noi o chemare, o întrebare şi o încercare, venite din partea lui Dumnezeu. Se cere ca noi să rezol­văm problemele ridicate de orice întâlnire în condiţiile date. Nu putem să ne eschivăm după o serie de „dacă”.

Ce răspuns vom da noi în legătură cu cei pe care-i întâlnim? La judecată vom fi între­baţi, fără îndoială, despre ceea ce am făcut cu noi înşine în această viaţă, cât am risipit şi cu cât am rodit, dar poate mai apăsat vom fi întrebaţi în legătură cu cei pe care Dumnezeu ni i-a scos în cale spre însoţire şi posibilitatea împreună călătoririi. Ratările ni se vor imputa, fără îndoială. Condiţiile în care ni se cere împlinirea pot fi de tot felul: unele extrem de favorabile, altele de-a dreptul adverse. Cele din urmă, odată biruite, vor face cu atât mai încărcată de bucurie împlinirea.

Iubire fără libertate nu se poate. Iubirea nu poate fi o colivie de aur în care-l ţinem captiv pe cel pe care-l iubim. Dar cea mai mare libertate este tocmai aceea de a iubi. Iar culmea iubirii şi a libertăţii este prietenia. Nu este chemare mai importantă în această lume decât aceea la prietenie. Restul, tot felul de fapte bune necesare, se va adăuga firesc[..] Între prieteni se împart toate în împărtăşire nu cu împuţinare, ci, dimpotrivă, cu sporire.

Omul iubitor, omul iubit, va rodi mai bogat, lucrarea lui va fi mai devotată şi mai dispusă jertfei de sine. Viaţa, poate şi o anumită experienţă livrescă, îl învaţă pe om că reciprocitatea în iubire abso­lută este un lucru cu totul excepţional (este un dar pe care ţi-l poate oferi numai

Publicitate

Dumnezeu, eforturile tale constând cel mult în lucrare infinit răbdătoare şi gratuită) şi că mai important îi este fiinţei să iubească decât să fie iubită. Tezaurizăm iubirile care odihnesc asu­pra noastră, ele ne sunt merinde întăritoare pentru toată viaţa, ge­neratoare de sens suprem.

Dar mai apropiată ne este comoara iubi­rilor adevărate pe care le revărsăm fertil asupra celorlalţi. Câtă ne­sfârşită bucurie, atunci, şi în cele mai simple, în cele mai smerite ges­turi ale noastre de iubire! Pentru că ele sunt încărcate abundent şi tămăduitor. Dar câtă nevoie avem, totuşi, şi de mărturia iubirii.

Iubirea adevărată (insist mereu, „adevărată”, căci există şi iubire părelnică) nu se dă „la schimb” („Te iubesc ca să mă iubeşti!”, „Te iubesc pentru că mă iubeşti!”). Ea se cere să vină ca o revărsare de daruri. În fapt, Dumnezeu este Cel care iubeşte prin noi. Noi numai I ne asociem. Acest lucru se cere ştiut şi asumat.

Este o ştiinţă aceea de a dărui cum se cuvine, fără să laşi celuilalt apăsarea de a se simţi dator, dar este o ştiinţă cel puţin la fel de mare aceea de a primi, de a-l ajuta pe cel ce dăruieşte să-şi împli­nească jertfa sufletului său.

Unde să se înveţe acestea toate? Acasă? In şcoli? Din cărţi? La biserică? Probabil în toate aceste locuri, mai puţin sau mai mult. Dar mai bine şi mai bine se învaţă iubirea adevărată din iubire adevărată. Ca lumânarea la Înviere se aprinde şi se dăruieşte prietenia din prietenie. Unică este fiecare prietenie; ea se cere apărată, sporită, trăită, în ciuda tuturor vicisitudinilor. Si atunci ai intrat deja în rai. Veşnic îmbrăţişând şi veşnic îmbrăţişat.

Când doi oameni se întâlnesc cu adevărat, este mare sărbătoare. Sărbătoare pe pământ şi sărbătoare în cer. Iată de unde se cuvine să înceapă şi să se sfârşească toată învăţătura noastră.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Relatii

Sapte legi are iubiri implinite

Publicitate

“Uneori este de ajuns sa fii langa cineva. Nu ai nevoie sa il atingi. Nici macar sa vorbiti. Un sentiment trece de la unul la altul. Nu esti singura.” ( Marilyn Monroe)

Calea catre o poveste de dragoste fericita.

