Beneficiile morcovilor: pentru sănătatea ochilor, imunitate și multe altele

Beneficiile morcovilor: pentru sănătatea ochilor, imunitate și multe altele

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2020 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiViata

Morcovii sunt una dintre legumele cele mai ușor de preparat. Copiii și adulții se bucură de gustul dulce și aroma colorată. Dar este și plin de antioxidanți, care contribuie la buna funcționare a organismului: imunitate, repararea țesuturilor etc. Ce beneficii au morcovii pentru sănătatea organismului?

Iată principalele 5 beneficii.

1. Conține substanțe nutritive benefice

Morcovii sunt extrem de hrănitori. O porție de 100 g de morcovi conține:

  • Calorii: 41 kcal
  • Grăsime: 0,24 g
  • Carbohidrați: 9,58 g
  • Fibră: 2,8 g
  • Calciu: 33 mg
  • Magneziu: 12 mg
  • Fosfor: 35 mg
  • Potasiu: 320 mg
  • Sodiu: 69 mg
  • Vitamina C: 5,9 mg

2. Protejează vederea

Morcovii sunt o sursă excelentă de beta-caroten. Odată consumat, organismul transformă betacarotenul în vitamina A, o vitamină liposolubilă care protejează ochii de degenerescența maculară. Persoanele cu deficiență de vitamina A sunt mai predispuse în a experimenta grade diferite de tulburări de vedere.

3. Crește imunitatea

Morcovii au proprietăți antiseptice și antibacteriene care ajută la răspunsurile imune la infecții și boli. Vitamina A funcționează împreună cu vitamina C, un alt antioxidant puternic, pentru a crește imunitatea și a preveni deteriorarea celulelor. Vitamina C crește producția de celule albe din sânge care luptă cu agenții patogeni.

4. Sprijină sistemul cardiovascular

Consumul regulat de morcovi reduce semnificativ riscul bolilor cardiovasculare. Morcovii conțin un antioxidant cunoscut sub numele de luteolină, care previne inflamația arterelor cauzată de depunerea de colesterol.

5. Îmbunătățește digestia

Morcovii au un conținut ridicat de fibre, care pot ajuta mișcările intestinale regulate, reducând astfel riscul de indigestie, balonare și constipație. Fibrele dietetice inhibă absorbția excesului de colesterol și glucoză.

Morcovii sunt considerați una dintre cele mai bune surse de beta-caroten, pe care corpul uman îl poate transforma în vitamina A. Cu toate acestea, pentru a obține toate beneficiile acestei legume rădăcinoase, aveți nevoie de o enzimă activă responsabilă de producerea vitaminei – BCO1.

Noul studiu, publicat în Journal of Nutrition, a analizat probe de sânge și ADN de la peste 750 de tineri sănătoși sub 25 de ani. Oamenii de știință au găsit o corelație în care nivelul colesterolului rău s-a schimbat în funcție de activitatea BCO1.

”Oamenii care au avut varianta genetica responsabila pentru activitatea crescuta a enzimei BCO1 au avut niveluri mai scăzute de colesterol din sânge. Aceasta a fost prima noastră observație “, notează autorii studiului.

Este esențială înțelegerea legăturii dintre enzima BCO1 și colesterol. De obicei, nivelurile ridicate de beta-caroten din sânge sunt asociate cu beneficii pentru sănătate. Dar ar putea fi, de asemenea, un semn al unei enzime BCO1 mai puțin active, care are efectul opus.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!