Beneficiile păstârnacului, o legumă folosită de gospodine la ciorbe și supe!

Beneficiile păstârnacului, o legumă folosită de gospodine la ciorbe și supe!

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 April 2023 in Sanatate

Are gust dulceag, este aromat şi folosit de obicei la ciorbe. Ţi se pare familiar? Ei bine, da, este vorba despre rădăcina de păstârnac. Această legumă, pe lângă gustul său deosebit, are o mulţime de beneficii pentru cei care o consumă regulat, aşa că ar trebui introdusă în meniul zilnic. Nu te-am convins încă? Descoperă, în continuare, care sunt argumentele pro care susţin afirmaţia!

Rădăcina de păstârnac – caracteristici, conţinut caloric şi nutrienţi

Păstârnacul (Pastinaca sativa) pe care îl consumi este, de fapt, o rădăcină a unei plante bienale. Ea este fusiformă, are o culoare alb-gălbuie şi este suculentă. Frunzele, care se găsesc la suprafaţa pământului, au un aspect lucios pe faţă, sunt acoperite cu perişori pe dos şi sunt de dimensiuni considerabile.

Această rădăcină-minune conţine o mulţime de substanţe benefice pentru organismul uman: vitamina A, complexul de B-uri, vitamina C, vitamina K, fosfor, calciu, potasiu. De asemenea, dacă vei adăuga păstârnac în mâncare sau dacă îl vei consuma sub formă de salată, vei beneficia de o cantitate considerabilă de fibre.

În ceea ce priveşte caloriile pe care le conţine această legumă, trebuie să ştii că 100 de grame de păstârnac au numai 50 de calorii. Aşadar, dacă te temi că te vei îngrăşa din cauza lui, este momentul să treci peste această preconcepţie.

Beneficiile consumului de păstârnac

Suferi de hipertensiune sau ai căderi de calciu şi te temi că, odată cu instalarea menopauzei, vei fi afectată de osteoporoză? Rădăcina de păstârnac este soluţia pentru aceste probleme! Potasiul conţinut de ea îţi va regla tensiunea, în timp ce calciul te va feri de afecţiunile oaselor.

Un alt motiv pentru care ar trebui să consumi păstârnac este reprezentat de conţinutul de vitamina K pe care acesta îl are. Ea joacă un rol important în regenerarea celulelor din organism.

Vitaminele C şi B9 te feresc de anemie. În plus, cea de-a doua este deosebit de importantă pentru femeile însărcinate, având o funcţie decisivă în dezvoltarea normală a fătului.

Nu in ultimul rand, faptul ca este diuretic reprezinta un aspect pe care ar trebui sa il iei in considerare cand te gandesti la menținerea siluetei. Consumata regulat, radacina de pastarnac te poate scăpa de toxine, de celulita si chiar si de kilogramele in plus.

Fii atent la alergia pe care ți-o pot provoca frunzele de păstârnac!

Deși rădăcina plantei Pastinaca sativa are o mulțime de beneficii pentru organism, nu putem spune același lucru și despre frunzele ei. Acestea îți pot provoca o alergie severă în momentul în care intră în contact cu pielea. Reacția, cunoscută sub denumirea de fitofotodermatită, se manifestă prin apariția unor vezicule, care, sub acțiunea razelor UV, se pot răspândi pe toată suprafața epidermei care a intrat în contact cu planta. Aceste vezicule sunt însoțite de prurit sau chiar de durere și odată ce trec, lasă urme de culoare mai închisă, care dispar în totalitate după câteva luni.

Dacă ți se întâmplă și ție să te confrunți cu o fitofotodermatită, trebuie să consulți un medic specialist, pentru ca el să îți prescrie tratamentul potrivit. De cele mai multe ori, sunt recomandate unguente cu un anumit procentaj de corticosteroizi. Pe perioada tratamentului, este bine să eviți consumul de sare, pentru că substanțele din unguent sunt absorbite în organism prin piele și pot provoca apariția unor edeme, din cauza retenției de apă.

Beneficiile rădăcinii de păstârnac sunt numeroase, așa că data viitoare când te duci la cumpărături, pune această legumă pe primul loc în lista ta.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!