Cafeaua – nu este recomandata pe stomacul gol! Cum actioneaza si care sunt efectele unei cesti de cafea!

Cafeaua – nu este recomandata pe stomacul gol! Cum actioneaza si care sunt efectele unei cesti de cafea!

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 December 2019 in Sanatate

Pentru multi dintre noi, cafeaua este mai mult decat o bautura: este o parte indispensabila a ritualului nostru de trezire, un obicei frumos la care nu putem si nici nu vrem sa renuntam. Fie ca ne bucuram de linistea unei dimineti sau ca incepem ziua cu familia, prietenii sau partenerii de afaceri, o cafea aromata este intotdeauna o idee extraordinara.

Iata ce se intampla in corpul nostru in cateva ore dupa ce am consumat o ceasca de cafea. Pregatiti-va! Ce am descoperit este destul de incredibil.

In primele 10 minute

La scurt timp dupa prima inghititura, cofeina din bautura intra direct in fluxul sanguin. Acest lucru duce la o crestere a frecventei cardiace, a tensiunii arteriale si a energiei.

20 de minute

La 20 de minute dupa ce am baut cafeaua, probabil incepem sa ne simtim destul de bine – cofeina incepe sa afecteze nivelul de adenozina. Neotransmitatorul este implicat in mecanismele de inducere a somnului; cofeina se leaga de receptorii de adenozina ai creierului si ii opreste. De aceea, consumul de cafea inainte de culcare nu este o idee buna.

Un alt efect al legarii cofeinei de receptorii de adenozina este faptul ca permite eliberarea a doi neurotransmitatori – dopamina si glutamina, cu efecte tonice asupra creierului. Acesta este motivul pentru care dupa 20 de minute ne simtim plini de energie si foarte veseli.

30 de minute

A trecut jumatate de ora de cand am consumat cafeaua. In acest moment, corpul nostru a inceput sa produca adrenalina, ceea ce creste si mai mult productia de energie iar fluxul sangelui va ajunge mai repede la muschi.

Acesta este motivul pentru care sportivii au tendinta sa consume cafea inainte de antrenament. Ii ajuta sa aiba mai multa energie si sa se concentreze mai bine pe antrenamentele lor.

40 de minute

Au trecut 10 minute de cand organismul a inceput sa produca adrenalina. Acum, suntem mult mai veseli deoarece creierul devine mai sensibil la serotonina – un neurotransmitator responsabil pentru starea de spirit pe care o avem.

60 de minute

La o ora dupa ce am baut o cana de cafea, va fi o diferenta vizibila in nivelul de anxietate. Cofeina continua sa creasca nivelul de dopamina; intr-o lume atat de ocupata, nu este de mirare ca atat de multi oameni sunt dependenti de cafea.

3 ore

La aproximativ 3 ore de la consumarea canii de cafea, se va observa ca nivelul de energie tinde sa se diminueze, efectul cofeinei incepand sa scada.

Cofeina din cafea nu ne face sa fim mai energici, ci pur si simplu ne face mai putin capabili sa simtim ca suntem obositi. Intr-adevar, efectul cofeinei asupra organismului poate fi comparat cu efectul pe care il are un bici asupra unui cal de curse. Cofeina creste nivelul de adrenalina, care propulseaza organismul sa lucreze mai repede si sa fie mai concentrat. Dar, asa cum este si in cazul calului de curse, nu creeaza mai multa energie, ci induce doar o reactie.

6 ore

Desi este posibil sa nu mai simtim efectele cafelei la sase ore dupa ce am baut o cana, corpul inca nu a oprit procesarea. Potrivit studiilor, cofeina incepe sa actioneze precum un diuretic, incurajand rinichii sa produca urina si sa elimine toxinele din organism.

Pentru ca este o bautura acida, este recomandat sa nu consumam cafeaua pe stomacul gol, ci sa avem in vedere si o gustare. Cafea prezinta de asemenea efecte diuretice, de aceea o putem consuma cu o cantitate mai mare de apa, pentru a evita deshidratarea.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!