Cei mai apropiați oameni ne provoacă cea mai mare suferință. Dacă persoana care ne tratează urât este o persoană apropiată, atunci trebuie să avem grijă să o facem să înțeleagă că, dacă nu își schimbă atitudinea, va trebui să ne distanțăm de ea, întrucât bunăstarea noastră personală este o prioritate.
Dacă cineva ne tratează urât, avem trei opțiuni:
- să reacționăm la asta cu înțelepciune,
- să îndurăm și să acceptăm
- să reacționăm agresiv.
Să-ți gestionezi emoțiile în aceste situații stresante nu este ușor. Într-adevăr, acest lucru activează anumite zone ale creierului nostru.
Când suntem tratați urât, lipsiți de respect sau amenințați, cortexul nostru prefrontal, amigdala, cortexul cingulat anterior și insula încep imediat să intre în funcțiune.
Aceste zone sunt asociate cu instinctul nostru de supraviețuire, ne fac să reacționăm, manifestând agresivitate, sau, dimpotrivă, să fugim de „pericol”.
Însă ar trebui să învățăm să gestionăm astfel de situații prin inteligență emoțională. În acest fel, ne vom scăpa de sentimentele de frică sau furie care ne copleșesc complet și ne putem pierde controlul asupra noastră.
Iată 5 promisiuni pe care trebuie să ți le faci pentru a răspunde corect atunci când cineva te tratează urât:
1. Îmi promit că îmi amintesc mereu cine sunt și cât valorez
Când cineva ne tratează urât și depășește toate limitele a ceea ce este permis, ne dăunează foarte mult respectului de sine. Dispreț, cuvinte care ne rănesc, umilință, înșelăciune.
Dacă ne confruntăm cu aceste situații, ne simțim copleșiți, pentru că lovește ceea ce ne este drag: stima de sine și integritatea personală.
Dacă cineva îți spune că „nu însemni nimic” sau „nu ești bun de nimic”, atunci ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci este să te enervezi.
În primul rând, în acest caz: nu pune la inimă părerile altora. Trebuie să răspundem cu demnitate și să ne amintim mereu că merităm mult. Cunoaște-ți valoarea.
Cuvintele altora nu ne caracterizează. Din acest motiv, trebuie să înveți să percepi orice agresiune împotriva ta fără să-ți pierzi echilibrul interior și fără să-ți pierzi cumpătul.
2. Îmi promit că îți voi limita agresivitatea
Imaginează-ți următoarea situație: un cerc auriu plutește în jurul tău, ca un colac de salvare. Vă permite să „rămâneți pe linia de plutire” în orice mediu și în orice situație: acasă, la serviciu etc…
Sprijinul și puterea ta de zi cu zi este cea care îți deschide calea… Dar într-o zi apare cineva care se apropie prea mult de tine.
În spatele umerilor lui poartă ceva ascuțit (o suliță, un ac, nu contează) și îl îndreaptă cu trădare spre colacul tău de salvare pentru a-l sparge și a elibera tot aerul din el.
După aceea, observi că începi să te îneci. Nu lăsa să ți se întâmple asta. Ai tot dreptul să îl oprești, să te aperi, să stabilești limite, să definești ce poate și ce nu poate face. Nu te lăsa rănit.
3. Îmi promit că voi vorbi cu încredere.
În primul rând, întotdeauna și în orice situație, trebuie să rămâi calm. Acesta este singurul mod în care poți vorbi cu încredere.
Imaginează-ți un palat, o sală albă cu ferestre deschise prin care intră lumina și aerul în cameră. Intră acolo și respiră adânc. Nimic din ce spun sau fac alții nu ar trebui să te facă să uiți cine ești și cât valorezi.
După ce te simți complet calm, începe să vorbești. A fi încrezător și chiar asertiv înseamnă a fi capabil să vorbești calm și în același timp dur, arătând clar ce permiți și ce nu. Vorbește fără teamă, protejează-te.
4. Îmi promit că voi lăsa deoparte pe toți cei care mă tratează urât.
O persoană care te tratează urât nu merită timpul sau grija ta. Există unii oameni – adevărați specialiști, „profesori” care reușesc să creeze probleme tuturor. Ei încearcă să-i molipsească pe toți cu o dispoziție proasta și sunt disprețuitori față de cei din jur.
De foarte multe ori cei care ne rănesc aparțin mediului nostru imediat: colegii, rudele sau chiar partenerul nostru de viață.
Dar aici este important să nu uiți o regulă importantă: cel care te tratează urât – nu te respectă, nu empatizează, nu îți împărtășește emoțiile. Iar să trăiești de la o zi la alta într-o astfel de tensiune este imposibil, este prea distructiv pentru personalitatea ta.
5. Fă-ți o promisiune pentru a te vindeca și a deveni mai puternic.
Cel mai mult, suferința în astfel de situații ne este cauzată de cei mai apropiați oameni: partenerul nostru, fratele, părinții… Și uneori nu este suficient doar să păstrăm distanța. Dezamăgirea și resentimentele rămân, iar această rană din suflet trebuie vindecată.
Acordă-ți timp. Ai nevoie de timp pentru tine ca să-ți fie mai ușor, să găsești o activitate care să-ți placă: plimbă-te, scrie, desenează, călătorește, petrece timp cu prietenii.
Consolarea poate fi găsită în multe lucruri. Dar cel mai bun mod de a vă vindeca rănile este să vă înconjurați de oameni care ne iubesc cu adevărat și care merită dragostea noastră. Și așa cum există oameni care pot aduce tristețe și supărări în viețile noastre, sunt și cei care ne vor permite să o luăm de la capăt. Găsiți-i doar.