Un manual care sa ne poarte pasii catre marea iubire ar fi, probabil, una dintre cele mai importante inventii ale lumii si daca i-am urma ABC-ul, am trai toti mai fericiti, fiecare cu jumatatea sa. Din pacate, o astfel de carte nu a fost inca scrisa. Chiar si asa, in construirea unei relatii amoroase, putem respecta toti cateva reguli de aur care sa contribuie la dezvoltarea armonioasa a conexiunii dintre cei doi parteneri. Prin urmare, iata care sunt cele cateva legi spirituale esentiale pe care trebuie sa le respectam atunci cand ne dorim o poveste de dragoste implinita.

1. Intr-o relatie, egalitatea nu presupune ca cei doi trebuie sa castige o suma egala de bani, sa provina din acelasi mediu social sau sa aiba o infatisare la fel de placuta. Egalitatea intr-o relatie amoroase inseamna ca si unul si celalalt au valori comune si ca se respecta unul pe celalalt, ca parteneri egali. Niciunul dintre ei nu are exclusiv obligatii iar celalalt exclusiv drepturi. Parerile lor valoreaza in egala masura in luarea unei decizii iar vocile lor sunt auzite in egala masura. Niciunul dintre ei nu trebuie sa se sacrifice pentru celalalt.

2. Niciunul dintre parteneri nu are dreptul sa il domine pe celalalt. Intr-o astfel de situatie, nu exista progres, iubirea nu are loc sa creasca si nu poate creste asa cum nu poate creste o floare artificiala, chiar daca este udata si pusa in pamant. Atunci cand unul dintre cei doi il stapaneste pe celalalt, nu va exista niciodata cu adevarat „noi”.

3. Totul in jurul nostru este schimbare, inclusiv in relatia amoroasa. Daca muntii, oceanele si celulele se schimba, cu siguranta si noi ne schimbam. Important este ca cei doi parteneri sa invete sa faca acest lucru impreuna si sa nu se agate cu disperare de un singur moment din trecut. Schimbarea, de multe ori, presupune si evolutie. Una dintre conditiile esentiale ale functionarii unui cuplu este eliberarea de trecut si speranta in viitor.

Publicitate

4. Loialitatea intr-o relatie este, de multe ori, ca o compozitie muzicala armonioasa formata din vibratia universului interior din fiecare dintre cei doi. Din uniunea lor spirituala, se naste o noua linie melodie, o armonie unica si irepetabila. Atunci cand loialitatea dispare si unul dintre cei doi cauta un alt instrument, respectiv isi indreapta afectiunea catre o a treia persoana, armonia din cuplu se pierde inevitabil.

5. Atunci cand doi oameni pornesc impreuna intr-o relatie pe care si-o doresc a fi de lunga durata, si unul si celalalt trebuie sa se cunoasca foarte bine pe sine si sa invete inainte de orice, sa fie fericit in singuratate. In caz contrar, daca fericirea unuia dintre ei depinde exclusiv de celalalt, relatia nu se va mai baza pe incredere si pe afectiune, vi se va transforma intr-una de codependenta.

6. Lipsa de speranta si de incredere va atrage intotdeauna un deznodamant nefericit. Daca unul dintre cei doi parteneri traieste in permanenta cu teama ca va fi abandonat, atunci isi construieste singur aceasta posibilitate si va trece cu vederea toate elementele de siguranta oferite de partener. Fara incredere si speranta, orice relatie, indiferent cat este de mare iubirea de la temelie, nu se va dezvolta armonios.

7. Un alt aspect extrem de important de care doi oameni indragostiti trebuie sa tina cont este faptul ca perfectiunea nu exista. In schimb, onestitatea si acceptarea greselilor, precum si a defectelor umane sunt unele dintre pietrele de temelie ale unei relatii sanatoase. Desigur ca acceptarea unor defecte nu presupune supunerea oarba si trecerea cu vederea sau acceptarea unui tipar comportamental abuziv. Aceasta lege spirituala se refera la puterea de a accepta ca suntem oameni si trebuie sa invatam sa traim in armonie cu cei din jurul nostru, cu atat mai mult atunci cand vine vorba despre persoana iubita.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Relatii