Beneficiile și contraindicațiile muștarului pentru sănătate – cine trebuie să evite consumul său

Beneficiile și contraindicațiile muștarului pentru sănătate – cine trebuie să evite consumul său

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Muștarul accelerează metabolismul, dar poate provoca sângerări gastrice: acest condiment trebuie utilizat în cantități limitate.

Muștarul este o legumă din familia cruciferelor, care este răspândită în latitudinile temperate din Europa, India și China . Semințele sale sunt consumate întregi sau măcinate.

Muștarul conține calciu, mangan, cupru, fier, seleniu, zinc, fitohormoni, zeaxantină, luteină, caroten, vitamine A, B3, C, E, K, steroli vegetali (campesterol, sitosterol, avenasterol, brassicasterol, stigmasterol), stigmasterol și palmitic acid.

Datorită conținutului de seleniu, muștarul are efect antiinflamator, este recomandat pacienților cu astm și artrită.

100 de grame de muștar are 508 calorii. Dar, în același timp, semințele de muștar accelerează metabolismul și favorizează pierderea în greutate. Pentru a slăbi, puteți adăuga în dietă aproximativ cinci lingurițe de semințe de muștar zilnic. Acționează ca un laxativ și elimină colesterolul rău.

Consumul excesiv de muștar duce la iritarea stomacului și chiar la sângerări. De asemenea, consumul necontrolat de muștar poate provoca mutații genetice în celule.

Muștarul are un gust deosebit și este un condiment indispensabil pentru iubitorii de mâncăruri picante. Pe lângă aromele picante, muștarul aduce beneficiile reale pentru corpul uman.

Valoarea nutritivă a muștarului

O gamă atât de largă de efecte benefice se datorează compoziției chimice bogate a produsului. Este demn de remarcat faptul că muștarul de masă este sărac în calorii (139 kcal la 100 g) și conține o mulțime de proteine ​​și fibre.

100 g de muștar conține:

  • Proteine ​​10 g.
  • Carbohidrați 13,5 g.

Dintre vitaminele conținute de muștar, vitaminele PP și E, au un efect pozitiv asupra metabolismului.

De asemenea, conține vitaminele B, D, A, proteine, enzime, ulei esențial, oligoelemente – zinc, potasiu, calciu, sodiu, fier și fibre dietetice.

Decocțiile de semințe și frunze de muștar sunt folosite în viața de zi cu zi: sunt pulverizate cu plante pentru a distruge afidele și omizile. Nu este recomandat să consumați un decoct din frunzele de muștar, dar puteți tăia în siguranță frunzele în salate, le puteți adăuga la carne și le puteți folosi pentru conservare împreună cu semințe .

Beneficiile semințelor de muștar

Printre proprietățile vindecătoare ale boabelor de plante se numără efectul antiseptic și antibacterian, precum și un conținut ridicat de vitamine și substanțe nutritive. Utilizarea semințelor de muștar este recomandată persoanelor cu hipertensiune arterială și migrene frecvente, magneziul și potasiul reduc inflamația și atacurile acute de reumatism, artrită, osteoartrită și crize de astm.

Semințele de muștar ajută și în lupta împotriva flatulenței, a bolilor hepatice, a tractului biliar, a vaselor de sânge, în absența poftei de mâncare și a constipației.

Semințele sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă la gătit pentru prepararea mâncărurilor aromate de carne, pește și legume, la conservarea legumelor și a ciupercilor și chiar la fabricarea produselor de panificație. Cu toate acestea, nu este bine să consumați zilnic cantități mari de semințe de muștar (nu mai mult de 5 lingurițe) pentru a evita arsurile la nivelul esofagului.

Muștarul sub orice formă întărește articulațiile, oasele, crește imunitatea, crește probabilitatea unei concepții de succes a unui copil și îmbunătățește starea pielii.

Muștar pentru slăbit

Nu există nicio îndoială cu privire la beneficiile muștarului francez și ale cerealelor integrale ale acestuia pentru pierderea în greutate, deoarece produsul accelerează procesele metabolice și arderea caloriilor până la 25% dacă mențineți un consum zilnic de 3 lingurițe. În plus, acest produs este foarte popular în uz extern – este adăugat la scruburi, împachetări și băi.

Efectele negative și contraindicațiile muștarului

Muștarul este contraindicat în probleme cu:

  • Creșterea acidității gastrice.
  • Tuberculoza pulmonara.
  • Patologii ale rinichilor (în special în nefrită și pielonefrită).
  • Gastrită, enterocolită, ulcere.
  • Varice (atunci când sunt utilizate extern).
  • Alergii la mâncare.
  • Intoleranță individuală.
  • Copii (până la 3 ani).

Nu se recomandă utilizarea muștarului pentru cei care suferă de probleme cu rinichii, vezica biliară sau probleme cardiace, precum și pentru femeile însărcinate și care alăptează. În orice caz, trebuie să aveți grijă cu această plantă și condimentarea din semințe, deoarece utilizarea excesivă a acestora duce la probleme.

În plus, nu trebuie să mâncați condimentul pe timp de noapte, deoarece gustul său ascuțit irită receptorii, și drept urmare pot apărea probleme cu adormirea.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!