Câinii pot fi geloși? Voi ce părere aveți?

Câinii pot fi geloși? Voi ce părere aveți?

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 April 2024 in CuriozitățiLifeStyle

Câinii de multe ori nu doresc să împartă atenția stăpânului cu alți câini sau chiar cu oameni. Dacă te-ai confruntat cu o astfel de situație, trebuie să știi că acest lucru se întâmplă cu adevărat, nu este doar în imaginația ta. De multe ori, tindem să atribuim animalelor caracteristici pe care de fapt nu le posedă, însă aici nu este cazul.

Părintele teoriei evoluționiste, Charles Darwin, a presupus că nu doar oamenii pot fi geloși, ci și alte specii, în special câinii. “Toți au văzut cum un câine își poate învidia stăpânul când acesta își arată afectivitatea față de orice altă creatură,” a scris el în “Originea speciilor“, lucrarea sa publicată inițial în 1871.

De atunci, au trecut aproape 150 de ani, iar oamenii de știință încă dezbatesc această problemă. Unii afirmă că gelozia este un sentiment pur uman pe care noi îl proiectăm asupra animalelor noastre de companie. Dar, probabil, fiecare proprietar de câine a simțit cel puțin o dată că animalul său de companie este gelos.

Ai încercat vreodată să te joci cu un alt câine în prezența animalului tău? Sau măcar să-l mângâi pe altul? Ce se întâmplă dacă aduci acasă un pui de câine nou sau dacă ai un copil? Multor câini nu le place când nu sunt în centrul atenției stăpânului.

Ce spune știința?

Acum câțiva ani, cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, au descoperit că, câinii pot fi geloși pe stăpânii lor atunci când aceștia oferă atenție unei jucării de pluș care latră, mârâie și dă din coadă. Câinii participanți la experiment încercau prin toate mijloacele să împiedice interacțiunea stăpânului cu jucăria: se băgau între ei, împingeau și mușcau jucăria.

“Studiul nostru nu a dovedit doar că, câinii pot fi geloși, ci și că aceștia se străduiesc să rupă legătura dintre stăpân și un posibil rival în lupta pentru atenția lui. Desigur, nu putem vorbi despre experiența subiectivă a câinilor, dar se pare că aceștia erau foarte interesați să protejeze legăturile sociale importante pentru ei,” a spus coautorul studiului, profesorul de psihologie Christine Harris.

În cadrul studiului, publicat în revista PLOS One, oamenii de știință au analizat videoclipuri ale interacțiunilor dintre 36 de proprietari și câinii lor acasă. Participanții la experiment trebuiau să ignore câinii în favoarea jucăriei (similară celei folosite în experimentul anterior) sau a unor găleți luminoase în forma de dovleac pentru Halloween. Proprietarii simulau mângâieri și vorbeau afectuos cu aceste obiecte.

Un alt grup de participanți ignorau animalele lor de companie citind cu voce tare o carte care reda melodii. În rezultat, câinii încercau de două ori mai des să atragă atenția asupra lor când proprietarii erau ocupați cu câinele de pluș (78%), comparativ cu situația găleții (42%). Doar o mică parte (22%) reacționa la cartea cu melodii. Aproximativ o treime din câini încercau să se interpună între stăpân și jucăria de pluș, iar aproximativ 25% mârâiau și se arătau agresivi față de jucărie.

Cercetătorii susțin că reacția agresivă indică faptul că, câinii percepeau jucăria ca pe un rival real în lupta pentru atenția stăpânului.

“Mulți oameni cred că gelozia este o emoție exclusiv umană, direct legată de relațiile romantice. Rezultatele studiului nostru contrazic această idee, demonstrând că și animalele pot manifesta o neliniște intensă când un rival uzurpă afecțiunea persoanei iubite,” a spus Harris.

Cum să recunoști dacă un câine este gelos?

Un câine poate deveni iritat, încercând să-ți atragă atenția. Pentru a identifica gelozia, observă următoarele semne:

1. Agresiune

De la mușcături ușoare până la agresiune deschisă față de tine sau alte obiecte percepute ca rivali.

2. Căutarea atenției

Câinele poate deveni deosebit de afectuos: să se lingă, să se frece de picioarele tale și să încerce în toate modurile să-ți capteze atenția.

3. Comportament demonstrativ

Animalul de companie, obișnuit să își facă nevoile doar în locul special amenajat, poate deodată să își facă nevoile într-un loc nepotrivit pentru a exprima nemulțumirea.

4. Trucuri în spiritul ‘Uită-te la mine!’

Câinele poate începe să demonstreze trucuri pe care l-ai învățat, neplanificat.

Dacă ai mai mulți animale de companie, încearcă să le oferi atenție egală, pentru ca niciunul să nu se simtă neglijat.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!