Beneficiile minunate ale hreanului pentru sănătate

Beneficiile minunate ale hreanului pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Wikipedia descrie hreanul ca o plantă perenă, cu o tulpină verticală, frunze de culoare verde închis și o rădăcină cărnoasă. Are numeroase proprietăți benefice și medicinale. Mai des, rădăcina de hrean care este folosită pentru gătit sau în scopuri medicale. Are un miros specific și un gust ușor acid. Proprietățile medicinale ale plantei au fost utilizate pe scară largă de către grecii antici și egipteni.

Valoarea nutritivă și proprietățile medicinale nu se regăsesc doar în rădăcina plantei, ci și în frunze. Acestea conțin o cantitate mare de fibre, fitoncide și uleiuri esențiale. Planta are o compoziție bogată în vitamine:

Vitamina C (acid ascorbic) este un antioxidant puternic care neutralizează radicalii liberi, distruge virușii și bacteriile dăunătoare, încetinește îmbătrânirea, întărește sistemul imunitar. În rădăcină rădăcina de hrean se regăsește Vitamina C de 5 ori mai mult decât în ​​lămâie.

Vitamina E este implicată în multe procese – regenerarea țesuturilor, transportul nutrienților către celule, previne formarea cheagurilor de sânge.

Tiamina (Vitamina B1) îmbunătățește funcția creierului, starea de spirit, apetitul și circulația sângelui.

Riboflavina (Vitamina B2) este implicată în procesele metabolice, sinteza globulelor roșii, îmbunătățește vederea. Este necesară pentru funcționarea normală a sistemului reproducător.

Niacina și piridoxina (Vitamina B3 și Vitamina B6) sunt implicate în oxigenarea celulară, stimulează creierul. Vitamina B3 dilată vasele de sânge, îmbunătățește microcirculația sângelui.

Acidul folic (Vitamina B9) este necesar pentru formarea proteinelor, stimularea sistemului nervos.

Fitoncidele distrug microorganismele patogene, iar uleiul de muștar alil, care are și proprietăți bactericide, dă un gust și un miros specific hreanului. De asemenea, în compoziția rădăcinii regăsim acizi organici, fibre, carbohidrați, proteine ​​și aproape că nu există grăsimi.

Planta conține micro și macro minerale, fosforul și sodiul ocupând pozițiile de frunte. Alte oligoelemente sunt în cantități mai mici. Conținutul de calorii din 100 g de produs este de doar 59 kcal.

Proprietăți utile ale hreanului pentru corpul uman:

  • frunzele și rădăcina conțin lizozim, benefic în lupta cu majoritatea bacteriilor și virușilor;
  • crește pofta de mâncare, îmbunătățește funcția intestinală și favorizează producerea anumitor enzime;
  • are efect coleretic și diuretic;
  • previne dezvoltarea cariilor;
  • ajută la tratarea articulațiilor afectate de reumatism și gută (are un puternic efect analgezic);
  • incalzeste muschii, accelereaza regenerarea tesuturilor;
  • are efect mucolitic;
  • elimină inflamația gingiilor;
  • favorizează distrugerea celulelor ca n cer oase și previne răspândirea metastazelor;
  • favorizează eliminarea nisipului și a pietrelor din rinichi, vezică biliară și vezică;
  • reduce intensitatea durerii în cazul diagnosticului de cistita;
  • scade nivelul colesterolului;
  • îmbunătățește starea pielii, părului și unghiilor.

Efectul maxim benefic și terapeutic al rădăcinilor de hrean asupra corpului uman se manifestă dacă rădăcinile și frunzele sunt proaspete. După o săptămână, își pierd majoritatea calităților, iar după 10 zile, planta devine doar un condiment obișnuit.

Hreanul a fost folosit pe scară largă în medicina populară. Planta ajută omul să facă față unor boli fără a mai fi nevoie de utilizarea medicamentelor. Pentru a face acest lucru, consumați rădăcina (pulpa și sucul acesteia), tulpinile și frunzele. Din hrean proaspăt, preparatele pot fi folosite pentru uz oral sau extern:

Rădăcinile sunt folosite pentru a pregăti comprese pentru tratarea articulațiilor.

Frunzele de hrean au un efect analgezic. Ajutor în cazul durerilor de cap.

Tinctura de hrean este un antibiotic natural care distruge microorganismele periculoase pentru sanatate.

În cazul gingiilor inflamate, preparați o apă de gură – turnați 1 linguriță de rădăcină de hrean ras într-un pahar cu apă clocotită și lăsați la infuzat timp de 4 ore, apoi clătește bine gura.

Inflamația gâtului și durerea în gât sunt tratate cu suc diluat de hrean și adaos de miere. Acest amestec se bea cu înghițituri mici pe tot parcursul zilei.

Sucul proaspăt stors poate fi picurat în urechi în prezența scurgerilor purulente sau a inflamației.

Contraindicații

Există o serie de contraindicații pentru care rădăcina sau frunzele de hrean nu trebuie consumate:

  • hipertensiune;
  • boli ale ficatului și rinichilor;
  • prezența unei alergii la hrean;
  • vârsta copiilor până la 10 ani;
  • sarcină și alăptare.

Nu se recomandă consumul hreanului în timp ce luați medicamente – în combinație cu anumite medicamente, poate provoca reacții negative în organism. Pentru a evita acest lucru, norma zilnică a culturii de rădăcină nu trebuie să depășească mai mult de 1 linguriță.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!