Calatoria catre tine – Cum să te regăseşti când te simți pierdut

Calatoria catre tine – Cum să te regăseşti când te simți pierdut

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 March 2018 in Spiritualitate

Auzim foarte des expresiile :”Mă simt pierdut/ă! Nu mai ştiu cine sunt. Nimic nu mai are sens. Nu-mi vine nici să mă dau jos din pat! Nu mai pot vedea nicio lumină la capătul tunelului! Nu ştiu pe unde să o apuc”…

Mai jos vei găsi câteva idei care să te ajute să îți schimbi perpectiva asupra perioadei pe care o traversezi şi să te ghideze către o rezolvare benefică pentru viața şi viitorul tău.

Ce înseamnă că te simți pierdut

Te simți pierdut atunci când parcă nu te mai recunoşti, ai devenit un străin pentru tine însuți, eşti confuz şi nu înțelegi cum ai ajuns în situația data şi, în general, eşti chinuit de fel de fel de întrebări: Cum de am ajuns aici? Dacă aş fi ales altceva în situația X, aş fi fost mai bine pentru mine? Poate nu ar fi trebuit să fac lucrul Y? De ce eu? De ce a trebuit să se întâmple lucrul Z? Daca aş fi ascultat de sfatul lui A….etc

De fapt, toate aceste întrebari se pot reduce la una singură: “De ce nu sunt fericit/ă?” Incapacitatea de a-ți răspunde la acestă întrebare te face să întri într-un fel de nor negru, plin de gânduri negative, de energie contractată, te simți ca într-o capcană, deprimat, deconectat , nesemnificativ, neimportant, ai dat greş şi acum suporți consecințele.

Emoțiile sunt sistemul nostru de ghidare, GPS-ul nostru personal. Dacă nu luăm în seamă ceea ce ne indică, atunci sfârşim prin a ajunge în locuri total opuse de cele pe care ni le-am propus ca şi destinație. Mintea noastră de cele mai multe ori eşuează în a ne spune ce este adevărat pentru noi înşine, doar emoțiile pot face asta fără greş.

Adevărul nostru reprezintă totalitatea lucrurilor cu care rezonăm, ce ne place, ce ne inspiră, ce ne aduce bucurie şi satisfacție sufletească. Insă încă din primii ani de viață, noi începem să acceptăm şi să ne pliem după adevărurile celor din jur, ale familiei noastre în primul rând, din nevoia de a fi pe placul tuturor, pentru a ne simți acceptați, iubiți , respectați, importanți.

Si astăzi învățăm să ne stăpânim furia în fața tatălui, mâine să nu spunem că nu ne place ceva, în fața mamei care a muncit şi s-a sacrificat pentru acel ceva, la şcoală ne supunem regulilor desi sufletul nostru tânjeşte după altceva, în grupurile de prieteni ne purtăm la fel ca ceilalți pentru că nevoia de apartenență şi acceptare este foarte mare, mai ales la adolescenți, la serviciu nu ne putem exprima cu adevărat pentru că riscăm să pierdem siguranța materială, în propria căsnicie facem compromisuri peste compromisuri pentru a păstra integritatea “celulei de bază a societății”…. Si atunci când mai avem timp să fim noi înşine??

Vestea bună este că dacă te simți pierdut, înseamnă că ai conştientizat nivelul la care te afli, ai făcut un pas uriaş, şi atunci ai marea şansă să te regăseşti.

Indiferent cât de rău te simți acum, indiferent cât de fără ieşire ți se pare situația, permite-mi să-ți spun că această perioadă poate fi una dintre cele mai importante din viața ta. Ar putea fi începutul călătoriei tale către ceea ce eşti tu cu adevărat.

Un alt aspect pozitiv al acestei stări este că ea anunță faptul că eşti pregătit pentru schimbare.

Eşti pregătit să vezi adevărul exact aşa cum este el, să te accepți pe tine , să nu te uiți în urmă dacă cei care contau pentru tine te aprobă sau nu, să îți croieşti propriul drum după cum simți tu că ar fi potrivit pentru tine.

Nu trebuie să îi consideri pe cei care ți-au dictat direct sau indirect pe unde să o iei în viață, vinovați de situația în care eşti acum. Ei au fost profesorii tăi care te-au învățat că nu e nevoie să primeşti aprobarea nimănui ca să trăieşti urmându-ți adevărul .

Poate că te simți vinovat dacă încerci să schimbi direcția, te gândeşti că ceilalți vor fi dezamăgiți, răniți, lăsați pe dinafară, dar dacă continui jocul vieții aşa cum l-ai jucat până acum, asta te va îndepărta din ce în ce mai mult de tine. Va fi un drum al suferinței .

Ceea ce ți se pare ție acum un eşec este de fapt un succes, un mare dar pentru tine, pentru că te invită să începi căutările realizând faptul că fericirea necondiționată nu poate exista sub nicio autoritate externă.

Faptul că te simți pierdut e un truc, o păcăleală, o farsă pusă la cale de Sinele tău.

Există încă un dar în toată suferința ta: acum nu mai ai nimic de pierdut. A te simți pierdut este un punct de cotitură în experiența ta umană

Din punct de vedere spiritual, aşa cum spunea Osho : ”e nevoie să mori pentru a renaşte”, din asta înțelegând faptul că Sinele tău adevărat nu ți se poate revela dacă nu dai deoparte ego-ul, povestea, drama, (auto)învinovățirea, judecata….

De cele mai multe ori, a te simți pierdut e parte din planul pe care ți l-ai făcut înainte de a veni aici de a te trezi la un moment dat , de a te regăsi pe tine şi a dobândi acel tip de expandare care te ajută să îți implineşti misiunea

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!