Gogoșile sunt desertul copilăriei. Desigur, gogoșile nu sunt un răsfăț sănătos, dar sunt foarte gustoase și hrănitoare. Gogoșile clasice sunt făcute din aluat cu drojdie și prăjite în tigaie. Dar astăzi îți vom oferi o rețetă mai modernă de gogoși umplute, vor fi exact ca cele pe care le cumpărați de la patiserie.
Iată ingredientele de care aveți nevoie pentru a le face:
- 500 ml lapte;
- 2 ouă;
- 125 g de unt sau margarină;
- 2 linguri zahăr (plus 1 linguriță)
- un praf de sare;
- 11 grame de drojdie uscată;
- jumătate lingură de apă caldă;
- esență de vanilie (opțional);
- făină (până când se îngroașă aluatul.
Mod de preparare:
1) Amestecă laptele cu apa și încălzește-l puțin (trebuie să fie doar călduț). Apoi se toarnă tot zahărul și drojdia în laptele cald.
2) Se amestecă totul și se pune într-un loc cald timp de 15 minute. În acest timp drojdia se va activa.
3) După ce drojdia s-a activat, adăugați ouăle și untul (la temperatura camerei sau topit) la amestec. Apoi adăugați sare și esență de vanilie (opțional). Bateți totul bine cu un tel.
4) Începeți să adăugați treptat făina cernută în prealabil și amestecați bine de fiecare dată, până când aluatul se îngroașă.
5) Când aluatul ajunge la o consistență lipicioasă, se pune pe masă și se frământă, adăugând faina. Aluatul trebuie să fie mediu – nici tare, dar nici moale.
Reglați singură cantitatea de făină – în această cantitate de ingrediente poate intra de la 400 g până la 600 g de făină, în funcție de tipul de făină.
6) Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l la loc cald timp de 1-1,5 ore. Ar trebui să se dubleze. După aceea, treceți la prepararea gogoșilor.
7) După ce a crescut, întindeți aluatul într-un strat de 1 cm grosime și tăiați cercuri de mărime medie (folosind un pahar sau o cană).
8) După ce ați format cercurile, scoateți surplusul de aluat și formați alte cercuri cu acesta. Lăsați gogoșile să se odihnească – ar trebui să își dubleze volumul. Se toarnă ulei în tigaie (suficient încât gogoșii să plutească în el fără să atingă fundul) și se prăjesc bine.
9) Prăjiți gogoșile în ulei pe ambele părți până devin aurii. Pune gogoșile prăjite pe șervețele ca să absoarbă excesul de ulei.
10) Gogoșile pot fi umplute cu gem, ciocolată sau cremă de vanilie, folosind o seringă de patiserie sau o pungă specială, așa cum arată în imaginea de mai jos.
Nu trebuie neapărat să umpleți gogoșile, le puteți consuma simple, doar cu zahăr pudră. Ideea principală este că trebuie consumate calde.
Poftă bună!
Care este topping-ul tău preferat pentru gogoși? Încearcă să faci gogoșile după această rețetă și spune-ne ce părere ai!