Cu totii suntem consumatori de cafea. La ibric, filtru, expresor, neagra, dulce sau cu lapte, cafeaua este licoarea care ne binedispune in fiecare dimineata si care adauga un plus de energie fiecaruia dintre noi. Stiti care sunt toate avantajele consumului de cafea?
Un alt efect „secundar” al consumului constant de cafea este prevenirea depresiei. În urma unui studiu efectuat de-a lungul a zece ani pe 51.000 de femei, cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că femeile care beau patru cești pe zi au un risc mai mic cu 20 la sută de a face depresie, datorită cofeinei conținute.
12 Beneficii ale consumului moderat de cafea.
1.Cafeaua vă îmbunătățește performanțele fizice. Beți o ceașcă de cafea neagră cu o oră înainte de antrenament și performanța dvs. se poate îmbunătăți cu 11-12%. Cofeina creste nivelul de adrenalina din sange. Adrenalina este hormonul “luptei sau a zborului” al organismului, care vă ajută să vă pregătiți pentru efort fizic.
2.Cafeaua vă poate ajuta să scădeți în greutate. Cafeaua conține magneziu și potasiu, care ajută organismul uman să utilizeze insulină, regulând nivelurile de zahăr din sânge și reducând dorința ta de a trata și gustări zaharoase.
3.Cafeaua vă ajută să ardeți grăsime. Cofeina ajută celulele adipoase să descompună grăsimea corporală și să o folosească drept combustibil pentru instruire.
4.Cafeaua vă ajută să vă concentrați și să rămâneți în alertă. Consumul moderat de cofeină, 1-3 cești pe zi, vă ajută să vă concentrați și să vă îmbunătățiți vigilența mentală.
5.Cafeaua reduce riscul de deces. Studiile au arătat că riscul general de deces al consumatorilor de cafea este de 25% mai mic decât al celor care nu beau cafea.
6.Cafeaua reduce riscul de cancer. Un studiu a arătat că cafeaua poate scădea riscul de apariție a cancerului de prostată la bărbați cu 20%, iar cancerul endometrial la femei cu 25%. Persoanele din grupul de testare băteau patru cești de cafea pe zi. Cofeina poate preveni, de asemenea, dezvoltarea carcinomului bazocelular, cel mai frecvent tip de cancer de piele
7.Cafeaua reduce riscul de accident vascular cerebral. Consumul rezonabil de cafea (2-3 cani pe zi) este asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.
8.Cafeaua reduce riscul de boala Parkinson. Studiile au arătat că consumul regulat de cafea scade riscul de boală Parkinson cu 25%. Există dovezi că cafeaua provoacă activitate în partea creierului afectată de Parkinson.
9.Cafeaua vă protejează corpul. Cafeaua conține o mulțime de antioxidanți, care lucrează ca niște războinici care luptă și protejează împotriva radicalilor liberi din corpul tău.
10.Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip II. Cofeina scade sensibilitatea la insulină și afectează toleranța la glucoză, reducând astfel riscul de diabet de tip 2.
11.Cafeaua vă protejează creierul. Nivelurile ridicate de cafeină din sângele dumneavoastră reduc riscul bolii Alzheimer. De asemenea, reduce riscul de demență.
12.Cafeaua îți luminează starea de spirit, ajută la depresie și reduce riscul de suicid. Cofeina stimulează sistemul nervos central și stimulează producția de neurotransmițători precum serotonina, dopamina și noradrenalina, care vă ridică starea de spirit. Două cești de cafea pe zi previne riscul de sinucidere cu 50%.
Secretul stă în moderație
Medicii anunță însă că secretul acestor beneficii stă în moderație. Tot ce depășește patru cești pe zi este considerat exces. Astfel, cei care exagerează se pot alege cu dureri de cap sau de stomac, dar și cu stări de neliniște și tulburări ale ritmului cardiac. În plus, abuzul de cafea crește și șansele de osteoporoză, iar cei care suferă de această boală ar face bine să stea departe de cafea. Explicația? Cafeaua determină pierdea calciului din organism. De aceea, femeile aflate la menopauză ar trebui să pună lapte în cafea.
O ceașcă de cafea determină pierderea a 3 mg de calciu.
Atenție și la siluetă! Dacă depășiți cinci cești pe zi, cafeaua îngrășă! Asta pentru că încetinește metabolismul, iar caloriile sunt arse mai greu.
Dacă punem însă în balanța atât beneficiile, cât și pericolele, cafeaua este binevenită atâta timp cât nu exagerați. Și nu uitați că între o cafea instant sau una măcinată și o cafea proaspăt râșnită din niște boabe cât mai puțin prăjite, cele mai multe avantaje le aduce a două variantă.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.