Bunica mea mi-a spus de ce toată lumea mânca untură – și aproape că nu s-a îmbolnăvit niciodată

Bunica mea mi-a spus de ce toată lumea mânca untură – și aproape că nu s-a îmbolnăvit niciodată

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 January 2021 in CuriozitățiRemedii NaturisteSanatateSfaturiViata

Grăsimea se numește untură. Este baza multor mâncăruri tradiționale românești, ucrainene, poloneze, germane și alte. Puteți prăji și legume, carne, semifabricate, produse din făină și multe altele bazate pe untură.

În zilele noastre, puteți cumpăra întotdeauna untură făcută în fabrică, dar cunoscătorii spun că nu este la fel ca cea de casă.

Din păcate, nutriționiștii și vegetarienii sunt puternic împotriva acestor alimente. Au găsit suficiente dovezi ca să se îndoiască de beneficiile unturii și să nu o recomande deloc.

Cu toate acestea, mulți oameni au nevoie de ea pentru a-și menține sănătatea și a-și recâștiga forța după o muncă fizică și mentală grea. Nu e de mirare că în vremurile străvechi toată lumea mânca untură și aproape că nu se îmbolnăvea!

Care sunt beneficiile unturii?

Untura de porc conține mulți nutrienți:

Vitamina B4 sau colina afectează metabolismul proteinelor și grăsimilor din organism, previne scleroza și îmbunătățește funcția inimii, promovează regenerarea ficatului în alcoolism și hepatită.

Vitamina E întărește pereții capilarelor și a vaselor de sânge, previne formarea cheagurilor de sânge, îmbunătățește coagularea sângelui și favorizează regenerarea țesuturilor.

Vitamina D este implicată în metabolism, reglează absorbția de calciu și fosfor din organism, încetinește creșterea celulelor canceroase, activează creșterea și formarea țesutului osos.

Seleniul protejează țesuturile ochiului de radicalii liberi, este implicat în creșterea celulelor.

Zincul îmbunătățește aportul de oxigen către retină, îmbunătățește structura nervului optic.

Untura de porc conține și colesterol , atât benefic, cât și dăunător. Primul este necesar pentru sinteza diferiților hormoni, face parte din membranele celulare, este implicat și în producția de serotonină. Dacă aveți adesea o stare de depresie, asigurați-vă că mâncați până la 50 g de untură sau 20 g de untură dimineața.

Când este benefică untura?

Potrivit oamenilor de știință, untura și alte produse bogate în acizi grași sunt indispensabile:

  • la activități fizice puternice;
  • la epuizarea generală a unui organism;
  • iarna;
  • la îndepărtarea calculilor din ficat sau vezică (după consultarea prealabilă cu un medic).

Ce se mai poate face cu untura?

Untura este folosită nu numai în alimente, ci și ca medicament și chiar ca produs cosmetic.

Chiar și în zilele bunicilor noștri, untura era folosită pentru a lubrifia articulațiile dureroase, pentru a trata eczemele umede, răcelile și alte boli.

La chelie, zonele cu probleme ale pielii sunt lubrifiate cu untură, apoi spălate cu apă caldă. Procedura se repetă de mai multe ori.

Atunci când durerile articulare devin intense, seara se masează cu untură, apoi se acoperă cu hârtie cerată, învelite cu pătura și lăsate până dimineața. Dacă se adaugă miere în untură, efectul terapeutic va fi mai puternic.

În cosmetologie, untura este folosită pentru curățarea feței, eliminarea proceselor inflamatorii, întărirea părului:

Vitamina D încetinește îmbătrânirea pielii, elimină peelingul și uscăciunea, conferă moliciune și sensibilitate.

Vitamina B4 îmbunătățește regenerarea celulară, face pielea elastică.

Vitamina E netezește pielea.

Seleniul previne acneea.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!