Bogăția ca mentalitate: 7 sfaturi de la cel mai bogat om din istorie

Bogăția ca mentalitate: 7 sfaturi de la cel mai bogat om din istorie

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Jakob Fugger este un bancher german care a finanțat regi, călători, episcopi și papi și, în acest proces, a devenit cel mai bogat om al timpului său. Nepot de țăran, el l-a convins pe Leon al X-lea să legalizeze împrumutul comercial.

Unul dintre mecanismele sale de a înmulți venitul i-a dat lui Martin Luther un motiv pentru a scrie cele 95 de teze și a începe Reforma.

Fugger a jucat un rol decisiv în alegerea Sfântului Împărat Roman în 1519 și banii săi au fost cei care l-au ridicat pe Carol al V-lea, regele Spaniei, la vârful unui imperiu comparabil cu cel al lui Napoleon.

La momentul morții sale în 1525, averea lui Fugger în moneda actuală era de aproximativ 400 de miliarde de dolari, sau 2% din PIB-ul Europei la acea vreme.

În istorie mai este cunoscut un bărbat care era aproape la fel de bogat – John D. Rockefeller – dar averea lui reprezenta o minoritate pe lângă economia din SUA.

Iată câteva dintre sfaturile lui Jakob Fugger:

1. Investește atunci când alții se tem.

Fugger a făcut două investiții mari care i-au înmulțit averea.

Prima dată, Fugger i-a împrumutat arhiducelui Sigismund al Tirolului o sumă mare de bani în timpul conflictului cu Veneția. Alți bancheri au refuzat să-l finanțeze pe duce, dar Fugger i-a oferit tot ce avea. Atunci când ducele a rezolvat cu succes problemele cu Veneția, pentru a-și arăta mulțumirea față de sprijinului lui Fugger, i-a dat o concesiune pentru cea mai mare mină de argint de pe Pământ.

A doua oară, Fugger a investit în minele de cupru maghiare, în timp ce alții se temeau de o invazie turcească. Drept urmare, Fugger a reușit să preia producția de cupru în același mod ca exploatarea argintului. Chiar dacă turcii au reușit până la urmă să invadeze Ungaria, asta s-a întâmplat deja după moartea lui Fugger.

2. Fii de neînlocuit.

Ideea că unele afaceri sunt prea mari pentru a eșua nu este nouă. Fugger a înțeles asta perfect și a folosit această idee pentru a se proteja de arbitrariul monarhilor, care teoretic puteau refuza să plătească datoriile.

Însă Fugger avea ceva fără de care clienții săi nu se puteau lipsi: capacitatea de a extrage instantaneu sume uriașe de bani. Chiar dacă nu le-a plăcut de Fugger însuși și nici de condițiile lui, ei nu aveau altă alternativă.

3. Fii mereu informat.

Fugger a înțeles valoarea unei informații bune. El a creat primul serviciu de știri din lume și l-a folosit pentru a afla despre evenimentele legate de mișcările pieței înaintea altora.

Împăratul Maximilian (bunicul lui Carol al V-lea) i-a spus odată unui bancher că Henric al VII-lea i-a trimis niște aur drept garanție pentru un împrumut pentru a lupta împotriva francezilor. Fugger a refuzat acordul: un spion din Anglia l-a informat că navele regelui nici măcar nu au părăsit portul.

4. Fă-te prieten cu numerele.

Contabilitatea în partidă dublă a fost inventată de italieni, dar Fugger a fost unul dintre primii care a folosit-o la nord de Alpi. El a avansat serios știința contabilității prin crearea bilanțurilor consolidate pentru numeroasele sale întreprinderi.

În plus, el a fost primul care a folosit auditori pentru a verifica activitățile filialelor sale. În cărțile sale de contabilitate, puteți găsi note în marjele făcute de însuși Fugger: el a fost mereu foarte atent la ce bani vin și pleacă.

5. Educația e foarte importantă

Fugger a studiat câțiva ani la Veneția, capitala de afaceri a timpului său. A dobândit cunoștințe, experiență și conexiuni care l-au ajutat toată viața.

6. Păstrează-ți calmul în situații dificile.

Episcopul austriac a fost unul dintre cei mai mari contribuitori la banca lui Fugger. Când episcopul a murit în 1509, papa a cerut ca Fugger să plătească imediat banii bisericii. Dar banii au fost investiți în proiecte miniere și Fugger nu avea lichiditatea necesară pentru a-i da înapoi pe moment.

O respingere a cererii de restituire a banilor – sau chiar zvonul unei respingeri – ar fi semnificat sfârșitul imperiului său bancar. Așa că, în loc să încerce să reducă cheltuielile, Fugger a început să cheltuiască banii ca niciodată – pentru ca nimeni să nu creadă că ar putea avea probleme financiare. Acest lucru i-a dat timp să negocieze cu calm un mod de a se salva.

7. Fă acte de caritate

Fugger este cunoscut drept fondatorul cartierului Fuggerai, primul proiect de locuințe la prețuri accesibile din lume. El credea că fiecare muncitor merită un acoperiș deasupra capului.

El lua doar aproximativ un sfert din suma care se cerea atunci în zonă pentru închirierea locuințelor. Fuggerai își servește și astăzi scopul principal și este, de asemenea, cel mai mare centru turistic din orașul său natal, Augsburg.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!