Bolile care sunt doar în capul nostru

Bolile care sunt doar în capul nostru

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 February 2021 in PersonalitatePsihologieSanatateSpiritualitate

Chiar dacă o persoană dezvoltă simptome reale ale unei boli, boala în sine poate fi imaginară. În unele cazuri, afecțiunile noastre sunt mai mult psihologice decât fiziologice.

Luați în considerare 4 fenomene, cauzele cărora bolile sunt doar în psihicul uman.

1. Efectul placebo

Efectul placebo este un fenomen de îmbunătățire a sănătății omului datorită faptului că acesta crede în eficacitatea oricăror metode de tratament (pastile, proceduri, exerciții). În acest caz, placebo (sau medicament) poate fi o bomboană sau niște vitamine. Rezultatul tratamentului depinde de gradul de încredere în eficacitatea medicamentului.

Cercetătorul de la Harvard, Ted Kaptchuk, analizează de mult timp tratamentele cu placebo fără a înșela pacienții, ceea ce reprezintă o problemă majoră în astfel de tratamente. În 2010, el a descoperit că pacienții cărora li s-a dat „bomboane” (și care știau despre asta) aveau același grad de recuperare la fel ca pacienții care luau medicamente reale. Acest lucru a dovedit că tratamentul cu placebo funcționează chiar și atunci când pacientul știe că este „înșelat”.

În anii 70, oamenii de știință au descoperit că, după administrarea unui „medicament” placebo, are loc o reacție chimică în creier, similară cu cea care apare după administrarea medicamentelor.

2. Efect Nocebo

Acest efect este exact opusul efectului placebo. Dicționarul Merriam-Webster oferă următoarea definiție acestui termen: „o substanță inofensivă care, atunci când este luată, provoacă un efect negativ datorită așteptărilor negative sau a stării psihologice a pacientului”.

Iată un exemplu care ilustrează perfect acest fenomen. După atacul cu gaz sarin din 1995 asupra metroului Tokyo, spitalele au fost pline de pacienții care prezentau simptome de otrăvire cu gaze – greață și amețeli, după ce informațiile despre atac au fost răspândite în mod constant în mass-media. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a fost de fapt expus gazului sarin.

3. Vindecarea cu ajutorul gândirii pozitive

După ce neurologul Joe Dispenza a fost lovit de o mașină și a ajuns într-un scaun cu rotile, i s-a oferit o intervenție chirurgicală a coloanei vertebrale, astfel încât bărbatul să poată merge din nou, totuși, în timp ce suferea de dureri monstruoase. Dispenza a refuzat hotărât operațiunea și, după trei luni, s-a ridicat în picioare și s-a simțit grozav. Medicul susține că a reușit să se vindece singur cu ajutorul puterii auto-hipnozei.

Și totul pentru că Joe Dispenza a practicat meto-medicina – o tehnică care îi ajută pe oameni să găsească rădăcinile psihologice ale afecțiunilor lor și să le elimine. Iată câteva exemple din practica medicală a lui Joe care demonstrează eficiența acestui medicament alternativ:

Unul dintre pacienții săi avea lupus eritematos sistemic, care este o boală autoimună care determină corpul să se atace singur. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar își percepe propriile celule ca fiind străine și începe să lupte împotriva lor.

După diagnosticare aprofundată și psihanaliză, medicul a ajuns la concluzia că totul era despre modul de gândire al pacientului. Pur și simplu s-a subestimat, a crezut că nu era demn de dragoste și un sentiment profund de ură de sine a prins rădăcini în capul lui. Toți acești factori i-au distrus sistematic corpul și au dat naștere bolii.

După ce pacientul și-a dat seama de cauza psihologică a bolii sale, acesta și-a revenit complet.

4. Bolile psihosomatice

Bolile psihosomatice sau psihofiziologice sunt doar pe jumătate de origine fiziologică. Acestea sunt diagnosticate la pacienții care prezintă diferite simptome reale ale unei anumite boli, care decurg dintr-o natură psihologică sau emoțională. Isteria a devenit prima tulburare psihosomatică oficială și a fost descrisă încă din secolul al XIX-lea.

„Tulburări somatoforme” este un nume mai modern pentru aceste grupuri de afecțiuni dureroase. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște bolile psihosomatice și observă că manifestarea lor diferă în unele țări ale lumii și depinde de normele culturale adoptate acolo.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!