Beneficiile postului intermitent – merită să ținem acest tip de post?

Beneficiile postului intermitent – merită să ținem acest tip de post?

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 November 2022 in CuriozitățiSanatateSfaturi

Fie din cauza lipsei poftei de mâncare, a credinței sau a stilului de viață, postul a fost încă din cele mai vechi timpuri în obiceiul oamenilor. Dar este recomandat? Postul înseamnă abținerea de la mâncare sau băutură pentru o anumită perioadă de timp.

Introducere în postul intermitent: Acesta are ca scop limitarea consumului de alimente în diferite perioade pentru a aduce beneficii organismului, a îmbunătăți sănătatea și, bineînțeles, a slăbi.

Tipuri de post intermitent

Această dietă și strategie alimentară constă în alternarea postului cu mâncarea. Postul intermitent include diferite tipuri . Cele mai cunoscute sunt 8/16, 24 sau 48 și 12/12. Le explicăm mai jos:

Postul intermitent 8/16

Postul intermitent, cunoscut sub numele de 8/16, constă în alternarea perioadelor de post de 16 ore cu perioade în care se poate mânca de 8 ore. Să luăm un exemplu practic: dacă prima noastră masă este servită la ora 13:00, putem mânca mâncare în următoarele 8 ore, adică până la ora 21:00, iar apoi continuăm să ținem post următoarele 16 ore.

Postul intermitent 24 sau 48 de ore

Aceste două tipuri de post intermitent sunt ceva mai complicate. Reprezintă eliminarea mâncării pentru o zi sau două pe săptămână. Nu vă temeți, corpurile noastre sunt perfect adaptate pentru a putea trece prin aceste perioade lungi fără a mânca fără a avea probleme de sănătate.

Postul intermitent 12/12 rapid

Este bine cunoscut și acest tip de post, deși este mai puțin practicat. Constă în a lua două mese pe zi – micul dejun și cină. Între ele trebuie să treacă 12 ore de post. De exemplu, dacă luăm micul dejun la ora 8 dimineața, cina trebuie să fie la ora 8 seara.

Care sunt beneficiile postului intermitent?

Deși mulți oameni postesc din motive religioase sau alte obiceiuri, trebuie să știți că postul intermitent este foarte benefic pentru organism și poate ajuta la îmbunătățirea sănătății noastre.

Iată principalele beneficii ale postului intermitent:

  1. Întârzie îmbătrânirea deoarece combate stresul oxidativ de care suferă celulele noastre, prin urmare ajută la reducerea mortalității și ne oferă o viață mai lungă.
  2. Ajută la reducerea tensiunii arteriale, precum și a inflamației și a indicatorilor acesteia.
  3. Îmbunătățește profilul lipidic, adică îmbunătățește nivelul de colesterol prin scăderea trigliceridelor.
  4. Limitează sau încetinește creșterea celulelor ca n cer oase, ceea ce înseamnă că poate ajuta la prevenirea ca n cerului.
  5. Îmbunătățește consumul glucozei din corpul nostru, precum și sensibilitatea acesteia la insulină. Postul scade nivelul zahărului din sânge , ceea ce îmbunătățește răspunsul la insulină din corpul nostru, astfel încât riscul de diabet sau alte boli cardiovasculare este redus semnificativ.
  6. Ne protejează de bolile neurodegenerative, deoarece postul are un efect pozitiv asupra plasticității și flexibilității neuronilor.
  7. Ne ajută să slăbim și, în același timp, să ne păstrăm mușchii. Acest lucru se datorează faptului că, crește masa corporală slabă din compoziția corpului nostru.
  8. Autocontrol. Ajută la un mai bun control și rezistență la pofte.

Post intermitent pentru pierderea în greutate

Unul dintre avantajele postului intermitent este puterea sa de a ne ajuta sa slabim eficient. Nu uitați că postul intermitent este încă o strategie alimentară în care se determină scopul principal al arderii grăsimilor.

Postul este o tehnică bună de slăbit, mai ales pentru cei care vor să consume un număr redus de calorii, deoarece vă permite să le grupați într-una sau două mese. Rezultatul este că suntem rapid sătui și foamea dispare.

Dacă scopul tău este să câștigi masă musculară, postul intermitent este eficient, tinand cont de tipul de metabolism al fiecărui om. Luați în considerare că, dacă metabolismul este lent, creșterea aportului de calorii la fiecare masă și postul intermitent vă poate rezolva problema creșterii sistematice în greutate. Postul intermitent poate fi o soluție ideală atunci când țineți cont de numărul de calorii consumate, de macronutrienți și de orele de post.

Post intermitent pentru prima dată

Deși nu există un protocol stabilit pentru postul intermitent, iată câteva recomandări pe care le puteți urma dacă sunteți nou în postul intermitent.

În primul rând, trebuie să știi că, dacă ești una dintre acele persoane care mănâncă multe gustări în timpul zilei, nu poți începe cu un post strict, pentru că poți obține efectul opus: crește anxietatea și schimbă nivelul hormonilor. Țineți cont că, trebuie să vă construiți obiceiurile puțin câte puțin.

Mănânci câte 5 mese pe zi? Atunci ar trebui să începi prin a le reduce la 3: micul dejun, prânzul și cina. Odată ce corpul tău se adaptează la doar trei mese pe zi, poți începe să reducă numărul de calorii pe care le consumi la micul dejun până când corpul tău se poate lipsi de acesta. După ce ați ajuns la acest pas, veți fi gata să începeți postul intermitent 8/16.

Deși postul intermitent 8/16 este cel mai recomandat, dacă ești puternic și corpul tău s-a obișnuit deja cu acest tip de post, poți încerca postul de 24 de ore, o zi pe săptămână, deoarece va fi mult mai ușor în această etapă.

Nu uitați că pentru mulți, postul intermitent este un mod de viață, un mod de a mânca, fără a suferi niciun risc pentru sănătate. Cu toate acestea, vă recomandăm întotdeauna să vă consultați cu un medic sau un nutriționist despre contraindicațiile personale pentru implementarea acestuia.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!