Boala de rinichi: 10 simptome de care trebuie să fii atent

Boala de rinichi: 10 simptome de care trebuie să fii atent

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 November 2022 in SanatateSfaturi

Rolul rinichilor în organism este extrem de important. Aceștia reglează producția de celule roșii din sânge, sunt implicați în eliminarea toxinelor și a deșeurilor, eliberează hormoni, afectează tensiunea arterială și ajută la producerea de vitamina D.

De asemenea, rinichii îndeplinesc un alt scop principal – reglează echilibrul de apă și mineralele din sânge. Având în vedere marea importanță a acestui organ, este important să se monitorizeze starea lui de sănătate pentru a preveni eventualele probleme în timp util.

Cauzele apariției bolilor de rinichi

De-a lungul anilor, funcția rinichilor se poate deteriora, iar următoarele circumstanțe cresc acest risc:

  • fumatul;
  • ereditatea;
  • diabetul;
  • obezitatea;
  • presiunea ridicată.

În faza inițială, boala este greu de recunoscut, deoarece semnele sale sunt puțin vizibile și seamănă cu simptomele altor boli. Dar detectarea târzie a problemelor aduce numai consecințe negative.

Semne care arată că rinichii sunt bolnavi:

1. Edem.

Deoarece rinichii sunt responsabili pentru eliminarea excesului de lichid și a altor deșeuri din organism, eșecul acestei funcții duce la acumularea lor în organism.

Cele mai umflate zone sunt brațele, picioarele (în special glezna), fața (inclusiv sub ochi). Puteți verifica o problemă prin simpla apăsare pe piele cu degetul. Dacă își pierde culoarea normală, devenind palidă pentru un timp, atunci rinichii ar putea să nu funcționeze corespunzător.

2. Amețeli.

O consecință a bolii de rinichi poate fi anemia, afecțiune în urma căreia simți că se învârte imaginea, că îți pierzi echilibrul și în cele din urmă poți avea senzații de leșin.

3. Dureri de spate.

Localizarea durerii este în partea inferioară a spatelui sau a abdomenului inferior. Dacă te dor articulațiile, atunci o scădere a mobilității și o criză sunt tipice pentru boala de rinichi. Durerea în zona inghinală și în partea inferioară a spatelui este adesea un semn de pietre la rinichi sau la uretră.

4. Gustul de metal în gură.

Pe lângă gustul metalic, poate fi prezent și mirosul de amoniac în gură. Acesta este rezultatul unei creșteri a cantității de uree din sânge, din cauza funcției deficitare a rinichilor.

5. Îți este frig fără motiv.

Prezența frisoanelor, indiferent dacă persoana se afla într-o cameră caldă, poate indica anemie, iar aceasta este adesea cauzată de o boală de rinichi.

6. Dificultate la urinare.

Crampele și durerea, senzația de arsură sau presiunea în abdomenul inferior, urinarea frecventă și modificările culorii urinei pot indica probleme la rinichi.

7. Oboseală cronică și slăbiciune.

Astfel de senzații pot apărea chiar și în absența unui efort fizic mare, deoarece rinichii nu mai sintetizează hormonul responsabil cu producerea de globule roșii.

8. Erupții cutanate și mâncărime.

Specialiștii spun că atunci când toxinele se acumulează în rinichi, acest lucru afectează starea pielii noastre.

9. Vărsături și greață.

Pe lângă aceste semne, poate apărea și lipsa poftei de mâncare. Aceste simptome indică o funcționare defectuoasă a rinichilor de filtrare a substanțelor nocive din sânge, iar ca urmare un exces de azot ureic se acumulează în sânge.

10. Probleme și dificultăți de respirație.

Lichidul pe care rinichii nu sunt capabili să îl elimine în timp util se acumulează, inclusiv în plămâni, împiedicând respirația normală.

Dacă ați observat oricare dintre aceste semne, trebuie să vă monitorizați cu atenție sănătatea rinichilor și chiar mai mult, să contactați un specialist cât mai curând posibil. Analizele și examinările din zilele noastre permit identificarea rapidă a bolilor renale și ajută la luarea cât mai rapidă de măsuri pentru tratarea acestora.

Articolul este scris în mod informativ și nu are ca scop diagnosticarea bolii, consultați întotdeauna un medic dacă observați oricare dintre aceste simptome, întrucât doar acesta va putea pune un diagnostic pe baza rezultatelor analizelor.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!